Market Monitor Chemie - Verenigd Koninkrijk 2017

Market Monitor

  • Verenigd Koninkrijk
  • Chemie/Farmacie

20 jul 2017

De jaarlijkse export van chemicaliën is goed voor bijna GBP 50 miljard. De meeste bedrijven in deze sector zijn volwassen en hebben een stabiel klantenbestand.

  • Ieder jaar draagt de Britse chemiesector ongeveer GBP 15 miljard bij tot de Britse economie. De jaarlijkse export van chemicaliën is goed voor bijna GBP 50 miljard. De meeste bedrijven in deze sector zijn volwassen en hebben een stabiel klantenbestand. De hoge toetredingsdrempels – er is veel kapitaal nodig – beschermen de sector.
  • De dalende internationale vraag en binnenlandse economische onzekerheid over het resultaat van de Brexit-onderhandelingen kunnen echter een nadelige invloed hebben op de winstmarges van Britse chemiebedrijven. Tegelijk blijven de hoge energiekosten (bijvoorbeeld voor elektriciteit) in het Verenigd Koninkrijk een probleem voor de sector, terwijl de concurrentie door goedkope producenten uit Azië toeneemt.
  • Momenteel blijven Britse exporteurs van chemicaliën profiteren van het zwakkere Britse pond tegenover de euro en de USD.
  • Een groot aantal chemiebedrijven wordt gefinancierd op basis van activa. In de meeste gevallen volstaat de winst om de rente te dekken. De banken staan voldoende leningen toe en herfinanciering lijkt geen probleem te vormen. 
  • Betalingen in de Britse chemiesector vinden plaats na gemiddeld 60 à 90 dagen. De afgelopen jaren was het betalingsgedrag zeer goed, ook is het aantal betalingsachterstanden laag. Het aantal wanbetalingen en faillissementen was laag in 2016; verwacht wordt dat deze trend in 2017 aanhoudt, doordat de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de binnenlandse economie en de export van chemicaliën zich nog niet hebben gematerialiseerd.
  • Voorlopig blijft ons acceptatiebeleid voor de chemiesector over het algemeen positief voor alle grote deelsectoren (basischemicaliën, petrochemicaliën, fijne en speciale chemicaliën).
Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.