Market Monitor Voeding Hongarije 2016

Market Monitor

  • Hongarije
  • Voeding

02 dec 2016

De export bleek de grootste drijvende kracht achter deze sector. De belangrijkste exportproducten zijn fruit en groenten, vlees en zuivelproducten; ruim 90% van de export is bestemd voor de EU.

  • De voedings- en drankenindustrie is een van de belangrijkste sectoren van de Hongaarse economie. Het is de op een na grootste werkgever en de op twee na grootste producent in de productiesector, goed voor meer dan 10% van het totaal. De inkomsten uit de voedingsexport dragen in belangrijke mate bij tot het totale handelsoverschot van Hongarije.
  • De Hongaarse voedingssector zou met 3,3% moeten groeien in 2016 en met 2,4% in 2017. De export bleek de grootste drijvende kracht achter deze sector. De belangrijkste exportproducten zijn fruit en groenten, vlees en zuivelproducten; ruim 90% van de export is bestemd voor de Europese Unie. Deze hoge blootstelling aan de export maakt de sector echter vatbaar voor wereldwijde volatiliteit.
  • Hoewel de winstgevendheid van voedingsbedrijven steeg in 2015 en stabiel bleef in 2016, is deze nog altijd laag in vergelijking met andere Hongaarse sectoren. Een van de grootste uitdagingen voor de sector op de binnenlandse markt is de hoge belastingdruk die de particulare consumptie laag houdt.
  • De gemiddelde betalingstermijn in de Hongaarse voedingssector bedraagt 60 dagen. Het aantal late betalingen, wanbetalingen en insolventies bleef de voorbije zes maanden stabiel; voor de komende maanden wordt geen toename verwacht. Het aantal insolventies in de voedingssector (3,5% voor voedsel- en drankproducenten in 2015) ligt echter nog steeds boven het Hongaarse gemiddelde (2,7% in 2015). De financiële hefboomwerking van Hongaarse voedingsbedrijven is doorgaans hoog en kan een groot risico inhouden als een bedrijf een beperkte rentabiliteit heeft.
  • Ons acceptatiebeleid blijft over het algemeen open, aangezien men een verdere stijging van de voedingsomzet verwacht en bedrijven voldoende rendabel blijven.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.