Market Monitor Chemie VS 2018

Market Monitor

  • Verenigde Staten
  • Chemie/Farmacie

19 jul 2018

Voor 2018 en 2019 wordt een sterke groei verwacht (van respectievelijk 3,7% en 3,9%), volgens de American Chemistry Council.

  • Veel segmenten profiteren nog van het kostenvoordeel van schaliegas
  • Escalatie van handelsgeschillen kan de sector zware schade toebrengen
  • Betalingen gebeuren na gemiddeld 30 - 90 dagen

 

 

MM chemie VS 2018 - overzicht

 

 

Ondanks de gevolgen van orkaan Harvey groeide de productie van chemicaliën verder in 2017 (met 0,8%). Voor 2018 en 2019 wordt een sterke groei verwacht (van respectievelijk 3,7% en 3,9%), volgens de American Chemistry Council. Deze hausse is te danken aan de grote vraag vanwege de auto- en bouwsector, kapitaalinvesteringen en het feit dat veel chemische deelsectoren blijven profiteren van het kostenvoordeel van schaliegas. De VS, die vroeger een dure producent van belangrijke petrochemicaliën en harsen was, is nu de op één na goedkoopste producent ter wereld.

Rond 2030 zou de export van Amerikaanse chemicaliën op basis van schaliegas goed zijn voor USD 123 miljard. Chemische producenten willen duidelijk blijven profiteren van de aanhoudend lage aardgasprijzen in de VS, die de sterke uitbreiding van projecten op basis van methaan mogelijk maken.

 

 

MM chemie VS 2018 - chemicalien

 

 

De grote infrastructuurverbeteringen die kort na haar inauguratie werden aangekondigd door de huidige regering, zouden tal van voordelen opleveren voor Amerikaanse chemiebedrijven die polymeren, lijmen, oplosmiddelen en andere materialen maken die in de bouwsector worden gebruikt. Er zijn echter nog geen concrete maatregelen besloten. Integendeel, het ziet er momenteel naar uit dat de kans op neerwaartse risico’s in verband met het economisch beleid van president Trump groter is, na de aankondiging van strafheffingen op de invoer van staal en aluminium, naast bijkomende heffingen op de Chinese import, goed voor USD 50 miljard. Het onmiddellijke gevaar is dat, indien dit internationale handelsgeschil zou escaleren, vergeldingsmaatregelen van de handelspartners zware gevolgen zouden hebben voor de Amerikaanse chemische sector, gelet op zijn grote handelsoverschot (Mexico alleen al is goed voor ruim de helft van het Amerikaanse handelsoverschot voor chemicaliën). Tegelijkertijd kunnen mogelijke belastingen op de invoer van chemicaliën ertoe leiden dat Amerikaanse chemiebedrijven meer moeten betalen voor hun grondstoffen, naast negatieve gevolgen voor de toeleveringsketen.

 

 

MM chemie VS 2018 - presentatievooruitzichten

 

 

De toegevoegde waarde van de Amerikaanse farmaceutische sector zou een recordgroei boeken van 1,6% in 2018 en 2,8% in 2019. Begin mei 2018 gaf president Trump te kennen dat hij de prijs van geneesmiddelen op voorschrift wilde verlagen. Hoewel de Minister van Volksgezondheid medio juni 2018 aan de Gezondheidscommissie van de Senaat bevestigde dat diverse bedrijven worden onderzocht, bleek dat het even kan duren vooraleer besparingen zich laten voelen. Producenten van geneesmiddelen hebben nog geen lagere geneesmiddelenprijzen aangekondigd en geen enkel bedrijf heeft laten weten dat het dat van plan is. Daarom verwacht men niet dat de druk van de Amerikaanse regering om de geneesmiddelenprijzen te verlagen wezenlijke gevolgen zal hebben voor de sector op middellange termijn. De aanhoudende groei van de productie en verkoop zal worden ondersteund door de stijgende leeftijd van de “babyboomers” en de daaruit voortvloeiende stijging van de vraag naar farmaceutica.

 

 

MM chemie VS 2018 - sector

 

 

Dankzij de algemene belastinghervorming in de VS zullen farmaceutische bedrijven op Amerikaanse bodem van een lagere vennootschapsbelasting kunnen genieten en een deel van hun buitenlandse kasgelden kunnen terugvoeren en gebruiken. Die instroom van gerepatrieerde kasgelden kan worden gebruikt om bedrijfsschulden af te lossen, nieuwe bedrijfsontwikkelingsactiviteiten te ontplooien of te herinvesteren in projecten in de VS.

De winstmarges van Amerikaanse chemie- en farmabedrijven zijn doorgaans stabiel en het aantal late betalingen is laag. Betalingen in de chemische sector gebeuren na gemiddeld 30 - 90 dagen. Het aantal insolventies is laag in vergelijking met andere sectoren en zou laag blijven in 2018, dankzij de stijgende vraag naar chemicaliën en farmaceutica.

Ons acceptatiebeleid voor de chemische en farmaceutische sector blijft over het algemeen positief tot neutraal. Omdat de sector erg versnipperd is en afhankelijk is van de ruimere economie en inputkosten, volgen we trends in aparte deelsectoren en eindmarkten op de voet. We letten ook op Amerikaanse chemiebedrijven die zaken doen in landen waar de lokale munt sterk is gedevalueerd ten opzichte van de USD.

Rode lijn

MM rapport chemie 2018

Download hier het rapport

De sleutel tot succesvol internationaal ondernemen is accurate economische informatie over markten en sectoren, met een intelligente blik naar toekomstige trends.

In dit onderdeel van onze publicatiesectie geven de economische experts van Atradius u een essentiële analyse van de wereldeconomie - verleden, heden en toekomst.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.