Land / Taal
Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image

B2B-betalingstrends Nederland 2025

Ons onderzoek onder bedrijven in Nederland laat zien dat Nederlandse bedrijven zich richten op beperken van betalingsrisico's bij B2B-transacties naarmate handelsverstoringen toenemen
21 May 2025
5 mins

Wat zijn de belangrijkste financiële zorgen voor Nederlandse bedrijven nu de handelsverstoringen toenemen?

Nederlandse bedrijven richten zich op beperken van betalingsrisico's bij B2B-transacties naarmate handelsverstoringen toenemen

Bedrijven in verschillende branches in Nederland melden dat betalingsgedrag van business-to-business (B2B) klanten in de afgelopen maanden meer is gaan lijken op de trends van voor de pandemie.

B2B-betalingstrends in Nederland

De nauwere afstemming van de betalingsrisico-omgeving op de trends van vóór de pandemie komt tot uiting in bedrijven die ruimere betalingstermijnen bieden aan B2B-klanten, nu gemiddeld 45 dagen na facturering. Hoewel het aandeel van B2B-verkopen op krediet bijna onveranderd is gebleven ten opzichte van vorig jaar, toont de flexibelere benadering van betalingstermijnen de inspanningen van Nederlandse bedrijven om concurrerend te blijven en inkomsten op peil te houden. Versoepeling van de betalingstermijnen voor B2B-klanten in het huidige onzekere economisch klimaat vereist echter zorgvuldig cashflowbeheer om de periode tussen aanmaken van facturen en ontvangen van betalingen te overbruggen, en daarmee operationele onderbrekingen tot een minimum te beperken.

Man on train checking payment practices reporting on mobile device

Wat zijn de zorgen voor Nederlandse bedrijven in de komende maanden?

Bezorgdheid over insolventierisico neemt toe naarmate economische trends zich blijven ontwikkelen 

Meer dan een derde anticipeert echter op een toename van het aantal faillissementen onder B2B-klanten in het komende jaar en spreekt hun bezorgdheid uit over de toegenomen financiële risico's en kwetsbaarheden. Deze perceptie is grotendeels gebaseerd op de potentiële impact van tarieven en een handelsoorlog op de internationale handel en de financiële gezondheid van B2B-klanten. Voor het toekomstig beheer van klantenkredietrisico zijn bij Nederlandse bedrijven duidelijk diverse benaderingen te zien. De meeste Nederlandse bedrijven zeggen van plan te zijn om te vertrouwen op een combinatie van intern en uitbesteed betalingsrisicobeheer.

Sectoren met stabielere financiële vooruitzichten en een geringere blootstelling aan betalingsrisico's, zoals duurzame consumptiegoederen zijn eerder geneigd om interne voorzieningen voorop te stellen. Sectoren die te maken hebben met meer druk op liquiditeit en beperking van werkkapitaal, zoals bouw en transport, hebben een sterkere voorkeur voor strategische benaderingen van betalingsrisico's, met inbegrip van verzekeringen, wat hun behoefte aan meer financiële bescherming benadrukt.

De grootste zorgen voor bedrijven in Nederland in de komende maanden zijn de toenemende regelgeving, de toenemende concurrentiedruk en de onvoorspelbare volatiliteit van de kosten van productiemiddelen die de bedrijfsvoering dreigen te verstoren

Silvia Ungaro

Belangrijkste inzichten voor de sector

Bouw

Toegenomen betalingsrisico's hebben de afgelopen maanden de financiële druk voor Nederlandse bouwbedrijven vergroot, waardoor de sector werd aangezet om het aanbod van handelskredieten in B2B-transacties aan te scherpen en zakelijke klanten meer betalingsflexibiliteit te bieden in een poging om concurrerend te blijven en inkomsten te behouden tijdens onzekere marktomstandigheden. De verhoogde betalingsrisico's hebben het voor bedrijven echter moeilijker gemaakt om lang achterstallige B2B facturen te innen, met tweemaal zoveel bedrijven die een langere Days Sales Outstanding (DSO) rapporteren in vergelijking met vorig jaar. Stagnerend werk verergert de druk op de liquiditeit voor de meeste bedrijven nog verder.

De belangrijkste cijfers en grafieken voor de sector staan in het rapport dat onderaan deze pagina gedownload kan worden.

Construction manager reviewing payment practices reporting and liquidity risks on-site with tablet

Duurzame consumptiegoederen

In deze sector is de laatste maanden sprake van een sterke daling van B2B betalingsachterstanden, terwijl de dubieuze debiteuren stabiel zijn gebleven. Om betalingsrisico's te managen, werd het aanbieden van krediet in B2B-transacties beperkt, terwijl betalingsvoorwaarden voor zakelijke klanten stabiel bleven. Deze voorzichtige aanpak komt tot uiting in het relatief stabiele aantal Days Sales Outstanding (DSO), met meer verbetering dan verslechteringen, wat wijst op een sterkere liquiditeit in de sector. Voorraadniveaus blijven eerder op hetzelfde niveau dan dat ze stijgen, wat aangeeft dat bedrijven kapitaal vrijmaken dat anders in onverkochte goederen vast zou liggen. 

De belangrijkste cijfers en grafieken voor de sector staan in het rapport dat onderaan deze pagina gedownload kan worden.

Retail executive checking late payments and payment practices reporting for consumer durables inventory

Transport 

In de Nederlandse transportsectoris de laatste maanden een
bescheiden daling van B2B-betalingsachterstanden opgetreden, met
dubieuze debiteuren op stabiel niveau. Om concurrerend te blijven, bieden bedrijven in B2B handel meer krediet aan, en langere betalingstermijnen voor zakelijke klanten. Deze verschuiving helpt niet alleen bij aantrekken en behouden van klanten door het bieden van betere voorwaarden, maar ondersteunt ook de cashflow behoeften in een onzeker economisch klimaat. Ondanks een soepeler betalingsbeleid is Days Sales Outstanding (DSO) stabiel gebleven voor de meeste Nederlandse transportbedrijven, wat aangeeft dat de incassoverhoudingen consistent zijn en de cashflow stabiel blijft.

De belangrijkste cijfers en grafieken voor de sector staan in het rapport dat onderaan deze pagina gedownload kan worden.

Logistics operations at transport hubs in the context of B2B payment trends and cash flow challenges.

Wilt u meer weten?

Voor een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten van 2025 voor Nederland kunt u het volledige rapport downloaden in de sectie Gerelateerde documenten hieronder.

Als u meer wilt weten over hoe deze inzichten uw eigen kredietrisicostrategie kunnen versterken, neem dan contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen uw voorsprong te behouden.

Summary
  • Nederlandse bedrijven zeggen dat zakelijke klanten hun betalingen vooral uitstellen vanwege liquiditeitsproblemen als gevolg van de zwakke economische groei en toenemende handelsverstoringen
  • Bedrijven proberen betalingsrisico's te beperken door strategisch cashflowbeheer gericht op het minimaliseren van operationele verstoringen
  • Vooruitkijkend verwacht meer dan een derde van de Nederlandse bedrijven een toename van het aantal faillissementen bij B2B-klanten in het komende jaar
  • Het beheren van liquiditeit en cashflow is de grootste zorg voor Nederlandse bedrijven, omdat deze factoren een directe invloed hebben op hun operationele stabiliteit en financiële gezondheid
Gerelateerde documenten
B2B-betalingstrends Nederland 2025
3 MB PDF