Exporteurs verwachten positieve impact innovaties

Persbericht

Amsterdam, 29 maart 2017 - Verwachte invloed digitalisering, robotisering en 3D-printing het grootst

Nederlandse exporteurs zijn positief over technologische innovaties zoals digitalisering, robotisering en 3D-printing. Een grote meerderheid verwacht dat deze ontwikkelingen een positieve impact hebben op hun business. Vooral ondernemers in de metaalsector denken in de komende jaren te profiteren van digitalisering en robotisering. Dit is een van de conclusies uit Trends in Export 2017, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex.

Atradius en evofenedex hebben ruim 5.800 exporteurs gevraagd naar hun verwachtingen voor 2017. Hierbij kwamen zij onder meer aan het woord over de impact van technologische innovaties op hun business. Uit het onderzoek komt naar voren dat exporteurs met name invloed verwachten van digitalisering, robotisering en 3D-printing.

Meeste impact verwacht van digitalisering
Van alle exporteurs zegt 69 procent dat digitalisering invloed heeft op hun business, gevolgd door robotisering (52 procent) en 3D-printing (37 procent). 20 procent verwacht dat big data juist een grote impact zal hebben op hun bedrijfsvoering. Eenzelfde aantal exporteurs verwacht dat zelfrijdende voertuigen vergelijkbare gevolgen zal hebben. Blockchain - een technologie om data te versleutelen en beveiligen, onder andere de technologie achter bitcoin - volgt met 10 procent. Exporteurs geven echter wel aan dat ze nog onvoldoende bekend zijn met ontwikkelingen op het gebied van big data (35 procent) en blockchain (39 procent).

Exporteurs zijn over het algemeen positief over de technologische innovaties. Ook hier springen digitalisering en robotisering er boven uit. Meer dan 80 procent van de bedrijven is positief over deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd zijn er exporteurs die benadrukken dat sommige trends negatief uitpakken voor hun bedrijf. Zo is 9 procent negatief over 3D-printing en een zelfde percentage geeft dit aan bij zelfrijdende voertuigen.

Verwachte effecten innovaties per branche
Digitalisering en robotisering zijn voor alle sectoren de belangrijkste innovaties. Vooral de metaalsector verwacht veel gevolgen te ondervinden. Een goede tweede is de landbouwsector, waar naast digitalisering en robotisering ook big data opvallend hoog scoort. Opvallend is dat de nog relatief onbekende blockchain-technologie in de voeding, drank en tabaksindustrie met 9 procent voorzichtig wordt omarmd.

Presentatie onderzoek
De uitgebreide uitkomsten van Trends in Export 2017 worden dinsdag 4 april gepresenteerd. Uit het onderzoek komen de exporttrends voor komend jaar naar voren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de concurrentiepositie van Nederland op de internationale markt.

Over Trends in Export
Trends in Export 2017 gaat in op de vraag in hoeverre exporteurs de positieve verwachtingen over 2016 hebben gerealiseerd en welke ontwikkelingen zij in 2017 verwachten. Het onderzoek is van december 2016 tot en met en januari 2017 onder 5.800 bedrijven verricht. In totaal hebben 456 ondernemingen gereageerd. Gemiddeld hebben de ondernemingen 99 personen in dienst, van wie 12 exportmedewerkers. Zij hebben gemiddeld 31 jaar exportervaring en exporteren naar 29 landen. Het is de negentiende keer dat Trends in Export door Atradius en evofenedex is uitgevoerd.

Over Atradius
Atradius biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in meer dan 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over meer dan 240 miljoen bedrijven wereldwijd. De producten van Atradius op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico’s die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet. Atradius maakt deel uit van Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), een van de leidende verzekeraars in Spanje en een wereldleider op het gebied van kredietverzekering.

Over evofenedex
Evofenedex is dé vereniging voor bedrijven met een logistiek of internationaal belang. Via evofenedex nemen zij hindernissen in de logistiek en internationaal ondernemen weg en voegen zij kansen toe. Regionaal, nationaal en internationaal. Van een veiliger en efficiënter magazijn, slimmer vervoer en goede opslag van gevaarlijke stoffen tot meer export. Met ruim 15.000 leden is evofenedex een krachtig collectief van handelaren, producenten en exporteurs die samen werken aan 360 graden logistiek en internationaal ondernemen.

Voor meer informatie:
Atradius
Corporate Communications & Marketing
Mariëlla Dalstra-van Emst
Tel. +31 (0)20 553 2394
E-mail: mariella.dalstra@atradius.com