Market Monitor - Machine - Belgie 2016

Market Monitor

  • België
  • Machines/Engineering

18 aug 2016

De vraag naar Belgische machines en techniek wordt nog steeds beïnvloed door de moeilijkheden waar sommige grote koperssectoren mee kampen (bijvoorbeeld de bouwsector).

  • Productie- en landbouwmachines doen het daarentegen vrij goed. Hoewel de concurrentie groot is, profiteren kwaliteitsproducenten doorgaans wel van een concurrentievoordeel.
  • De winstmarges van Belgische machine-producenten zijn over het algemeen stabiel gebleven de voorbije 12 maanden, doordat bedrijven hun kostenbasis wisten te verlagen. De komende maanden zouden de marges stabiel moeten blijven of licht verminderen, afhankelijk van het activiteitenniveau (orderboeken).
  • Een groot probleem voor deze sector is dat banken doorgaans nog altijd minder geneigd zijn om leningen toe te staan. Bedrijven die geen toegang hebben tot financiering, kunnen niet duurzaam presteren: de hefboomwerking was altijd al hoog in de machinesector, door de benodigde investeringen.
  • Betalingen in de Belgische machine-industrie gebeuren na gemiddeld 60 dagen. Het betalingsgedrag is gemiddeld en het aantal late betalingen was de voorbije jaren laag.
  • Hoewel nog steeds laag in vergelijking met andere sectoren, is het aantal wanbetalingen de voorbije zes maanden gestegen; men verwacht dat deze negatieve trend zal aanhouden. Het aantal insolventies in deze sector is laag, maar laat een lichte verslechtering zien
Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.