Hoe herkent u een spookfactuur?

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken, een spookfactuur. Dit zijn facturen voor producten en diensten die u nooit hebt afgenomen.

Er bestaat een kans dat u een aanbieding krijgt in de vorm van een factuur. Of u doet zaken met een debiteur die niet is wie hij zegt, waardoor je goederen en/of diensten levert zonder dat je betaald krijgt. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? In dit blog hebben wij een aantal nuttige tips voor u op een rij gezet.

Er zijn 2 soorten spookfacturen:

  • Een aanbieding in de vorm van een factuur. Uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoeft u niet te betalen en het nemen van maatregelen is ook niet nodig.

  • Een echte factuur zonder tegenprestatie. U ontvangt de factuur zonder dat u opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of fraude. 

In bovenstaande gevallen is het van belang om te vragen aan de afzender waarom u de factuur heeft ontvangen. Zonder een bewijs van uw opdracht kan er nooit van u verplicht worden om de betaling te voldoen.

Hoe kunt u een spookfactuur herkennen?

Spookfacturen zijn vaak lastig te onderscheiden van echte facturen. Let daarom goed op de volgende punten bij het beoordelen van een factuur: 

  • Wie is de afzender van de factuur? Ga na of u de afgelopen tijd één of meerdere bestellingen heeft geplaatst bij de afzender. Zoek informatie over de afzender op het internet en bij twijfel, neem contact op met de afzender.

  • Check het order- en/of factuurnummer op de factuur. Controleer in uw administratie of u een inkooporder of orderbevestiging vindt die overeenkomt met de factuur.

  • Controleer het emailadres waarmee de factuur is verzonden en of deze de juiste domeinnaam bevat. Fraudeurs gebruiken vaak domeinnamen die erg lijken op het origineel. De verschillen kunnen nihil zijn, let daarom extra goed op. 

  • Aan wie is de factuur gericht? Bij een spookfactuur wordt vaak een algemene aanhef gebruikt en niet aan een persoon gericht.

  • Bij spookfacturen gaat het vaak om relatief kleine bedragen. De fraudeur gaat er vanuit dat u facturen met kleine bedragen niet uitvoerig controleert.

  • Controleer of het bankrekeningnummer op de factuur voorkomt in uw administratie. Wees met name alert op buitenlandse bankrekeningen. Fraudeurs maken hier veelvuldig gebruik van.

  • Spookfacturen kunt u vaak herkennen aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: 'Dit is een aanbieding, geen factuur' of het woord ‘offerte’ wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: 'Indien u met deze offerte akkoord gaat...'.

Loop geen risico en kies voor zekerheid

Een kredietverzekering beschermt uw onderneming tegen schade die u oploopt door onbetaalde facturen. Uw klant kan bijvoorbeeld failliet gaan, of zich financieel amper boven water houden. Onbetaalde facturen komen niet alleen voor bij onbekende of nieuwe klanten, bijna 50 procent van alle non-betalingen ontstaan bij afnemers waarmee u een stabiele relatie heeft opgebouwd. Met een kredietverzekering krijgt u alsnog uw geld als uw klant niet in staat is om te betalen. Zo wordt ondernemen ineens een heel stuk aantrekkelijker en kunt u zich focussen op dat waar u als ondernemer het beste in bent.

Meer informatie of gratis advies van één van onze experts?

 

Gerelateerde content

5 tips bij telefonisch aanmanen

Bij een achterstallige betaling van een klant is het altijd goed om een herinnering en aanmaning per e-mail of post te versturen, maar bellen werkt vaak nog beter.

10 redenen om uw vorderingen te verzekeren

U wilt uw onderneming veilig laten groeien. Met onze ruime ervaring en expertise bieden we een reeks op elkaar afgestemde producten en diensten die u hierbij helpen.

Zo ontmaskert u een fraudeur

Ze bestaan: ondernemingen die goederen of diensten afnemen, maar absoluut niet van plan zijn te betalen. Slachtoffer worden van een dergelijke fraudeur geeft veel frustratie.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.