Vijf risico's voor de wereldeconomie in 2020

Atradius nieuws

Escalatie handelsoorlog, beleidsonzekerheid, harde landing Chinese economie, monetair beleid Fed en volatiele olieprijzen vijf belangrijkste risico's voor de wereldeconomie in 2020

Wat zijn de belangrijkste risico’s voor de solide groei van de wereldeconomie en de wereldhandel in 2020? Volgens de laatste Economic Outlook van Atradius staat een escalatie van de handelsoorlog bovenaan de lijst. De aankondiging van Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium uit Argentinië en Brazilië, evenals de dreiging met tarieven op Franse producten, zoals kaas en bubbelwijn, zijn hiervan het meest recente voorbeeld. De invoering van Amerikaanse tarieven op Europese auto’s zijn weliswaar uitgesteld, maar een tweede front in de handelsoorlog blijft een risico voor 2020. Eventuele nieuwe Amerikaanse importtarieven zullen een reactie van de handelspartners uitlokken, wat naast China kan leiden tot opening van een ‘tweede front’ in de handelsoorlog.

De toegenomen beleidsonzekerheid, die op alle fronten gevolgen heeft voor het economische gedrag van bedrijven en huishoudens, is het tweede grote risico voor de groei in 2020. Naast de handelsoorlog beslaat deze onzekerheid ook andere gebeurtenissen, zoals brexit of het groeiende populisme in Italië. Elk van deze gebeurtenissen maakt het moeilijk om de richting van toekomstig beleid te voorspellen.

Twijfels over de robuustheid van de Chinese groei zijn een derde destabiliserende factor in de wereldeconomie. De handelsoorlog heeft het Aziatische land op een slecht moment getroffen. China kampt met een hoge schuldenlast van staatsbedrijven en lokale overheden en ziet de groei vertragen als gevolg van een verschuiving van een vooral export- en investeringsgedreven groeimodel naar een meer consumptieafhankelijk groeimodel. Tot nu toe hebben de Chinese autoriteiten tegenwicht geboden aan de handelsoorlog door middel van een ruim monetair en fiscaal beleid, evenals een bescheiden depreciatie van de munt. Het risico is echter dat de groei van de Chinese economie verder terugzakt en daarmee ook de groei van de wereldeconomie onder druk zet.

Een vierde risico voor de wereldeconomie is het beleid van de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve. In december 2018 ontstond turbulentie op de financiële markten als gevolg van het verkrappende beleid van de Fed. Hoewel te snelle monetaire verkrapping als risico wat meer naar de achtergrond is verdwenen, blijven financiële markten wel gevoelig voor monetaire beleidsbeslissingen.

De mogelijke stijging van de olieprijs maakt deze lijst van risico's compleet. De huidige oliereserves zijn relatief hoog en bieden daarom enige bescherming tegen productievolatiliteit, zoals blijkt uit het beperkt negatieve effect na de aanvallen van afgelopen zomer op de Saoedische faciliteiten. De aanval bracht echter de bezorgdheid over geopolitieke risico's in het Midden-Oosten aan het licht. Een escalatie van de spanningen in de regio zou kunnen leiden tot een stijging van de prijs van ruwe olie die, indien deze aanhoudt, de wereldwijde bbp-groei zou kunnen verminderen.

vijf risico's voor de wereldeconomie in 2020

 

 

 

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.