Land / Taal
Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image

Ruim 3 op de 10 bedrijven getroffen door achterstallige betalingen

22 May 2025

Het betalingsgedrag van Nederlandse bedrijven is in de afgelopen maanden gestabiliseerd en komt weer overeen met de periode van vóór de pandemie. Toch blijft de liquiditeitsdruk hoog, mede doordat ruim één op de drie bedrijven te maken heeft met uitblijvende betalingen. Er bestaan wel grote verschillen tussen sectoren. Het aantal wanbetalingen in de sector voor duurzame consumptiegoederen (- 45 procent) en in de transportsector (- 16 procent) daalde, terwijl in de bouw (+ 10 procent) sprake van een lichte stijging, wat leidt tot enige druk op de liquiditeit. Over de gehele linie verruimen bedrijven hun betalingstermijnen tot gemiddeld 45 dagen, om concurrerend te blijven in onzekere economische omstandigheden. Dit blijkt uit de Betalingsbarometer van Atradius, waarin de betalingsmoraal van Nederlandse bedrijven in drie sectoren is onderzocht: bouw, duurzame consumptiegoederen en transport.

De nauwere afstemming van de betalingsrisico’s op het niveau van vóór de pandemie komt tot uitdrukking in de ruimere betalingstermijnen die bedrijven bieden aan zakelijke klanten. Het niveau van dubieuze debiteuren blijft ongewijzigd op gemiddeld 4 procent van alle zakelijke facturen, wat volgens Atradius de aanhoudende uitdagingen bij het innen van achterstallige betalingen weerspiegelt. “Nu de economische groei in Nederland in de rest van 2025 naar verwachting beperkt zal zijn, gaan veel bedrijven ervan uit dat het betalingsgedrag van hun zakelijke klanten grotendeels op hetzelfde niveau blijft. Ruim een derde anticipeert echter op een mogelijke stijging van het aantal faillissementen en is bezorgd over grotere financiële risico’s door de impact van een mogelijke handelsoorlog op de financiële gezondheid van hun klanten. Ook houden veel bedrijven er rekening mee dat geopolitieke instabiliteit toeleveringsketens kan verstoren”, zegt Edwin Kuhlman, Hoofd Acceptatie van Atradius Nederland.

Ruim een derde anticipeert op een mogelijke stijging van het aantal faillissementen en is bezorgd over grotere financiële risico’s door de impact van een mogelijke handelsoorlog op de financiële gezondheid van hun klanten.

Edwin Kuhlman

“In het algemeen laten Nederlandse bedrijven een proactieve aanpak zien bij het beheren van risico's. Zij passen zich strategisch aan om te zorgen voor veerkracht en stabiliteit op langere termijn. De belangrijkste uitdaging hierbij is het beheren van de liquiditeit en cashflow, omdat deze direct van invloed zijn op de operationele stabiliteit en financiële gezondheid.”

Bouw: druk op werkkapitaal en oplopende betalingsrisico’s

De bouwsector staat onder een steeds grotere financiële druk. Zo hebben bouwbedrijven meer werkkapitaal vastliggen in uitstaande vorderingen, wat bij twee op de vijf bedrijven resulteert in vertraagde betalingen aan leveranciers en een toename van de inzet van factuurfinanciering (59 procent). Ondanks deze uitdagingen bieden bedrijven ruimere betalingstermijnen om concurrerend te blijven. De verhoogde betalingsrisico's hebben het echter moeilijker gemaakt om achterstallige betalingen te innen. Zo is het aantal Days Sales Outstanding (DSO) verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Stagnerende bouwprojecten vergroten daarnaast de druk op de liquiditeit. Ook maken bedrijven zich zorgen over de toenemende concurrentie (41 procent) en de regeldruk (47 procent), waardoor winstmarges naar verwachting zullen krimpen. Als reactie op deze ontwikkelingen kiezen vier op de tien bouwbedrijven voor strategisch kredietbeheer.

Duurzame consumptiegoederen: voorzichtig kredietbeleid houdt werkkapitaal stabiel

Bedrijven in de sector duurzame consumptiegoederen zijn er door een terughoudend kredietbeleid in geslaagd hun betalingsrisico’s goed te beheersen. Het aantal achterstallige betalingen is sterk gedaald en de DSO is stabiel, wat wijst op een sterkere liquiditeit in de sector. Door de DSO en het voorraadbeheer in evenwicht te houden, kunnen bedrijven hun werkkapitaal beheren zonder kasreserves uit te putten. De afhankelijkheid van bankleningen is laag (41 procent) en leverancierskrediet wordt als externe financieringsbron vaker toegepast om de kaspositie te versterken (44 procent). Ondanks de positieve cijfers blijven zorgen bestaan over regelgeving (44 procent), technologische ontwikkelingen (39 procent) en onvoorspelbare veranderingen in de productiekosten (36 procent). Een gemengde aanpak van betalingsrisicobeheer is de voorkeursstrategie voor financiële stabiliteit op lange termijn.

Transport: flexibel betalingsbeleid met stabiele cashflow

De transportsector hanteert een relatief ruimhartig beleid, met langere betalingstermijnen en een stijging van het aantal verkopen op krediet. Ondanks dit soepeler betalingsbeleid blijft de DSO voor de meeste bedrijven stabiel en is de cashflow onder controle. Het aantal achterstallige betalingen is licht gedaald en het aantal dubieuze debiteuren bleef op een stabiel niveau. Dit wijst volgens Atradius op een effectief debiteurenbeheer en financiële stabiliteit in een concurrerende, onvoorspelbare markt. Zo maken ruim twee op de vijf transportbedrijven zich zorgen over de stijgende kosten als gevolg van regelgeving en is ook de groeiende concurrentie (39 procent) een bron van zorg. Veel bedrijven kiezen daarom voor een hybride benadering van kredietrisicobeheer, waarbij ze intern toezicht combineren met externe expertise. “De resultaten van de Betalingsbarometer laten zien dat bedrijven zich over de gehele linie aanpassen aan een economisch uitdagende omgeving door hun kredietbeleid strategisch vorm te geven”, aldus Kuhlman. “Het vermogen om risico’s effectief te beheersen, is cruciaal om operationele continuïteit en financiële stabiliteit op langere termijn te waarborgen.”

De Betalingsbarometer van Atradius voor Nederland kan onderaan deze pagina worden gedownload.

Summary
  • Betalingsmoraal Nederlandse bedrijven weer terug op niveau van voor de pandemie
  • Bedrijven verlengen gemiddelde betalingstermijn naar 45 dagen
  • Wisselende prestaties per sector in een gevarieerd kredietlandschap
Gerelateerde documenten
Atradius Betalingsbarometer Nederland 2025
3 MB PDF
Lees Meer