Kredietverzekeraar ziet toename van 22 procent aan uitbetaalde claims

Persbericht

Amsterdam, 29 januari 2014 - Bedrijven doen vaker beroep op kredietverzekering - Grote faillissementen in 2013 - Domino-effect voorkomen

Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, laat vandaag weten over het verzekeringsjaar 2013 een toename van 22 procent in het aantal uitbetaalde claims te hebben gezien. Bijna de helft hiervan (49 procent) is toe te schrijven aan de bouwsector. Het aantal ingediende claims nam in 2013 toe met 19 procent. De sterkste stijgingen deden zich voor in de agrarische industrie (63 procent), de voedingsindustrie (51 procent), de bouwsector (30 procent) en de sector duurzame consumentengoederen (10 procent). Het totaal aantal claims op Nederlandse debiteuren bedroeg vorig jaar 8400.

De vijftig grootste claims die Atradius in 2013 aan haar klanten heeft uitbetaald hadden vooral betrekking op de bouwsector, de voedingsindustrie en de sector duurzame consumentengoederen. “Deze cijfers zijn in overeenstemming met de slechte toestand van de Nederlandse economie in 2013 in het algemeen en de specifieke branches in het bijzonder”, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland. “Het valt juist op dat het in 2013 ook grote, gevestigde namen zijn waar wij op hebben uitgekeerd. Faillissementen waar wij mee te maken hebben gehad zijn bijvoorbeeld die van aansprekende bedrijven als Slavenburg, Bouwbedrijf Deurwaarder en Mulder Obdam in de bouw; Willy Selten, Van Luijn en Bakx Food in de voedingsindustrie; De Block, Icentre en Schoenenreus in de sector duurzame consumentengoederen en Van Rijn in de agararische industrie.”

Een kredietverzekeraar betaalt een toeleverancier uit op basis van zijn verzekeringspolis. Hiermee ontvangt de toeleverancier alsnog de betaling voor de geleverde goederen of diensten van de failliete afnemer. Mede dankzij deze uitbetaling blijft de toeleverancier over voldoende werkkapitaal beschikken en wordt een domino-effect in de keten voorkomen.

Vooruitzichten Nederland 2014
Atradius zag de grootste stijging van het aantal claims in de eerste helft van 2013. “Sinds juli 2013 zien we een lichte verbetering en het lijkt erop dat deze trend doorzet. Toch blijft het herstel kwetsbaar. Bedrijven zijn in de afgelopen jaren het vet op hun botten kwijtgeraakt en hebben weinig buffer om eventuele tegenslagen mee op te vangen”, aldus Kaars Sijpesteijn. Voor 2014 verwacht Atradius een stabilisatie van het aantal bedrijfsfaillissementen, dat in 2013 op een recordhoogte stond van 8275. “In absolute aantallen gaat het echter nog steeds om een hoog niveau. Het goede nieuws is dat de economie weer groeit. Als kredietverzekeraar zullen wij er alles aan doen om ondernemend Nederland met deze groei te ondersteunen“, besluit Kaars Sijpesteijn.

 

Over Atradius
De Atradius Groep biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso. Met 160 kantoren in 45 landen heeft Atradius toegang tot kredietinformatie over 100 miljoen bedrijven wereldwijd. De producten van Atradius helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico's die zijn verbonden aan de verkoop van producten en diensten op krediet.
 

Voor meer informatie:
Atradius
Corporate Communications & Marketing
Mariëlla Dalstra-van Emst
Tel. +31 (0)20 553 2394
E-mail: mariella.dalstra@atradius.com