Market Monitor Automotive Slowakije 2016

Market Monitor

  • Slowakije
  • Automotive/Transport

27 okt 2016

In 2015 vestigde de Slowaakse auto-industrie een record, door voor het eerst meer dan 1 miljoen auto’s te produceren.

  • Het land is wereldleider in de productie van auto’s per capita (184 auto’s per 1.000 inwoners in 2015). De autosector is goed voor 45% van de  Slowaakse industriële productie en 35% van de export. In de eerste helft van 2016 profiteerde de sector van de verdere groei van de autoverkoop in Europa, terwijl de binnenlandse autoverkoop solide blijft.
  • Jaguar Land Rover heeft besloten om een nieuwe fabriek te bouwen in Slowakije; de productie zou in 2018 van start moeten gaan (aanvankelijk zullen 150.000 auto’s per jaar worden gebouwd). Dit zal de vraag bij lokale toeleveranciers van auto-onderdelen nog opdrijven.
  • De grootste pluspunten van de sector zijn de nabijheid van de belangrijkste Europese exportmarkten, de lage loonkosten en de staatssteun.
  • De komende maanden zullen de winstmarges van autofabrikanten naar verwachting verder stijgen, dankzij de solide verkoop, lagere kosten voor staal en kunststoffen en een efficiënter productieproces.
  • Afhankelijk van de plaats in de toeleveringsketen gebeuren betalingen in de autosector na 30 à 60 dagen. Het betalingsgedrag is over het algemeen goed; er zijn weinig wanbetalingen en dat zou de komende maanden zo moeten blijven. Het aantal insolventies in deze sector blijft naar verwachting laag, na de voorbije zes maanden gedaald te zijn.
  • Ons acceptatiebeleid blijft open, gezien het lage aantal wanbetalingen en insolventies in deze sector. Verwacht wordt dat de marktomstandigheden gunstig blijven. Maar wegens zijn grote afhankelijkheid van de export blijft de Slowaakse autosector zeer gevoelig voor nadelige ontwikkelingen op de internationale automarkt, zoals een sterke terugval van de vraag in de eurozone en/of China.
Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.