Na een eerdere stijging van 3.8% in 2017, neemt het aantal Britse bedrijfsfaillissementen naar verwachting opnieuw toe in 2018, ditmaal met 4%.
De insolventieomgeving
Opnieuw toename van faillissementen in 2018
Na een eerdere stijging van 3.8% in 2017, neemt het aantal Britse bedrijfsfaillissementen naar verwachting opnieuw toe in 2018, ditmaal met 4%. De te verwachten stijging is te wijten aan de aanhoudende onzekerheid omtrent de impact van brexit op bedrijfsinvesteringen, de afgenomen koopkracht van consumenten en de hogere inputkosten als gevolg van de waardevermindering van het Britse pond. Bedrijven in de bouwsector, detailhandel en horeca worden het zwaarst getroffen door de toegenomen faillissementen.
Economische situatie
Economische vooruitzichten stabiel maar kwetsbaar
In de nasleep van de overwinning van het ja-kamp in het brexit-referendum, dat plaatsvond in juni 2016, blijft de Britse economie veerkrachtig. Er wordt geen drastische vertraging van de bbp-groei verwacht in 2018. De aanhoudende onzekerheid rond de brexit zou echter roet in het eten kunnen gooien.
Wat de export betreft, profiteert het Verenigd Koninkrijk van de toegenomen internationale competitiviteit dankzij het zwakkere pond en de hogere globale vraag. De industriële productie nam in 2017 toe met 2,1% - het hoogste groeicijfer in zeven jaar tijd. Verwacht wordt dat de export stevig blijft groeien in 2018.
Hoewel consumentenuitgaven vroeger de drijvende kracht achter economische groei waren, werd in 2017 de consumptie van huishoudens negatief beïnvloed door een hogere inflatie. De stijging van de inflatie werd veroorzaakt door het zwakkere pond en de lagere reële lonen. De hogere rentetarieven en een strakker begrotingsbeleid zullen de groei van particuliere consumptie beïnvloeden in 2018 en 2019.
In 2017 nam het aantal bedrijfsinvesteringen minder snel toe als gevolg van hogere rentetarieven en de onzekere uitkomst van de onderhandelingen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal bedrijfsinvesteringen blijft naar verwachting onder het gemiddelde in 2018 en 2019. In maart 2018 kwamen Europa en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord over een overgangsperiode na de brexit in 2019 tot december 2020. Dat zorgde eindelijk voor een zekere opluchting bij Britse bedrijven. De onderhandelingen lijken immers af te stevenen op een ‘zachte’ brexit. Toch blijft er onzekerheid bestaan over de toekomst van de handelsrelatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.
Download het rapport hier
De landenrapporten van Atradius worden ontwikkeld om u te ondersteunen bij internationale handel. Onze samenvattingen geven snel een beknopt overzicht over de economie van een land.
Daarnaast bieden de rapporten waardevolle informatie en adviezen over specifiek credit management, incasso maatregelen, juridische wetgeving en de handelswijze bij faillissementen.