Market Monitor - Duurzame consumptiegoederen - Italië

Market Monitor

  • Italië
  • Duurzame consumptiegoederen

31 mrt 2016

Men verwacht dat de detailhandel in duurzame consumptiegoederen een bescheiden groei zal kennen in 2016, aangezien de particuliere consumptie met 1,4% zal stijgen.

  • Bescheiden groei verwacht in 2016
  • Concentratieproces op de markt gaat verder
  • Bijzondere aandacht voor fraudeproblemen

Men verwacht dat de detailhandel in duurzame consumptiegoederen een bescheiden groei zal kennen in 2016, aangezien de particuliere consumptie met 1,4% zal stijgen. Zowel de vraag als de winstmarges zouden naar verwachting stabiel moeten blijven.

Wegens zijn afhankelijkheid van vastgoed, kromp de deelsector meubelen elk jaar tot 2014, ondanks de dalende verkoopprijzen (min 40% de afgelopen 6 jaar). In 2014 was er een heropleving, maar die volstond nog niet om de daling van de voorgaande jaren te compenseren.

In het segment huishoudelijke apparaten was er een bescheiden heropleving in 2015, deels dankzij enkele overheidsstimuli voor de vervanging van witgoed.

De zware concurrentie leidde tot marktaanpassingen: zwakke spelers met weinig financiële slagkracht zijn verdwenen, terwijl andere bedrijven voor een fusie met een sectorgenoot opteerden om te kunnen overleven. Men verwacht dat dit concentratieproces zal blijven duren tot een nieuw evenwicht op de markt is bereikt (vergeleken met andere EU-landen is de gemiddelde grootte van Italiaanse retailers zeer klein). Het percentage online verkopen neemt nog toe.

De betalingstermijnen liggen doorgaans tussen de 60 en 90 dagen. Het aantal betalingsachterstanden daalde in de tweede helft van 2015, maar zou de komende maanden moeten nivelleren. Voor 2016 wordt geen sterke toename van de insolvabiliteit
verwacht.

Ons acceptatiebeleid voor de detailhandel in duurzame consumptiegoederen blijft over het algemeen voorzichtig, wegens de nog altijd beperkte heropleving van de particuliere consumptie en het feit dat kleine spelers vaak de kritieke massa missen voor hun voortbestaan op lange termijn in een zeer competitief klimaat.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan fraudeproblemen in de detailhandel voor elektronica; sommige kleine kopers boeken zeer goede financiële resultaten en prestaties die niet de sectortrend volgen.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.