Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image
Kredietlimieten

Je bent verplicht een kredietlimiet vast te stellen voor elke debiteur waarop jouw polis betrekking heeft. Deze limiet geeft het maximale bedrag aan, waarvoor je verzekerd zaken kunt doen met de betreffende afnemer. De kredietlimiet dient zo snel mogelijk te worden vastgesteld. Dit kan op diverse manieren:

 

  • Manier 1: Je vraagt een online toetsing aan. In jouw polisoverzicht staat tot welk bedrag dit is toegestaan. Meestal is dit €15.000.
  • Manier 2: Je stelt een kredietlimiet vast op basis van zelfbeoordeling. Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden en tot een bepaald bedrag. Voor meer informatie over de voorwaarden verwijzen we je naar jouw polis.
  • Manier 3: Je vraagt via ons Klantenportaal Atrium een kredietlimiet aan bij Atradius. Dit kan voor elk gewenst bedrag.

Voor elk bedrijf waarmee je zaken doet, moet je een kredietlimiet aanvragen. De van de polis uitgesloten debiteuren vormen hierop een uitzondering. Let erop dat het gevraagde kredietlimietbedrag voldoende is voor het op enig moment uitstaande saldo. Biedt jouw kredietverzekering ook dekking voor het contractrisico, dan dien je ook het onderhanden werk mee te rekenen.

 

Tip: Zorg altijd voor voldoende kredietlimiet op de betalingsplichtige. Kijk goed na of op de kredietlimietbeslissing inderdaad het juiste bedrijf genoemd wordt; het nationale registratienummer, zoals het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel, is hierbij een handig hulpmiddel.

 

Tip: Als je zaken doet op basis van een accreditief (letter of credit), dien je de kredietlimiet gewoon op de debiteur aan te vragen en niet op de bank.

Je kunt dit het beste doen vóór orderacceptatie. In het uiterste geval kan je in een latere fase ook nog een kredietlimiet aanvragen. Hoe eerder, hoe beter. Niets is vervelender dan te worden geconfronteerd met een failliete debiteur waarop geen kredietlimiet blijkt te zijn aangevraagd.

De snelste en efficiëntste wijze om kredietlimieten aan te vragen is via ons online Klantenportaal Atrium. Je vult het gewenste kredietlimietbedrag in en in de meeste gevallen zie je direct of de aanvraag geaccepteerd kan worden.

Je kunt via ons online Klantenportaal Atrium een kredietlimietbeslissing verkrijgen via een online toetsing. Deze mogelijkheid geldt standaard voor aanvragen tot een bedrag van € 15.000 (de toetsingsgrens die vermeld staat in jouw polisoverzicht). Een toetsing is goedkoper dan een kredietlimiet, omdat de afhandeling eenvoudiger is: je krijgt van Atradius slechts de melding ‘positief’, ‘negatief’ of ‘toetsing niet mogelijk, vraag een kredietlimiet aan’. Is de toetsing positief, dan heb je een kredietlimiet ter hoogte van het bedrag van de toetsingsgrens ontvangen. Is de toetsing negatief, dan heb je daarmee een nullimiet ontvangen.

Je kunt ook zelf een kredietlimiet vaststellen op een debiteur, bijvoorbeeld op basis van informatierapporten of jouw eigen betalingservaring met de desbetreffende afnemer. Bij zelfbeoordeling op basis van informatierapporten moet je een positief kredietinformatierapport hebben. Dit rapport mag niet ouder zijn dan twaalf maanden en dient het door jou benodigde kredietlimietbedrag te rechtvaardigen. Bovendien mag je in de laatste twaalf maanden voor de transactie op de debiteur geen verlies hebben geleden door wanbetaling. Zelfbeoordeling op basis van betalingservaring houdt in dat je een kredietlimiet kunt vaststellen aan de hand van de betaling op open krediet die je binnen de achterstalligheidstermijn heeft ontvangen. De kredietlimiet is gelijk aan het totaal van betalingen die je hebt ontvangen van jouw debiteur (in de afgelopen twaalf maanden) met dezelfde of een langere betalingsconditie. Ook mag je in de laatste twaalf maanden geen verlies hebben geleden door wanbetaling van jouw debiteur. Voor beide gevallen geldt dat het kredietlimietbedrag de zelfbeoordelinggrens niet mag overschrijden. De hoogte van die grens vind je in jouw polisoverzicht.

