Landenrapport Zwitserland 2017

Landenrapport

  • Zwitserland
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

16 mei 2017

Gezien de groeiprognose voor de export en de verwachting dat de particuliere consumptie licht zal aantrekken zou het geleidelijke herstel zich in 2017 moeten doorzetten.

Landenrapport Zwitserland WE 2017 - Overzicht
Landenrapport Zwitserland WE 2017 - Voouitzichten

De insolventieomgeving

Bedrijfsfaillissementen stijgen naar verwachting verder in 2017

Door het moeilijkere economische klimaat is het Zwitserse insolventiepeil sinds 2015 elk jaar gestegen. Ondanks een hernieuwde bbp-groei zal deze trend zich in 2017 waarschijnlijk doorzetten. Het aantal faillissementen zal volgens de verwachtingen met 1% stijgen, wat betekent dat 4.700 bedrijven failliet zullen gaan en een te hoge schuldenlast zullen meetorsen.

Landenrapport Zwitserland WE 2017 - Insolventiepeil

Economische situatie

Landenrapport Zwitserland WE 2017 - BBP

Verwachte groei onder de 2% in 2017

Nadat de Zwitserse centrale bank in januari 2015 had beslist om een einde te maken aan het wisselkoersplafond, waardoor de Zwitserse frank een zeer sterke positie had ingenomen (vooral tegenover de euro) en de export grote nadelen ondervond, kende de Zwitserse economie in 2016 een bescheiden heropleving. Zwitserland is sterk afhankelijk van de export, die 70% van het bbp uitmaakt. In 2016 waren de productiekosten voor exportgerichte bedrijven sterk gestegen in vergelijking met hun exportprijzen, wat de winst drukte.

Landenrapport Zwitserland WE 2017 - Export

Het herstel in 2016 was het gevolg van de stabilisatie van de wisselkoers en de verhoogde vraag vanuit de eurozone, wat tot hogere export leidde. De centrale bank heeft de basisrente op -0,75% gehouden, wat in zekere zin heeft bijgedragen tot de lagere wisselkoers van de Zwitserse frank.

Gezien de groeiprognose voor de export en de verwachting dat de particuliere consumptie licht zal aantrekken zou het geleidelijke herstel zich in 2017 moeten doorzetten. De consumentenprijsinflatie zal waarschijnlijk onder de 1% blijven.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.