Market Monitor - Focus op staal & metaal: VK

Market Monitor

  • Verenigd Koninkrijk
  • Metaal,
  • Staal

10 sep 2015

Groeivertraging van de bouw en overcapaciteit hebben gevolgen voor de sector, maar de vooruitzichten voor 2016 zijn verbeterd.

  • Groeivertraging van de bouw en overcapaciteit hebben gevolgen voor de sector
  • Facturen worden na gemiddeld 60 dagen betaald
  • Betere vooruitzichten voor 2016

 

 

MM_staal_VK_overzicht (NL)

 

 

De Britse staal- en metaalindustrie heeft geprofiteerd van de Britse economische opleving, maar voelt sinds kort de impact van de zwak presterende bouwsector, die een belangrijke staalverbruiker is. Daarnaast blijven de wisselkoersvolatiliteit, de hoge energiekosten, de concurrentie en de lopende bezuinigingsmaatregelen wegen op de prestaties en financiële  slagkracht van staal- en metaalbedrijven.

De lagere staalprijzen en de overcapaciteit in de markt (vooral als gevolg van de vertraging van de Chinese economische groei) hebben de inkomsten, marges, winstgevendheid en kasstroom van veel bedrijven aangetast. In een poging de  liquiditeitsrisico’s te beperken, worden voorraden afgebouwd, worden  niet-kernactiva afgestoten en zijn kostenbesparingsprogramma’s en waakzame kostenbeheersingsstrategieën geïmplementeerd. De kostenbeheersingsmaatregelen waren tot nu toe de belangrijkste reactie van de sector op de overcapaciteit, maar dit kan slechts een kortetermijnoplossing  blijken te zijn. Het op peil houden van de marges door de kosten te drukken en  zich te concentreren op producten in het hogere marktsegment mag niet  worden gezien als een ultieme oplossing voor het structurele probleem van overcapaciteit.

Veel bedrijven hebben al geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals  lasersnijden en gedetailleerde integriteitsscanners om concurrentievoordelen te realiseren. In de staal- en metaalindustrie is het vermogen van bedrijven om  producten efficiënt te verwerken een belangrijke troef.

De balansen van staal- en metaalbedrijven worden vaak gedomineerd door een combinatie van zowel materiële vaste activa in de vorm van gebouwen en  machines als schuldvorderingen op basis waarvan financiering kan worden  verkregen. De belangrijkste bron van werkkapitaalfinanciering binnen de sector  blijft ‘invoice discounting’ (financiering met onbetaalde verkoopfacturen als onderpand) gezien de aard van de schuldvorderingen. Dit heeft bedrijven in staat gesteld om hun kredieten te verhogen als en wanneer ze groeien. Om de  economische groei te ondersteunen, ziet de Britse overheid er nauwlettender op toe dat de Britse banksector voldoende kredieten verstrekt aan bedrijven. Veel staalbedrijven zijn interessante klanten voor de banken gezien het profiel van hun activabasis. De beschikbaarheid van liquiditeit binnen de sector heeft  bijgedragen tot een tamelijk gunstige ontwikkeling van de insolventiecijfers.

 

MM_staal_VK_prestaties (NL)

 

 

Na een moeilijke start in 2015 blijven de vooruitzichten voor de Britse staal- en metaalindustrie voor de tweede helft van 2015 volatiel, waarbij de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de bezuinigingen in de eurozone en de vertraging van de  Chinese groei constante risicofactoren zijn.

Blikken we verder vooruit naar begin 2016, dan is er echter enig optimisme dat de sector het beter zal doen dankzij toenemende volumes. De groei van het segment nieuwbouwwoningen heeft weinig impact op de sector (er is weinig vraag naar staal en metaal in dit segment), maar de verwachte groei van de segmenten utiliteitsbouw en infrastructuur zou de sector ten goede moeten komen. In dit stadium zal toegang tot extra financiering essentieel zijn voor de groei van staal- en metaalbedrijven (vooral voor de servicecentra) om voorraden aan te vullen en aan de verwachte stijging van de vraag te voldoen.

In de Britse staal- en metaalsector worden facturen na gemiddeld 60 dagen betaald. Ondanks de huidige uitdagingen zal de betalingsachterstand naar verwachting niet toenemen. De insolventiecijfers zullen vermoedelijk niet stijgen in 2015, aangezien het volume van het Britse staalverbruik nog steeds toeneemt. Toch is voorzichtigheid geboden gelet op het nog steeds fragiele karakter van de sector, wat kan leiden tot onverwachte faillissementen.

 

MM_staal_VK_voor_nadelen (NL)

 

 

Ons acceptatiebeleid blijft selectief omdat de marktomstandigheden onstabiel zijn en de potentiële volatiliteit van een opleving niet mag worden onderschat. We blijven echter verzekeringen aanbieden als de risico’s aanvaardbaar zijn. Hoewel ons acceptatiebeleid grotendeels is gebaseerd op de individuele situatie, hebben we de afgelopen jaren een grondig inzicht verworven in de sector en de heersende problemen. Als zodanig hebben  we de relaties met veel van de afnemers in onze portefeuille verder uitgediept. Dit geeft ons toegang tot niet-openbaar beschikbare informatie om actuele verplichtingen te  beoordelen en nieuwe kredietlimietaanvragen te overwegen op volledig geïnformeerde basis. De rol van kredietverzekering binnen de sector heeft een lange geschiedenis en aan het belang van kredietverzekering wordt veel waarde toegekend.

 

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.