Voor onbeoordeelde debiteuren, waarmee je nooit eerder zaken hebt gedaan, kan je zelf een kredietlimiet vaststellen. Er geldt dan wel een lager dekkingspercentage. In jouw polis staat aangegeven voor welke specifieke landen deze mogelijkheid geldt en wat de bijbehorende kredietlimietgrens is. Voorwaarde voor deze bijzondere wijze van kredietlimietbeoordeling is dat je de juiste identiteit van de debiteur hebt vastgesteld en dat je niet op de hoogte bent van negatieve informatie over de financiële positie, de reputatie of het betaalgedrag van de debiteur. Tip: bij zelfbeoordeling dien je er rekening mee te houden dat een (nul)limiet zwaarder weegt. Een kredietlimietbeslissing van Atradius zet alle bovengenoemde vormen van zelfbeoordeling namelijk opzij. Twaalf maanden na de ingangsdatum van een nullimiet kan je weer een nieuwe dekking vaststellen via zelfbeoordeling.

Je betaalt allereerst voor de afgifte van de kredietlimiet. Dit bedrag staat los van de hoogte van de gevraagde kredietlimiet. Verder brengen we aan het begin van elk nieuw verzekeringsjaar verlengingskosten in rekening voor iedere geldige kredietlimiet, inclusief de positieve toetsingen. Voor meer informatie over de kosten verwijzen we je naar het overzicht Kredietlimietkosten in jouw polis.

 

Tips:

  • Vind je aanvraag plaats in de laatste maand van het verzekeringsjaar, dan betaal je voor het volgende jaar geen verlengingskosten.
  • Een verhogingsaanvraag van een kredietlimiet is gratis. Ons advies is dan ook om de hoogte van een kredietlimiet af te stemmen op je werkelijke behoefte. Heb je een te hoge kredietlimiet van ons gekregen, dan kan je deze eveneens kosteloos weer verlagen.
  • Heb je limieten of toetsingen niet meer nodig? Laat ze tijdig vervallen, zodat je er geen verlengingskosten over hoeft te betalen.

Een lopende kredietlimiet is geldig tot het moment dat:

 

  • Atradius de kredietlimiet intrekt of verlaagt.
  • Jij een kredietlimiet laat vervallen via ons online Klantenportaal Atrium.
Begin en einde van de dekking

De dekking gaat in zodra de goederen zijn verzonden. Gaat het niet om goederen, maar om diensten of werkzaamheden? Dan gaat het kredietrisico in zodra je de factuur verzonden hebt.

 

Tip: Let op de factureertermijn in jouw polis. Binnen deze termijn dient je factuur verzonden te zijn.

In jouw polis is een achterstalligheidstermijn opgenomen. In de meeste polissen is dit zestig dagen. Zolang de debiteur zijn facturen binnen zestig dagen na de vervaldag voldoet, kan je zaken blijven doen onder dekking van de polis. Alle betalingen die je ontvangt, kan je toerekenen aan de oudste openstaande post. Overschrijdt de oudste openstaande post echter de achterstalligheidstermijn, dan vervalt de dekking voor nieuwe facturen. Wij adviseren je dan geen transacties meer met de debiteur te verrichten.

 

Betaalt de debiteur alsnog tussen de zestigste en negentigste dag na de vervaldag? En komt de oudste openstaande post hiermee weer onder de zestig dagen? Dan kan je weer nieuwe transacties verrichten onder dekking van de polis.

 

Tip: Het kan voorkomen dat de debiteur na verzending van de goederen zelf al te kennen geeft dat hij niet kan betalen op de afgesproken vervaldag. Zolang de betaling maar plaatsvindt binnen zestig dagen na de oorspronkelijke vervaldag, is er geen probleem. Geeft de debiteur echter aan later te gaan betalen, dan dien je onmiddellijk contact met ons op te nemen voor nadere instructies.

