Market Monitor Voeding Ierland 2016

Market Monitor

  • Ierland
  • Voeding

02 dec 2016

De Ierse voedingsexport was in 2015 goed voor EUR 10,8 miljard en zou tegen 2020 verder moeten groeien tot EUR 12 miljard.

  • Meer risico’s in deze sector door de Brexit-beslissing
  • Nog steeds goede groeimogelijkheden op buitenlandse markten
  • Betalingen na gemiddeld 30 à 60 dagen

De exportgerichte voedingssector is de belangrijkste binnenlandse sector van Ierland, goed voor 50.000 rechtstreekse banen en 180.000 onrechtstreekse banen in de landbouw- en ondersteunende sectoren. Ierland blijft de grootste netto-exporteur van zuivelproducten, rundvlees en lamsvlees in de EU, en noteerde een groeiende vraag naar zijn producten in 2014 en 2015. Ierland is de grootste Europese exporteur van zuigelingenvoeding in poedervorm, die momenteel 15% van de totale wereldwijde output produceert. Op binnenlands vlak profiteert de sector van de heropleving van de Ierse economie en het toenemende consumentenvertrouwen.

De Ierse voedingsexport was in 2015 goed voor EUR 10,8 miljard en zou tegen 2020 verder moeten groeien tot EUR 12 miljard. Verschillende opkomende economieën maken momenteel culturele veranderingen door, waarbij wordt overgeschakeld van voeding op basis van zetmeel naar voeding op basis van eiwitten; dat drijft de wereldwijde vraag naar Ierse voedingsproducten nog meer op.

De Ierse voedingssector is echter sterk afhankelijk van de Britse markt, die 40% van de voedingsexport vertegenwoordigt. Bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, zagen daardoor hun marges al krimpen door de waardevermindering van het Britse pond na de Brexit-beslissing van juni 2016.

De Ierse voedingssector zal steeds meer worden blootgesteld aan  wisselkoersschommelingen en eventuele risico’s in verband met de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te stappen. Ierse champignonkwekers, die 80% van hun productie naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, ondervonden al de negatieve gevolgen van de waardevermindering van het Britse pond. Aangezien veel termijncontracten eind 2015 in Britse pond werden afgesloten met Britse retailers, leidde de waardevermindering in de tweede helft van 2016 tot ernstige verliezen voor tal van bedrijven; verschillende bedrijven moesten zelfs de deuren sluiten.

Voor de Ierse deelsector van zuivelproducten leidde de recente afschaffing van de Europese melkquota en de scherpe daling van de melkprijzen tot een daling van de marges op korte termijn en achterstanden bij programma’s rond kapitaaluitgaven. Op lange termijn zou de afschaffing van de quota echter nieuwe commerciële mogelijkheden moeten opleveren voor Ierse zuivelproducenten.

De betalingstermijnen in de voedingssector schommelen tussen 30 en 60 dagen, afhankelijk van de deelsector en het klantensegment. Het betalingsgedrag in deze sector was zeer goed de voorbije 12 maanden. Het aantal late betalingen, wanbetalingen en insolventies is nog steeds zeer laag, maar een stijging de komende maanden kan niet worden uitgesloten, aangezien Ierse bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, meer neerwaartse risico’s zullen lopen in de toekomst.

De sector kampt nog steeds met het gebrek aan kapitaaluitgaven in de recessiejaren. Hoewel banken nog steeds niet voldoende leningen verstrekken aan de voedingssector, is de situatie aan het verbeteren. Dat gezegde zijnde zijn bankleningen in Ierland nog steeds relatief conservatief en kan de toegang tot financiering problemen opleveren voor kleinere voedingsbedrijven.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.