Market Monitor Chemie Verenigd Koninkrijk 2018

Market Monitor

  • Verenigd Koninkrijk
  • Chemie/Farmacie

19 jul 2018

Chemische producten zijn goed voor ongeveer 4,5% van de geëxporteerde goederen, terwijl farmaceutische producten 8,2% van de geëxporteerde goederen vertegenwoordigen.

  • MM chemie VK 2018 - chemicalien
    De Britse chemische en farmaceutische sector draagt ieder jaar ongeveer GBP 18 miljard bij tot de Britse economie en is de grootste exporteur van productiegoederen. Het segment chemicaliën is goed voor 6,8% van de toegevoegde brutowaarde van de Britse maakindustrie, terwijl de farmaceutische sector 7,7% bijdraagt. Chemische producten zijn goed voor ongeveer 4,5% van de geëxporteerde goederen, terwijl farmaceutische producten 8,2% van de geëxporteerde goederen vertegenwoordigen. Vergeleken met andere sectoren wordt er veel geïnvesteerd, nl. GBP 4,3 miljard.De chemische en farmaceutische sector bestaat vooral uit kleine tot middelgrote ondernemingen (SME’s) en micro-ondernemingen, terwijl enkele grote bedrijven hun hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk hebben. Algemeen gesteld zijn de meeste bedrijven volwassen, met een stabiel klantenbestand; de hoge toegangsbarrières beschermen immers de sector, door middel van regelgevende vereisten en de behoefte aan veel werkkapitaal.
  • MM chemie VK 2018 - presentatievooruitzichten
    De chemische sector levert aan diverse andere sectoren, zoals de luchtvaart- en autosector, waaraan coatings, lijmen, rubber en kunststoffen worden geleverd. Daarnaast worden tussenproducten geleverd aan de sectoren van de farmaceutica, cosmetica, agrochemicaliën, lichaamsverzorging, verven en schoonmaakmiddelen. De farmaceutische sector maakt deel uit van een wereldwijde industrie waarin het Verenigd Koninkrijk een toonaangevende Europese markt en producent is.
  • Een groot aantal chemiebedrijven worden gefinancierd door middel van “asset based finance”. In de meeste gevallen volstaat de winst om de intresten te dekken. Er zijn voldoende bankfinancieringen en herfinancieringen lijken geen probleem te zijn.
  • Betalingen in de Britse chemische sector gebeuren na gemiddeld 60 - 90 dagen. De voorbije jaren was het betalingsgedrag zeer goed en het aantal late betalingen laag. In 2017 en 2016 was het aantal wanbetalingen en insolventies laag; deze trend zou grotendeels aanhouden in 2018.
  • Voorlopig blijft ons acceptatiebeleid voor de chemische sector over het algemeen positief voor alle grote deelsectoren (basischemicaliën, petrochemicaliën, fijne en gespecialiseerd chemicaliën). Dit geldt ook voor de farmaceutische sector.
  • De mogelijke gevolgen van de Brexit voor de binnenlandse economie vormen echter een neerwaarts risico voor de winst en het betalingsgedrag van chemie- en farmabedrijven op middellange termijn. Deze sectoren maken deel uit van een zeer geïntegreerde EU-toeleveringsketen die vertrouwt op het vlotte verkeer van bestanddelen en afgewerkte producten. De Britse chemische en farmaceutische sectoren zijn sterk afhankelijk van de export; 60% wordt uitgevoerd naar de EU.

Rode lijn

MM rapport chemie 2018

 

 

Download hier het rapport

De sleutel tot succesvol internationaal ondernemen is accurate economische informatie over markten en sectoren, met een intelligente blik naar toekomstige trends.

In dit onderdeel van onze publicatiesectie geven de economische experts van Atradius u een essentiële analyse van de wereldeconomie - verleden, heden en toekomst.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.