Er zijn vier situaties waarbij de dekking eindigt. Wij spreken dan van een automatische dekkingsstop. Transacties die na dat moment plaatsvinden, zijn niet meer gedekt door de polis.

 

  1. De debiteur heeft bij het verstrijken van de achterstalligheidstermijn de factuur nog niet betaald.
  2. Je hebt jouw vordering ter incasso overgedragen.
  3. De debiteur is insolvent (bijvoorbeeld failliet of in surseance).
  4. De kredietlimiet is ingetrokken.
image
Incasso

Wij verwachten dat je als ondernemer een actief debiteurenbeheer voert. Betaalt een debiteur niet op tijd, dan is het aan te bevelen deze op geregelde tijden te benaderen en op betaling aan te dringen.

Dertig dagen na het verstrijken van de achterstalligheidstermijn ben je verplicht een vordering ter incasso over te dragen. Je kunt dit echter ook eerder doen. Ons advies is de zaak al bij het verstrijken van de achterstalligheidstermijn ter incasso aan te bieden. Heb je een slecht gevoel bij (het betalingsgedrag van) de debiteur, dan kan je de zaak zelfs nog eerder overdragen.

 

Houd er rekening mee dat een incasso-overdracht een automatische dekkingsstop tot gevolg heeft. Nieuwe leveringen kunnen dus niet meer onder dekking van de polis plaatsvinden.

 

Tip: Stuur een laatste aanmaning voordat je een zaak ter incasso overdraagt. Stel de debiteur daarin in gebreke en houd hem aansprakelijk voor alle rente en kosten die bij de invordering van de openstaande posten zullen ontstaan. Je kunt hierbij aangeven dat je de zaak graag samen wilt oplossen, maar dat Atradius jou nu eenmaal verplicht om dertig dagen na het verstrijken van de achterstalligheidstermijn tot incasso over te gaan.

Een incasso draag je over via ons online Klantenportaal Atrium. Je vult online de benodigde gegevens in. We kunnen dan vaak dezelfde dag nog incassomaatregelen treffen.

Zodra we de benodigde gegevens van je ontvangen hebben, wordt de zaak toegewezen aan Atradius Collections, onze gespecialiseerde incassoafdeling. Atradius Collections benadert de debiteur vanuit Nederland of vanuit het buitenland, afhankelijk van de locatie van de debiteur.

 

Atradius Collections zal in eerste instantie proberen om tot een snelle en goedkope buitengerechtelijke oplossing te komen met de debiteur. Lukt dit niet, dan start er in het land van de debiteur een gerechtelijke procedure, met als doel zo snel mogelijk een vonnis te halen en de uitstaande vordering op de debiteur te verhalen.

Atradius zal altijd proberen het maximale bedrag aan rente en kosten op de debiteur te verhalen. We zijn hierbij echter gebonden aan de mogelijkheden die de lokale wetgeving ons biedt. Waar er mogelijkheden zijn, zullen we deze zeker niet onbenut laten.

We proberen eerst de incassokosten op de debiteur te verhalen. Lukt dat niet, dan belasten we je pas aan het einde van de incassozaak voor de niet-verhaalbare kosten. Let op: als je aan alle polisvoorwaarden voldaan hebt en de vordering dus volledig gedekt is, kan je deze kosten bij ons claimen. 

Natuurlijk houden we je op de hoogte van alle relevante acties. Je kunt ook via ons online Klantenportaal Atrium jouw incassozaak op de voet volgen. Gedurende de incassoprocedure is er bovendien de mogelijkheid direct contact te leggen met de gespecialiseerde incasso-afdeling die jouw zaak behandeld. Zij beantwoorden al je eventuele vragen. 

Op deze vraag bestaat helaas geen eenvoudig antwoord. Het is namelijk afhankelijk van vele factoren, zoals de complexiteit van de zaak, het verweer van de debiteur, de lokale wetgeving en de drukte bij de rechtbanken. 

Schade

In de volgende situaties kan je aanspraak maken op schadevergoeding:

 

  • De debiteur is insolvent (bijvoorbeeld failliet of in surseance).
  • Er is sprake van vermoedelijke insolventie: zes maanden na de vervaldag is een vordering nog steeds niet betaald.
     

