Market Monitor Chemie - Saoedi-Arabië 2017

Market Monitor

  • Saoedi-Arabië
  • Chemie/Farmacie

20 jul 2017

Tegen 2020 zou Saoedi-Arabië de op een na grootste ethyleenproducent ter wereld kunnen worden (na de VS).

  • De Saoedi-Arabische chemiesector vertrouwt op de enorme hoeveelheden koolwaterstoffen van het land, waaronder gas en vloeistoffen verbonden met de productie van ruwe olie en methaan. Naast de aanzienlijke reserves aan goedkoop te ontginnen grondstoffen profiteert de sector ook van een ondersteunend economisch overheidsbeleid. Tegen 2020 zou Saoedi-Arabië de op een na grootste ethyleenproducent ter wereld kunnen worden (na de VS).
  • De sector blijft echter kampen met de vertraging van de economische prestaties van het land, als gevolg van de lagere olieprijzen. Dit leidde tot minder investeringen en meer overheidsuitgaven. Verwacht wordt dat de vraag en winstmarges van bedrijven in 2017 verder dalen.
  • De langetermijnvooruitzichten voor de chemiesector blijven echter gunstig, aangezien men op een groeiende export vertrouwt, ondanks het toenemende gebruik van schaliegas als grondstof voor de Amerikaanse petrochemische productie.

 

  • De betalingstermijnen in deze sector liggen doorgaans tussen de 60 en 120 dagen. Tot 2015 was het betalingsgedrag in de chemiesector goed. Als gevolg van de huidige economische moeilijkheden in Saoedi-Arabië is het aantal wanbetalingen en faillissementen echter gestegen en verwacht wordt dat ze de komende maanden verder zullen stijgen. Veel bedrijven kampen met een krappe liquiditeit en krimpende marges.
  • Daarom handhaven we voorlopig een voorzichtig acceptatiebeleid voor de chemiesector, in het bijzonder als het gaat om grote kopers die sterk afhankelijk zijn van bankleningen.       
Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.