Landenrapport Duitsland 2017

Landenrapport

  • Duitsland
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

16 mei 2017

Particuliere consumptie blijft een belangrijke drijvende kracht voor groei in 2017

Landenrapport Duitsland WE 2017 - Overzicht
Landenrapport Duitsland WE 2017 - Voouitzichten

De insolventieomgeving

Geen verdere daling in faillissementen verwacht in 2017

Als gevolg van Duitslands goede economische prestaties sinds 2010 is het aantal faillissementen er jaarlijks gedaald. In 2016 nam dit af met 6,9%, tot ongeveer 21.500 gevallen. Wel hadden schuldeisers in 2016 maar liefst 27,4 miljard euro aan vorderingen openstaan, tegenover 17,3 miljard euro in 2015, dit omdat er grotere bedrijven met een zwaardere economische impact failliet zijn gegaan. In 2017 zit er geen substantiële daling van het aantal faillissementen zoals we die gezien hebben in de voorbije jaren aan te komen.

Landenrapport DuitslandWE 2017 - Insolventiepeil

Economische situatie

Particuliere consumptie blijft een belangrijke drijvende kracht
voor groei in 2017

Landenrapport Duitsland WE 2017 - BBP

De Duitse economie blijft veerkrachtig en noteerde een prima groeipercentage van 1,8% in 2016. Net als in 2015 was de consumptie van huishoudens die met 1,8% toenam een belangrijke stimulans (in tegenstelling tot eerdere jaren, toen de economische groei vooral door export tot stand kwam). De stijging van de consumentenprijzen met meer dan 2% zal de groei van de particuliere consumptie in 2017 naar verwachting wat vertragen. Toch blijft deze min of meer op peil door de stijging van de lonen en de dalende werkloosheid.

Landenrapport Duitsland WE 2017 - Export

De export zal volgens de verwachtingen verder aantrekken omdat de wereldwijde vraag omhoog gaat en het herstel in de eurozone zich doorzet. Tegelijkertijd zullen de overheidsuitgaven en de industriële productie verder toenemen. Ondanks dit alles nemen de bedrijfsinvesteringen relatief beperkt toe.

De federale regering heeft sinds 2015 kleine begrotingsoverschotten gehaald, vooral dankzij hogere belastinginkomsten en lagere werkloosheidsuitkeringen door de regering. Verwacht wordt dat ook in 2017 en 2018 een begrotingsoverschot zal worden gerealiseerd. Wel zouden de overheidsuitgaven afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen van september 2017 in 2018 en ook daarna
verder kunnen toenemen.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.