Landenrapport Duitsland 2018

Landenrapport

  • Duitsland
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

15 mei 2018

De Duitse economie blijft veerkrachtig: zo wordt er een prima groeipercentage van 2,4% verwacht in 2018.

 

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - belangrijkste

 

 

 

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - kerncijfers

 

 

 

 

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - vooruitzichten

 

 

 

 

 

De insolventieomgeving

Lager insolventieniveau, maar meer uitstaande vorderingen in 2017

De consistente economische prestaties van Duitsland sinds 2010 werpen hun vruchten af: opnieuw is het aantal bedrijfsfaillissementen gedaald. In 2017 namen ze af met 6,6%, tot ongeveer 20.000 gevallen. Wel hadden schuldeisers in 2017 maar liefst 29,7 miljard euro aan vorderingen openstaan, tegenover 27,4 miljard euro in 2016, dit omdat er grotere bedrijven met een hogere economische impact failliet zijn gegaan in 2017.

 

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - insolventiepeil

 

 

 

Economische situatie

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - bbp

 

 

Algemene economische groei houdt aan

De Duitse economie blijft veerkrachtig: zo wordt er een prima groeipercentage van 2,4% verwacht in 2018. Deze algemene economische groei wordt gestimuleerd door de particuliere consumptie en bedrijfsinvesteringen. De exporttoename wordt dan weer mogelijk gemaakt door de vraag uit de eurozone.

Zowel consumenten als bedrijven hebben veel vertrouwen en de kredietgroei blijft stabiel.

De appreciatie van de euro zorgt echter langzaam maar zeker voor tegenwind voor de toenemende export naar bestemmingen buiten de eurozone.

 

 

 

Landenrapport west europa duitsland 2018 - export

 

 

 

De onzekerheid over de afloop van de brexit-onderhandelingen laat ook zijn sporen na, aangezien het Verenigd Koninkrijk de op twee na grootste exportmarkt van Duitsland is. Verstoringen van de globale handel door protectionistische maatregelen (onder andere ten gevolge van wijzigingen in het economische beleid van de VS) kunnen de Duitse economie bovendien ondermijnen.

De federale regering heeft sinds 2015 kleine begrotingsoverschotten gehaald, vooral dankzij hogere belastinginkomsten en lagere werkloosheidsuitkeringen door de regering. Verwacht wordt dat ook in 2018 en 2019 een begrotingsoverschot zal worden gerealiseerd.

 

 

 

Dynamicline

Landenrapport west europa - voorblad

Download icoon  Download het rapport hier 

De landenrapporten van Atradius worden ontwikkeld om u te ondersteunen bij internationale handel. Onze samenvattingen geven snel een beknopt overzicht over de economie van een land.

Daarnaast bieden de rapporten waardevolle informatie en adviezen over specifiek credit management, incasso maatregelen, juridische wetgeving en de handelswijze bij faillissementen.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.