Market Monitor Chemie - Frankrijk 2016

Market Monitor

  • Frankrijk
  • Chemie/Farmacie

21 jul 2016

De Franse chemische sector zet de groei door in 2016, maar hoge loonkosten en strikte regelgeving blijven een last en de internationale concurrentie neemt toe.

  • Groei houdt aan terwijl internationale concurrentie toeneemt
  • Het aantal insolventies zou moeten dalen in 2016
  • Hoge loonkosten en strikte regelgeving blijven een last

MM Chemie Frankrijk 2016

 

De voorbije jaren heeft de Franse chemische sector bewezen veerkrachtig te zijn, ondanks de zwakke groei van de Franse economie. Volgens de UIC, de Franse vereniging van de chemische sector, steeg de productie van chemicaliën in Frankrijk met 0,9% in 2015, na een stijging van 2,8% in 2014. De Franse chemische sector – een strategische exportsector – genereerde een handelsoverschot van EUR 7,3 miljard in 2015. Maar uit de met 5,6% gestegen import blijkt dat de Franse productie van chemicaliën binnenlands marktaandeel verloor in 2015.

MM Chemie Frankrijk 2016

Voor 2016 verwacht men een 1% grotere productie, dankzij extra investeringen, lage olie- en aardgasprijzen, een gunstige wisselkoers voor de EUR/USD en lage rentevoeten. De verwachte verzwakking van de wereldwijde groei zet echter een rem op verdere expansie.

Wat de deelsectoren betreft, verwacht men voor minerale chemicaliën, zeep en parfum een stijging van 1,0% in 2016. Organische chemicaliën, een van de belangrijkste segmenten van de Franse chemische sector, krompen met 1,6% in 2015, maar zouden met 0,5% moeten groeien in 2016. Gespecialiseerde chemicaliën zouden met 1,5% moeten groeien in 2016, na een groei van 9,9% in 2015. De goede prestaties van dit segment zijn te danken aan de grotere vraag naar verven, essentiële oliën en smeermiddelen.

Aangezien het exportaandeel van de chemische sector (vooral in Europa) goed is voor meer dan twee derde van de totale verkoop, concurreren Franse bedrijven zwaar met andere internationale spelers, vooral met Amerikaanse chemische bedrijven die voordeel halen uit lagere energieprijzen. Een ander probleem voor de Franse chemische sector zijn de hoge loonkost en strengere regelgeving dan in de meeste andere landen. Dat gezegd zijnde haalde de sector voordeel uit de betrekkelijk lage elektriciteitsprijzen en lagere wisselkoers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar. Bovendien is de productie van chemicaliën in Frankrijk geconcentreerd rond enkele internationale spelers die een ruime toegang hebben tot financiering en gediversifieerde markten.

MM Chemie Frankrijk 2016

 

 

Dankzij de lagere inputkosten en economische stimuli van de Franse overheid wist de chemische sector zijn winstmarges te verbeteren in 2015. Volgens het economische onderzoeksinstituut Xerfi stegen de EBITDA-marges van 7,6% in 2014 naar 8,4% in 2015. Het gevaar om aan concurrentievermogen in te boeten leidde duidelijk tot enkele strategische herstructureringsmaatregelen bij Franse chemische bedrijven, die zich onder andere op hun kernactiviteiten gingen focussen en naar specifieke segmenten met ruimere marges gingen diversifiëren (verven, inkten, lijmen, farmaceutische kruidenproducten, essentiële oliën). Om hun marges te verbeteren blijven kleine bedrijven zich op nichemarkten concentreren, in onderzoek en ontwikkeling investeren en bijkomende diensten ontwikkelen met het oog op de technische ondersteuning van klanten.

Het aantal late betalingen en wanbetalingen zou laag moeten blijven. De sector wordt ook gekenmerkt door weinig insolventies. Men verwacht dat het aantal insolventies nog verder zal dalen in 2016. Gezien de structuur van de waardeketen in deze sector, zou de insolventie van een grote speler echter zware gevolgen voor leveranciers hebben.

Wegens de over het algemeen goede prestaties en lage frequentie en waarde van kredietverzekeringsclaims, hanteren we een positief acceptatiebeleid voor alle deelsectoren. Bij het accepteren van chemische bedrijven is het ook nog altijd belangrijk om de eindmarkten te identificeren (de Franse bouwsector bijvoorbeeld – een van de belangrijke afnemers van chemicaliën – heeft zich nog altijd niet hersteld).

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.