Vietnam steeds interessanter als handelspartner Europa

Persbericht

Amsterdam, 12 augustus 2022 - Economie Vietnam groeit - het land creëert voorwaarden om uit te groeien tot dominante speler in Azië - Nederlandse exporteurs ontdekken Vietnam als nieuwe exportmarkt

Vietnam is als productielocatie voor steeds meer bedrijven interessanter dan China, waar de economische groei wordt afgeremd door opeenvolgende lockdowns. De verschuiving van de exportproductie naar Vietnam kwam al op gang voor het handelsgeschil tussen China en de Verenigde Staten en heeft sindsdien - mede door de nog altijd relatief lage loonkosten - alleen maar aan kracht gewonnen. Verder is Vietnam een van de weinige economieën die tijdens de coronacrisis krimp wist te vermijden. Zowel in 2022 (+7,7 procent) als in 2023 (+6,3 procent) wordt een robuuste groei verwacht. De bloeiende economie en daarmee gepaard gaande investeringen bieden ook voor Nederlandse exporteurs kansen. Dit blijkt uit het landenrapport over Vietnam dat Atradius heeft gepubliceerd.

De economie in Vietnam bloeit. Het Aziatische land heeft een goede infrastructuur, een enorme afzetmarkt met ruim 90 miljoen consumenten en profiteert van een groeiende beroepsbevolking. Binnen de Europese Unie is Nederland een van de grootste buitenlandse investeerders en na Duitsland de grootste handelspartner van Vietnam. In het jaarlijkse Trends in Export-rapport van evofenedex en Atradius werd Vietnam dit jaar genoemd in de top 12 nieuw betreden exportmarkten in 2021 en in de top 7 van voorgenomen nieuw te betreden buitenlandse markten in 2022. Nederland exporteert vooral machines - in totaal 35,4 procent van de goederenexport - naar Vietnam, zoals kernreactoren, stoomketels en (elektrische) machines. Verder lanceerde Vietnam in juni een regionaal Masterplan voor de Mekong Delta, waarin voor Nederland een grote rol is weggelegd met het inzetten van expertise en oplossingen op het gebied van watermanagement, duurzame landbouw en voedselzekerheid.

Vietnam groeit uit tot dominante speler in Aziatische regio
Daarnaast bieden verschillende andere sectoren in Vietnam interessante mogelijkheden voor Nederlandse exporteurs. In de agrarische sector stijgt de vraag naar bestrijdingsmiddelen en meststoffen om de hogere landbouwproductie en uitvoer te ondersteunen. Verkopers van elektrische apparatuur en IT-middelen kunnen profiteren van de sterke productiegroei en groeiende investeringen in deze sector. Bovendien is sprake van een aanhoudende sterke vraag naar machines en machineonderdelen door de groei van de industriële bouw en grote investeringen in de infrastructuur van Vietnam.

Tegelijkertijd profiteert Vietnam maximaal van de vele vrijhandelsverdragen die het heeft gesloten. Zo is sinds augustus 2020 het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam van kracht dat uiteindelijk de invoerrechten op 99 procent van alle goederen zal afschaffen. Dit geeft ook de handel tussen Nederland en Vietnam een flinke impuls. Tegelijkertijd geven bedrijven in Vietnam aan dat hun liquiditeit onder druk staat door zowel afschrijvingen - zo’n 6 procent van de totale waarde van zakelijke facturen - als onbetaalde handelsschulden, die ongeveer de helft van de waarde van de zakelijke handel vertegenwoordigden. Er liggen volgens Atradius dus veel kansen in Vietnam, maar het is wél zaak dat er goede betalingsafspraken met afnemers worden gemaakt.

 

Over Atradius
Atradius biedt wereldwijd kredietverzekeringen, borgstellingen en garanties, incasso en informatiediensten aan via strategische aanwezigheid in meer dan 50 landen. De producten van Atradius beschermen bedrijven over de hele wereld tegen betalingsrisico’s die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet. Atradius maakt deel uit van Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), een van de grootste verzekeraars in Spanje en een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.

Voor meer informatie:
Atradius
Corporate Communications & Marketing
Mariëlla Dalstra-van Emst
Tel. +31 (0)20 553 2394
Mob. +31 (0)6 1297 8985
E-mail: mariella.dalstra@atradius.com

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.