Market Monitor - Focus op staal & metaal - België

Market Monitor

  • België
  • Metaal,
  • Staal

10 sep 2015

De structurele overcapaciteit in de sector woog op de winst marges van bedrijven in 2014 en deze negatieve trend zal naar verwachting doorzetten in 2015.

  • In 2014 werden Belgische staal- en metaalbedrijven geconfronteerd met een daling van de orders vanuit hun belangrijkste afnemende sectoren: de bouwsector en de automobielindustrie. De leveringen nemen sinds begin 2015 weer toe, maar dit herstel wordt tenietgedaan door de lagere verkoopprijzen. Gelukkig wordt de sector geholpen door de lagere grondstofprijzen.
  • De structurele overcapaciteit in de sector woog op de winstmarges van bedrijven in 2014 en deze negatieve trend zal naar verwachting doorzetten in 2015.
  • In de staal- en metaalsector worden facturen na gemiddeld 90 dagen betaald. In de tweede helft van 2014 nam het aantal gevallen van betalingsachterstand en niet-betaling toe. Voor de komende maanden wordt een verdere stijging verwacht, aangezien de economische omstandigheden voor de automobielindustrie en de bouwsector als de belangrijkste afnemers van staal- en metaalproducten vermoedelijk minder
  • gunstig blijven.
  • De afgelopen paar maanden hebben we de insolventiecijfers zien stijgen, vooral in de subsector metaalproductie. Verwacht wordt echter dat het aantal faillissementen van staal- en metaalbedrijven in de tweede helft van 2015 zal afvlakken.
  • Ons acceptatiebeleid ten aanzien van staal- en metaalbedrijven blijft over het algemeen neutraal. Wel zijn we voorzichtiger geworden met betrekking tot het segment metaalproductie en nemen we de afnemers in deze subsector nauwer onder de loep. Zelfs gevestigde metaalproducenten zijn of worden geconfronteerd met problemen als gevolg van de beperkte orders.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.