Market Monitor - Focus op staal & metaal - Italië

Market Monitor

  • Italië
  • Metaal,
  • Staal

10 sep 2015

Kleinere fabrieken kampen met lage operationele marges als gevolg van de gestagneerde vraag en de lagere verkoopprijzen.

  • Nog geen grote opleving in 2015
  • Fusies en integraties moeten de sector helpen
  • Facturen worden na gemiddeld 90 dagen betaald

 

MM_staal_Italie_overzicht (NL)

 

De metaalindustrie en in het bijzonder de staalindustrie zijn van groot belang voor de Italiaanse economie: met een geschatte omzet van EUR 34 miljard zijn ze goed voor ongeveer 2% van het bbp. De staalsector werd in 2012 en 2013 geconfronteerd met enorme dalingen van de productie en het verbruik – een negatieve trend die in 2014 aanhield. Volgens Federacciai, de Federatie van Italiaanse staalbedrijven, kromp de binnenlandse productie in 2014 met 1,6%. Deze trend zette in de eerste helft van 2015 door en trof zowel plat- als langstaalproducten. De nog steeds zwakke binnenlandse vraag naar staal raakt alle bedrijven langs de waardeketen, van staalfabrieken tot servicecentra en groothandels.

Ilva, de grootste van de twee staalfabrieken die met traditionele hoogovens werken en tevens de grootste in Europa in termen van productiecapaciteit, is goed voor een derde van de Italiaanse staalproductie. Ilva werd er in 2013 van beschuldigd toxische emissies te hebben laten ontsnappen en werd sindsdien geleid door een regeringscommissaris. In januari 2015 nam de Italiaanse overheid de volledige controle over de staalfabriek, die nu ver onder volle capaciteit werkt. Lucchini – Italiës op een na grootste staalproducent die in 2012 insolvent werd verklaard en onder buitengewoon beheer werd geplaatst – is verkocht aan het Algerijnse conglomeraat Cevital. Verwacht wordt dat de productie in de fabriek van Lucchini in de komende maanden weer wordt opgestart.

MM_staal_Italie_prestaties (NL)

 

Kleinere fabrieken die met elektrische ovens werken, kampen met lage operationele marges als gevolg van de gestagneerde vraag en de lagere verkoopprijzen. Er wordt echter verwacht dat de schrootprijzen in de komende maanden blijven dalen als gevolg van de zwakke vraag, wat de kosten zou verlichten.

Het segment staaldistributie en -servicecentra van de Italiaanse staalindustrie wordt gekenmerkt door een groot aantal relatief kleine ondernemingen. Na twee jaar van fors stijgende insolventiecijfers nadert deze subsector het punt van stabilisatie als gevolg van verticale of horizontale integraties. In het segment platstaalproducten zijn de servicecentra van CLN en ArcelorMittal gefuseerd tot JV ArcelorMittal CLN Distribuzione Italia, dat samen met Ilva, Marcegaglia en Gabrielli meer dan de helft van het volume platstaalproducten in Italië zal beheersen. Daarnaast heeft Feralpi een aandeel van 48% in Presider SpA and Metallurgica Piemontese Lavorazioni verworven. Beide bedrijven leveren en installeren stalen steigers voor gewapend beton en alle aanverwante producten voor de civiele bouw en zijn een voorbeeld van verticale integratie.

De vooruitzichten voor de Italiaanse staalindustrie blijven zwak, ondanks een bescheiden opleving van de economie in 2015. De toekomstige prestaties van de sector zijn sterk verbonden met de toekomst van Ilva, dat veruit de grootste staalproducent is en veel invloed heeft op de prijsstelling op de binnenlandse  markt.

Staal- en metaalproducenten hebben met enig succes hun exportactiviteiten proberen uit te breiden om de malaise op de binnenlandse markt te compenseren. De export van langstaalproducten is echter vooral bestemd voor Algerije, dat naar verwachting binnen 4 tot 5 jaar een volwassen markt zal zijn.

MM_staal_Italie_voor_nadelen (NL)

 

Wegens de aanhoudende problemen in deze sector blijft ons acceptatiebeleid over het algemeen voorzichtig. We staan momenteel echter meer open voor nieuwe verzekeringen dan in voorgaande jaren gezien de dalende trend van de  kredietverzekeringsclaims. We hanteren nog steeds een restrictiever acceptatiebeleid in het (vooral bouwgerelateerde) segment van langstaalproducten en voor  groothandelaren, maar we zijn wel bereid om kredietverzekeringslimieten toe te kennen in het segment ‘speciale staalsoorten en mechanica’.

 

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.