Landenrapport Spanje 2016

Landenrapport

  • Spanje
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

28 apr 2016

Het herstel van de Spaanse economie won aan kracht in 2015, met een bppgroei van meer dan 3%.

 

Overzicht Spanje WE 2016

Vooruitzichten prestaties Spaanse sectoren

Vooruitzichten Spanje WE 2016

De insolventieomgeving

Nieuwe verbetering van insolventie verwacht in 2016, maar cijfers blijven hoog

Het insolventiepeil was een duidelijke spiegel van het economische klimaat, met een hoge jaar op jaar stijging in 2012 en 2013, voornamelijk door de teruggevallen interne vraag en de algemeen hoge druk op de liquiditeitspositie van bedrijven, door hun beperkte mogelijkheden voor externe financiering.

Dankzij het economisch herstel sinds 2014 begon het aantal faillissementen echter opnieuw te dalen en deze positieve trend zal naar verwachting aanhouden, met een verwachte daling van bedrijfsfaillissementen met 10% in 2016. Maar het aantal faillissementen blijft met ongeveer 5.000 hoog, omdat er nog altijd niet volledig hersteld is van de stijgingen ingegaan sinds 2008, toen ongeveer 3.000 faillissementen werden genoteerd.

Insolventiepeil Spanje WE 2016

Economische situatie

Het economisch herstel wint aan kracht

 Reële groei Spanje WE 2016

Het herstel van de Spaanse economie won aan kracht in 2015, met een bppgroei van meer dan 3%. In 2016 wordt een economische groei van 2,7% verwacht, doordat de huishoudelijke consumptie solide blijft en de werkloosheid blijft dalen. Er wordt verwacht dat in 2016 zowel reële investeringen in vaste activa als de industriële productie solide zullen blijven en dat de exportgroei zal versnellen. Het internationale concurrentievermogen van Spanje is aan het verbeteren en zijn exportsector is relatief gezond en concurrerend.

 

Consumentenprijzen Spanje WE 2016

De Spaanse consumentenprijzen daalden in 2014 en 2015. Dat was verontrustend omdat het voor Spaanse debiteuren door de gezakte prijzen moeilijker werd om hun in nominale termen vastgestelde schulden af te betalen. Een ander probleem is dat deflatie de vraag kan onderdrukken, omdat consumenten de neiging hebben aankopen en consumptie uit te stellen tot de prijzen verder zakken. Maar de Europese Centrale Bank heeft herhaaldelijk strakke maatregelen genomen om een vicieuze deflatiecirkel in de eurozone te vermijden. De consumentenprijzen zullen naar verwachting opnieuw stijgen in 2016.

Er wordt verwacht dat de staatsschuld in 2016 een piek van 99% van het bbp zal bereiken, terwijl het begrotingstekort naar verwachting zal blijven afnemen de komende jaren. Voor 2016 is een begrotingstekort van 3,3% voorspeld, gevolgd door een daling tot 3,0% van het bbp in 2017.

 

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.