
In Nederland wordt dit jaar een lichte daling (-2 procent) van het aantal faillissementen verwacht, mede als gevolg van de onverwacht lage insolventiecijfers in het eerste kwartaal. In 2026 ligt daarentegen weer een stijging (+8 procent) in het vooruitzicht. Zo verwacht kredietverzekeraar Atradius dat Nederland als open economie relatief kwetsbaar is voor Amerikaanse invoertarieven. Wereldwijd verwacht zij dat de stijging van het aantal faillissementen in 2025 zal afvlakken, gevolgd door een lichte daling (-5 procent) in 2026.
In Nederland was de stijging van het aantal faillissementen in 2024 met 29 procent op jaarbasis nog fors. Hierdoor bereikten faillissementen vorig jaar het niveau van voor de coronacrisis. Zo hadden veel bedrijven te maken met een optelsom van negatieve factoren, zoals hoge kosten, een hoge rente en het terugbetalen van coronaschulden. Desondanks blijven Nederlandse bedrijven redelijk presteren. Voor 2025 verwacht Atradius dat faillissementen in ons land en in veel andere economieën stabiliseren of licht dalen. Zo zorgen een stabilisering van de inflatie en de versoepeling van het monetaire beleid voor betere financiële omstandigheden. Voor Nederland wordt in 2026 wel weer een stijging van faillissementen voorzien, omdat de groei wat inzakt als gevolg van de handelstarieven.
Tegelijkertijd benadrukt Atradius dat de neerwaartse risico’s groot zijn door de grote onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid. “Hoewel de vooruitzichten wereldwijd lijken te verbeteren, is er veel onzekerheid over een escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Om de gevolgen hiervan in kaart te brengen, hebben we, naast ons basisscenario, ook doorgerekend wat het betekent als de handelsoorlog verder zou escaleren, met nog hogere importtarieven, een stijgende inflatie en een vertraging van de versoepeling van het monetaire beleid tot gevolg”, vertelt Theo Smid, senior econoom van Atradius. “In zo’n neerwaarts scenario zijn de vooruitzichten slechter dan nu wordt verwacht en zouden de faillissementen in 2025 wereldwijd met 6 procent toenemen en volgend jaar met 5 procent. In Nederland valt in dit scenario de stijging van faillissementen hoger uit, namelijk een toename met 3 procent in 2025 en 21 procent in 2026.”
Basisscenario: stabilisatie faillissementen wereldwijd
In 2024 stegen de wereldwijde faillissementen nog aanzienlijk (+19 procent) ten opzichte van het voorgaande jaar. In een aantal landen, zoals Australië, Ierland en Canada, namen de faillissementen in 2024 relatief sterk toe. Naast uitdagende economische omstandigheden moesten bedrijven in deze landen beginnen met het terugbetalen van de overheidssteun die ten tijde van corona is gegeven. Door de geleidelijke versoepeling van het monetaire beleid verwacht Atradius - mits de handelsoorlog niet verder escaleert - dat het aantal faillissementen in de meeste landen in de tweede helft van 2025 zal dalen en dat dit zal aanhouden tot in 2026. Wereldwijd zou dit leiden tot een stabilisatie in 2025 en een lichte afname van het aantal insolventies (-5 procent) in 2026.
Lichte stijging faillissementen in Europa
In 2025 wordt in Europa een lichte stijging van het aantal faillissementen verwacht, gevolgd door een daling (-6 procent) in 2026. Zo biedt de versoepeling van het monetaire beleid door de Europese Centrale Bank enige verlichting voor het bedrijfsleven. Als het gaat om de vooruitzichten in Duitsland en Frankrijk tekent zich in de ontwikkeling van het aantal faillissementen een vergelijkbare dynamiek af. Na een sterke stijging in 2024 ligt dit jaar in beide landen een stabilisering in het vooruitzicht, gevolgd door een daling van 16 procent in Duitsland en 14 procent in Frankijk in 2026. In het Verenigd Koninkrijk lag het aantal faillissementen vorig jaar nog op een niveau dat 40 procent hoger was dan in 2019. Dit jaar verwacht Atradius nog een lichte stijging in faillissementen te zien als gevolg van een bescheiden economische groei, gevolgd door stabilisatie in 2026.
In Zuidoost-Azië wordt wereldwijd de grootste daling van het aantal faillissementen verwacht. Dit is het gevolg van een neerwaartse correctie ten opzichte van het recordniveau dat in 2024 werd bereikt. Zo was het aantal insolventies toen vooral in Japan en Zuid-Korea zeer hoog door verslechterde economische omstandigheden als gevolg van een devaluatie van valuta en personeelstekorten. In de VS blijft het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting stabiel en wordt een lichte stijging van 3 procent verwacht. In Canada zal het aantal faillissementen daarentegen waarschijnlijk dalen na een forse piek in 2024, ondanks de negatieve impact van de handelstarieven die door de VS zijn afgekondigd.
Blijvende onzekerheid over mogelijk escalerende handelsoorlog
Hoewel Atradius in haar basisscenario vooralsnog uitgaat van een verbetering van de internationale economische vooruitzichten, blijft het risico op een escalatie van de handelsoorlog groot, waarschuwt Smid: "De onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid en de invoertarieven brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor de wereldeconomie. Als deze handelsoorlog verder escaleert, ondervinden vooral open economieën, zoals Nederland, hiervan de gevolgen. Dat kan wereldwijd leiden tot een stijging van het aantal faillissementen en een vertraging van de economische groei.”
- Stabilisatie van inflatie en versoepeling monetair beleid zorgen voor verbeterde economische vooruitzichten
- Nederlandse faillissementen dalen licht in 2025, gevolgd door een stijging met 8 procent volgend jaar
- Wereldwijd dit jaar stabilisering in het vooruitzicht, met een lichte daling (-5 procent) in 2026