Politieke situatie
Staatshoofd: President Tsai Ing-wen (DPP, sinds mei 2016)
Regeringsvorm: Meerpartijenstelsel met democratisch verkozen president.
Bevolking: 23,5 miljoen
Relatie met China blijft hoofdthema in Taiwanese politiek
Taiwans betrekkingen met het Chinese Vasteland blijven de belangrijkste politieke kwestie voor het eiland. Het politieke landschap is verdeeld in partijen die voor eenmaking zijn (KMT, PFP en New Party) en partijen die voor onafhankelijkheid zijn, vooral de Democratische Progressieve Partij (DPP) en de DSU.
Het vasteland beschouwt Taiwan als ’afvallige provincie‘ en heeft er meermaals mee gedreigd het eiland binnen te vallen, als de onafhankelijkheid officieel zou worden uitgeroepen. Na de overwinning van de DPP in de presidents- en algemene verkiezingen van januari 2016, heeft Peking de bilaterale betrekkingen met de nieuwe, meer onafhankelijkheidsgezinde regering teruggeschroefd.
Economische situatie
Economische groei blijft bescheiden door zwakke buitenlandse vraag
Taiwans economie is vooral gericht op export (met een focus op elektronica, computerapparatuur, basismetalen en kunststoffen), met een export van goederen en diensten die meer dan 70% van het bbp vertegenwoordigt; 40% van de uitgaande zendingen - voornamelijk elektronische toestellen - is bestemd voor China.
Het nadeel van deze afhankelijkheid is duidelijk sinds 2015, door de gevolgen van de gedaalde Chinese vraag voor Taiwans export - en dus ook voor de economische groei, die vertraagde tot 0,6% in 2015 en 1,2% in 2016. De groei zal zich in 2017 slechts geleidelijk herstellen, aangezien de buitenlandse en binnenlandse vraag naar verwachting zwak zullen blijven. Met een inflatie die onder 2% blijft, zal de centrale bank de komende jaren een soepel monetair beleid blijven voeren.
De overheidsfinanciën zijn heel gezond, doordat de overheidsschuld laag is (30% van het bbp) en langzaam daalt. Het begrotingstekort blijft ook laag, onder 1% van het bbp in 2017. Taiwan heeft een heel stevige externe financiële situatie en een lage buitenlandse schuld.
Grotere concurrentie uit China en andere risico‘s
Taiwanese bedrijven lijden niet alleen door een afgenomen Chinese vraag, maar ook door het feit dat China’s sectoren steeds hoger klimmen op de technologische waardeketen. Doordat China een concurrent is in belangrijke sectoren (bijvoorbeeld halfgeleiders), zal Taiwan op middellange en lange termijn moeten uitkijken naar nieuwe alternatieven met een hoge toegevoegde waarde. Daarom zijn een toename van de productiviteit en de diversifiëring van de economie de belangrijkste uitdagingen op lange termijn. Verder vormt de ouder wordende bevolking een probleem. Taiwans beroepsbevolking krimpt sinds 2016.
Het land lijdt ook onder de politieke isolatie, doordat andere landen aarzelen om vrijhandelsgesprekken te houden met Taiwan. De huidige regering is terughoudend om de economische integratie met het Chinese Vasteland verder uit te bouwen en zou graag handel drijven met de VS en Japan. Maar elke stap die de nieuwe Amerikaanse regering zou zetten in de richting van meer handelsprotectionisme zou negatieve gevolgen hebben voor de exportgerichte Taiwanese economie.
Downloads
451KB PDF