Market Monitor Staal Frankrijk 2017

Market Monitor

  • Frankrijk
  • Metaal,
  • Staal

14 nov 2017

Net als in 2016 profiteerde de Franse staal- en metaalsector ook in 2017 van hogere verkoopprijzen, anti-dumping maatregelen en een sterke vraag vanuit de autosector.

  • Eindelijk meer vraag vanuit de bouwsector
  • Zwakke vraag vanuit de sector landbouwmachines en energie
  • Minder wanbetalingen in 2016

Net als in 2016 profiteerde de Franse staal- en metaalsector ook in 2017 van hogere verkoopprijzen, anti-dumpingsmaatregelen van de EU tegen buitenlandse (Chinese) staalimport en een sterke vraag vanuit de autosector. In 2016 nam de vraag vanuit de bouwsector eindelijk weer toe, gezien de bouwactiviteiten met 2% groeiden, dankzij overheidsstimulansen en lage rentevoeten. In 2017 nam de vraag verder toe. De verwachting is dat in 2017 en 2018 de toegevoegde waarde van de metaalverwerkende sector met meer dan 2% zal groeien, ondanks de zwakke vraag naar metaal en staal vanuit de sector van landbouwmachines en de olie- en gasindustrie; het wereldwijde  economische klimaat blijft naar verwachting  immers gunstig, en voorspeld wordt dat het Franse bbp met meer dan 1,5% zal groeien.

Overcapaciteit blijft echter een probleem voor Franse staalhandelaren en hoewel de winstmarges de voorbije 12 maanden zijn gestegen, blijven de bedrijfsmarges doorgaans krap voor veel kleine spelers, vooral kleine staal-/metaalhandelaren, -groothandelaren en verwerkende bedrijven. Sommige kleine bedrijven zijn echter actief in nichesegmenten die grotere marges opleveren.

Staalbedrijven zijn doorgaans sterk afhankelijk van bankfinancieringen, ofwel door hun hoge kapitaaluitgaven bij hun upstream activiteiten en/of de behoefte aan faciliteiten op korte termijn om het nodige werkkapitaal en voorraden te financieren. De bereidheid van banken om leningen toe te staan aan de sector kan momenteel neutraal worden genoemd. Financiering blijft de komende maanden een cruciaal element, wegens de hogere staal- en metaalprijzen.

In 2016 daalde het aantal betalingsachterstanden en het aantal insolventies in de staal-/metaalsector is niet buitensporig hoog. Dit is vooral te danken aan het feit dat veel staal- en metaalhandelaren en -groothandelaren zich kunnen aanpassen door hun flexibele kostenstructuur. Dat gezegd zijnde kampen het segment gieterijen en staal- en metaalbedrijven die afhankelijk zijn van de olie- en gasindustrie als eindmarkt, nog altijd met problemen.

Ons acceptatiebeleid blijft voorlopig neutraal. De omstandigheden kunnen echter snel veranderen in deze sector, die wordt gekenmerkt door overcapaciteit en volatiele prijzen, vooral wanneer dalende inkomsten en marges niet op tijd worden opgevangen door een voorzichtig kostenbeheer. Exportgerichtheid en klantendiversificatie blijven belangrijke factoren voor commercieel succes in de Franse staal- en metaalsector.


 

 

 

Dynamicline

 

 

 


 

 

 

Rapport market monitor

 

Download

De sleutel tot succesvol internationaal ondernemen is accurate economische informatie over markten en sectoren, met een intelligente blik naar toekomstige trends.

In dit onderdeel van onze publicatiesectie geven de economische experts van Atradius u een essentiële analyse van de wereldeconomie - verleden, heden en toekomst.

 

 

Download icoon

 

Market monitor staal november 2017

 

 

 

 
Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.