Market Monitor ICT - Italië 2016

Market Monitor

  • Italië
  • Electronica/ICT

16 jun 2016

Met ongeveer 75.000 bedrijven en 460.000 werknemers is de ICT-sector goed voor 1,6% van de Italiaanse economie.

  • Bescheiden herstel houdt naar verwachting aan
  • Mkb investeert nog steeds weinig in IT
  • Betalingen gebeuren na gemiddeld 60 à 90 dagen

Met ongeveer 75.000 bedrijven en 460.000 werknemers is de ICT-sector goed voor 1,6% van de Italiaanse economie. In 2013 en 2014 kromp de ICT-verkoop doordat de Italiaanse economie in een recessie zat en zowel de publieke als particuliere uitgaven daalden. In het verlengde van het bescheiden herstel van het bbp in 2015 (stijging van 0,8%) groeide de Italiaanse ICT-markt volgens de sectorvereniging Assinform met 1,0% tot EUR 64,9 miljard in 2015. Alle deelsectoren leverden een positieve bijdrage, met uitzondering van de telecommunicatienetwerkdiensten, die met 2,4% daalden als gevolg van een daling van de prijzen. Voice data centers en cloud computing (stijging met 28,7% tot EUR 1,2 miljard) en Internet of Things (stijging met 13,9% tot EUR 1,8 miljard) lieten de beste groeicijfers zien. In 2016 zou de ICT-verkoop verder moeten groeien, met 1,5%.

In het business-to-business segment zijn het vooral grote bedrijven die in IT investeren. Deze zijn goed voor meer dan 60% van de totale binnenlandse IT-uitgaven. Dat gezegd zijnde blijft de bestedingscapaciteit van het mkb op het gebied van IT zwak, als gevolg van de nog altijd beperkte toegang tot bankleningen voor kleine bedrijven en het gebrek aan middelen. Daardoor worden de investeringen van het mkb in cloud computing ook ernstig beperkt. Het consumentensegment zou positief beïnvloed kunnen worden door de verspreiding van nieuwe, aantrekkelijke ICT-apparaten en het toenemende belang van e-commerce activiteiten, die nog altijd in de beginfase zitten in Italië, vergeleken met andere Europese landen.

Sommige van de grootste binnenlandse IT-distributeurs zijn begonnen met het op de markt brengen van hun eigen merkproducten (tablets/smartphones) om hun marges te vergroten en de zware concurrentie in de retail- en distributiesegmenten voor ICT aan te kunnen. In de meeste ICT-segmenten zijn de marges  de laatste 12 maanden echter verbeterd. Betalingen in de ICT-sector gebeuren doorgaans na 60-90 dagen. Tot dusver was het betalingsgedrag goed en is het aantal wanbetalingen laag. Het aantal insolventies in de ICT-sector daalde het afgelopen halfjaar en zou de komende maanden moeten nivelleren. Het aantal faillissementen ligt over het algemeen laag vergeleken met andere Italiaanse sectoren.

Ons acceptatiebeleid blijft doorgaans open wat ICT betreft, vooral voor providers van IT-diensten met een toegevoegde waarde die op meer marktkansen kunnen rekenen (netwerkinfrastructuur, cloud computing) en grote wholesalers van IT-apparatuur en software. Kleine spelers moeten echter nauwer worden gecontroleerd, aangezien ze meer worden blootgesteld aan financiële problemen die verband houden met werkkapitaalvereisten, vooral wanneer ze afhankelijk zijn van grote klanten en de overheidssector. Vooral kleine retailers van ICT-apparatuur zullen onder druk blijven staan door de prijsconcurrentie (vooral met e-commerce) en krappe marges.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.