Het kan ook zijn dat je het politiek risico meeverzekerd hebt. In jouw polis wordt dan genoemd in welke specifieke situaties je tevens aanspraak kunt maken op schadevergoeding.

De snelste en gemakkelijkste manier om een schade te claimen is via ons online Klantenportaal Atrium. Je vult de benodigde gegevens in en voegt de benodigde stukken bij. Zodra alle informatie bij ons binnen is, beoordelen we jouw aanspraak op schadevergoeding.

Als één van de in "Wanneer kan je schade claimen?" genoemde situaties zich voordoet en wij alle benodigde stukken voor de claimafhandeling van jou ontvangen hebben, kan je binnen dertig dagen uitsluitsel verwachten over een eventuele schadevergoeding.

Als Atradius de schade afgewikkeld heeft, betekent dit niet automatisch het einde van de zaak. Heeft er nog geen volledige betaling plaatsgevonden en is er nog steeds verhaal mogelijk, dan zetten we het incasso gewoon voort. Zelfs in geval van faillissement blijven we de zaak volgen, tot er absolute duidelijkheid is over een eventuele faillissementsuitkering.

 

Tot het einde van de incassozaak informeren we je over de voortgang van de zaak. Betalingen en kostennota’s worden na schadevergoeding tussen jou en ons verdeeld, naar ieders aandeel in het verlies. De debiteur blijft verplicht om zijn betalingsverplichting na te komen, ook al heeft Atradius inmiddels (een deel van) de schade vergoed.

Kredietverzekering biedt dekking tegen betalingsonvermogen van debiteuren, niet tegen onwil. De hoofdvraag is dus altijd: kan de debiteur niet betalen of wil hij niet betalen?

 

Indien een debiteur jouw vordering betwist, kan je eerst proberen het geschil zelf commercieel op te lossen. Lukt dit niet, dan rest er niets anders dan de zaak aan een rechtbank of arbitragecommissie voor te leggen. De rechter of arbiter bepaalt uiteindelijk of en in hoeverre de debiteur betalingsplichtig is.

 

Een eis voor schade-uitkering is dat de betalingsplicht moet vaststaan. Zolang hier geen duidelijkheid over bestaat, zullen we eventuele aanspraken op schadevergoeding opschorten.

Premie

Je betaalt premie over jouw verzekerbare omzet. De premiepercentages vind je terug in jouw polis. De hoogte van deze percentages is afhankelijk van talloze factoren, zoals de door jou gehanteerde krediettermijn, de spreiding van het risico, het land van debiteur, het geleverde product, de polisvoorwaarden, uw branche, enzovoorts.

Wat in jouw polis uitdrukkelijk is uitgesloten van dekking, kan je dan ook buiten jouw omzetdeclaratie houden. Dit is in ieder geval je eventuele omzet met particulieren, maar vaak ook de BTW, je omzet met overheid en intercompany-omzet (leveringen van moeder- aan dochterondernemingen en omgekeerd), tenzij dit wel onder de dekking valt. Ook de omzet met die debiteuren waarvoor Atradius een nullimiet of negatieve toetsing heeft afgegeven, kan je buiten jouw omzetdeclaratie houden. Dit geldt voor de omzet die is ontstaan ná de datum van de nullimiet of negatieve toetsing.

De snelste en gemakkelijkste manier om omzet te declareren, is via ons online Klantenportaal Atrium. Je kunt dan per land de omzetgegevens aan ons doorgeven.

Bij het afsluiten van de kredietverzekering houden we in samenspraak met jou de verwachte jaaromzet aan. Aan de hand van deze verwachting berekenen we een minimumpremie en een periodieke voorschotnota. De voorschotnota zullen we je desgewenst per maand, kwartaal, half jaar of jaar toesturen. Aan het einde van het verzekeringsjaar berekenen we het daadwerkelijk verschuldigde bedrag aan de hand van jouw omzetdeclaratie. We verrekenen dan het verschil, met inachtneming van de minimumpremie.
 

Disclaimer

Deze vragen en antwoorden hebben een illustratief karakter en zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. De van toepassing zijnde polisvoorwaarden en – bepalingen zullen bij eventuele geschillen te allen tijde prevaleren.

Staat jouw vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder