Landenrapport België 2016

Landenrapport

  • België
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

28 apr 2016

Het aantal bedrijfsfaillissementen begon in 2014 opnieuw af te nemen en zal in 2016 naar verwachting met 7% dalen.

 

 

Overzicht België WE 2016

 

 

Vooruitzichten prestaties Belgische sectoren

 

 

Vooruitzichten België WE 2016

 

 

De insolventieomgeving

Het aantal bedrijfsfaillissementen blijft hoog

Het Belgische insolventiepeil steeg in de jaren 2007-2013 elk jaar. Het aantal bedrijfsfaillissementen begon in 2014 opnieuw af te nemen en zal in 2016 naar verwachting met 7% dalen. Toch zal het aantal bedrijfsfaillissementen, met naar verwachting ongeveer 9.000 gevallen, nog altijd hoger liggen dan voor de start van de wereldwijde kredietcrisis van 2008 (zie onderstaande grafiek).

 

 

Insolventiepeil België WE 2016

 

 

Economische situatie

Het lichte herstel zal zich doorzetten in 2016

Reële groei België WE 2016

De Belgische economische groei versnelde tot 1,3 % in 2014, na twee jaar van zwakke  prestaties, en deze verbetering zette zich door in 2015, met een groei van 1,4%. In 2016 zal de economie naar verwachting met 1,7% stijgen, met een positieve bijdrage van de netto-export aan de economische prestaties van België en een stijgende industriële productie. Doordat België een exportgerichte economie is, zou zijn handelsbalans structureel positief moeten zijn.

 

 

 

 

 

 


Staatsschuld België WE 2016

De groei in particuliere consumptie zal naar verwachting bescheiden blijven in 2016. Verwacht wordt dat de werkloosheid zal dalen, maar ook dat de bestedingen van huishoudens geremd zullen worden door de aanhoudende begrotingsconsolidatie en loonmatigingsmaatregelen. De consumentenprijsinflatie zal in 2016 naar verwachting weer licht toenemen, tot 1,3%.

Het jaarlijkse begrotingstekort zal naar verwachting verder afnemen in 2016, dankzij aanhoudende bezuinigingsmaatregelen. De staatsschuld zal echter één van de hoogst  in de Europese Unie blijven in termen van de verhouding overheidsschuld/bbp.

 

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.