Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image
Nieuws

Nederlandse bouwsector groeit naar verwachting met 1,6 procent in 2025

Vooruitzichten voor de wereldwijde bouwsector
23 Jan 2025

Na een aantal moeilijke jaren klimt de wereldwijde bouwsector uit het dal en zijn de vooruitzichten voor de komende jaren redelijk positief. Zo zorgen een dalende inflatie en renteverlagingen vooral in Europa ervoor dat de bouwsector weer opveert. Door deze optelsom van factoren zal de wereldwijde bouwproductie naar verwachting zowel in 2025 (+2,3 procent) als 2026 (+3,3 procent) groeien. In Nederland wordt dit jaar - mede door de hardnekkige inflatie, gestegen loonkosten en teruggelopen vergunningverlening - een bescheiden opleving (+1,6 procent) verwacht, na krimp (-2,8 procent) in 2024. Dat blijkt uit een rapport waarin kredietverzekeraar Atradius de verwachtingen voor de wereldwijde bouwsector in kaart brengt.

Uit het onderzoek van Atradius blijkt dat in Europa, na een forse krimp van de bouwproductie in 2024 (-3,5 procent), dit jaar een keerpunt lijkt te zijn bereikt. Zo verwacht zij dat zowel in 2025 (+1,3 procent) als 2026 (+2,1 procent) een bescheiden herstel van de bouwproductie in het vooruitzicht ligt. Ook in Nederland ligt volgens Atradius een bescheiden opleving in het verschiet, mede ingegeven door de sterke vraag naar woningbouw. Zo zal de bouwproductie in Nederland dit jaar waarschijnlijk met 1,6 procent toenemen, gevolgd door 1,4 procent groei in 2026. Deze voorziene groei is wel mede afhankelijk van de vraag wat er met de rente, bouwvergunningprocedures en het stikstofbeleid gebeurt. 

“De woningbouw is één van de meest rentegevoelige economische sectoren. De verwachting is dan ook dat de Europese bouwsector zal profiteren van een versoepeling van het monetaire beleid door de Europese Centrale Bank, zij het met een vertraagd effect. Tegelijkertijd kunnen bezuinigingen in landen met een hoge schuldenlast, zoals Frankrijk, overheidsinvesteringen in de infrastructuur belemmeren, met mogelijk negatieve gevolgen voor de weg- en waterbouw”, vertelt Leon Barendsma, Manager Risk Services en Sector Expert Bouw in Europa van Atradius Nederland. 

Financiële uitdagingen

In 2024 zag Atradius een aanzienlijke toename in zowel het aantal achterstallige betalingen als het aantal uitbetaalde claims in de bouwsector. Dit volgde op een sterke stijging in 2023, toen het einde van overheidssteun al leidde tot een toename van faillissementen in Nederland, terugkerend naar pre-coronaniveaus.Volgens Atradius steeg het aantal achterstallige facturen in 2024 met ongeveer 10% ten opzichte van 2023. Bedrijven in de installatietechniek, en specifiek die actief in de solar sector, werden het zwaarst getroffen. Daarnaast zag Atradius een toename van circa 12% in ontvangen claims in 2024.

In Nederland staan de marges van bouwbedrijven vanwege de nog altijd hoge inflatie en de gestegen loonkosten en teruggelopen vergunningverlening nog onder druk. Zo werken veel bedrijven met een nettorendement van 2 procent of minder, waardoor ze kwetsbaarder zijn in langere periodes van vraaguitval.

Leon Barendsma

Het goede nieuws is volgens Atradius echter dat dit jaar de weg naar herstel wordt ingezet. Zo zijn de kosten van grondstoffen gedaald en trekt ook de nieuwbouw van woningen weer aan.

Verduurzaming woningen en bedrijfspanden biedt kansen voor groei

Ook de verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt volgens Atradius interessante groeikansen. In veel landen, waaronder Nederland, is sprake van een verouderd gebouwenbestand. Zo is 85 procent van de gebouwen in Europa vóór 2001 gebouwd en zijn de meeste panden niet energie-efficiënt. Barendsma: “De verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden biedt voor de bouw mogelijkheden om in de komende jaren groei te realiseren. Tegelijkertijd staat de bouwsector, mede onder invloed van EU-regelgeving, voor de opdracht haar CO2-uitstoot te verminderen. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Zo zal de sector moeten investeren in nieuwe materialen en apparatuur om aan strengere milieunormen te voldoen, terwijl veel bouwbedrijven worstelen met de hoge kosten van arbeid, energie en sommige grondstoffen. Tegelijkertijd zien we dat de Europese Unie deze transitie wil bevorderen door geld vrij te maken voor de verduurzaming van de bouwsector. Zo is als onderdeel van de EU-richtlijn Energieprestaties Gebouwen onlangs één miljard euro aan de Nederlandse overheid toegekend om schoon en emissievrij bouwen te stimuleren. We verwachten dat dit in de komende jaren een steun in de rug zal zijn voor de Nederlandse bouwsector.”

Een exemplaar van het rapport van Atradius is beschikbaar via www.atradius.nl (sectie Rapporten).
 

Summary

•    Wereldwijde bouwproductie stijgt met 2,3 procent in 2025 en 3,3 procent in 2026
•    Dalende inflatie en renteverlagingen zorgen voor verlichting in de Europese bouwsector
•    Marges Nederlandse bouwbedrijven nog onder druk door hoge inflatie en bouwkosten