Automotive / Transport
Na een krimp in 2020 zal de wereldwijde autoproductie naar verwachting weer groeien. Dit herstel kan echter worden gehinderd door het huidige tekort aan halfgeleiders, dat al tot een lagere groei heeft geleid. Momenteel wordt verwacht dat het tekort geleidelijk zal afnemen en dat de productie weer op gang zal komen, terwijl de verkoop zal worden gestimuleerd door de inhaalvraag.
Veel autobedrijven moeten meer investeren om de verschuiving van verbrandingsmotoren naar e-mobiliteit op te vangen. De kredietrisicosituatie van veel kleinere Tier 2- en Tier 3-leveranciers blijft onder druk staan.
Bouw / Bouwmaterialen
De prestaties van de bouwsector zijn zeer cyclisch en verschillen vaak van land tot land. Op veel markten wordt de sector gekenmerkt door een groot aantal kleinere spelers en een felle concurrentie, met name aan de onderkant van de waardeketen. In het algemeen is het aantal insolventies hoger dan in andere sectoren en met krappe operationele marges is er een verhoogd kredietrisico in de hele sector, vooral bij kleinere spelers.
Het aantal afschrijvingen is flink is toegenomen. Naast een slechte betalingsmoraal kampt de bouw met een aantal andere grote uitdagingen, door de PFAS- en stikstofproblematiek zijn namelijk projecten uitgesteld. Waar projecten wel doorgang vinden, is er een tekort aan materialen daarnaast zijn grondstoffen enorm in prijs gestegen, net als de kosten voor gas, energie en transport.
Chemie / Farmacie
De wereldwijde productie van chemicaliën heeft zich snel hersteld en de productie zal naar verwachting weer stijgen, gesteund door een robuuste vraag op belangrijke eindgebruikersmarkten.
Farmaceutische bedrijven blijven profiteren van de stijgende gezondheidskosten als gevolg van de pandemie. Op korte en middellange termijn leiden toenemende vergrijzing van de bevolking in de ontwikkelde landen, een groei van de individuele welvaart en de toegang tot de gezondheidszorg in de opkomende economieën tot stijgende gezondheidskosten.
Diensten
De retail-, horeca- en reissegmenten van de dienstensector zijn bijzonder hard getroffen door COVID-19 lockdown- en quarantainemaatregelen in de hele wereld. Een drastische vermindering van het aantal internationale reizen heeft gevolgen gehad voor luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, reisbureaus en touroperators, maar ook voor hotels, culturele evenementen, beurzen en tentoonstellingen. In veel landen omvatte de lockdown ook het sluiten van bars en restaurants. De steunpakketten van de overheid voor gederfde inkomsten verschillen van land tot land.
Momenteel is op veel markten een opleving aan de gang onder impuls van het uitrollen van vaccinaties en de versoepeling van lockdownmaatregelen. Het kredietrisico van veel dienstverlenende bedrijven blijft echter hoog als gevolg van liquiditeitsbeperkingen.
Duurzame consumptiegoederen
De digitale transformatie vormde een grote uitdaging voor de sector van de duurzame consumptiegoederen, nog vóór de problemen die door de COVID-19-pandemie werden veroorzaakt. Met name de winkelretailers hadden te kampen met toenemende concurrentie van onlineverkopers, hoge bedrijfskosten en een daling van de omzet. Door het thuisblijfadvies en de lockdowns tijdens de pandemie is de situatie nog verergerd, wat heeft geleid tot een sterke toename van de onlineverkoop en een aanzienlijke daling van de verkoop van fysieke winkels. De vooruitzichten voor de duurzame consumptiegoederenindustrie voorspellen een uittocht van detailhandelaren uit de markt in de komende jaren, vooral onder kleinere spelers.
Elektronica / ICT
De vooruitzichten voor de elektronica- en ICT-industrie blijven over het algemeen gunstig. Veel ICT-bedrijven hebben geprofiteerd van de mogelijkheden van de COVID-19-pandemie, bijvoorbeeld de sterke toename van telewerken en digitaal thuisonderwijs.
De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China kunnen echter problemen opleveren en het vooruitzicht van een aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China over hightech-apparatuur blijft op lange termijn een neerwaarts risico.
Financiële diensten
Tijdens de pandemie is de financiële dienstensector in de meeste landen veerkrachtig gebleken. Op een aantal markten blijft het neerwaartse risico van toenemende wanbetalingen op leningen echter bestaan.
Landbouw
De lockdown- en quarantainemaatregelen die door veel landen zijn genomen als reactie op de wereldwijde pandemie, hebben gevolgen gehad voor de landbouwindustrie. Er was sprake van transportproblemen en druk op de beschikbaarheid van buitenlandse seizoensarbeiders. In de toekomst zullen de trends in de landbouwindustrie onder meer de aanscherping van de milieuregelgeving (vooral in Europa), een toenemend risico op ongunstige weersomstandigheden (waardoor opkomende economieën vaak het hardst worden getroffen) en de lage verkoopprijzen als gevolg van de druk van de verwerkende industrie en de detailhandel omvatten.
Machinebouw / Techniek
De sector machinebouw/techniek is sterk afhankelijk van het economisch welzijn van de belangrijkste afnemers, met name de landbouw, de bouw en de automobielindustrie. De verslechterde vraag heeft gevolgen gehad voor de prestaties van de sector machinebouw/techniek.
Metaal / Staal
Na een sterke krimp is de wereldwijde vraag naar staal en metalen weer toegenomen vanuit belangrijke afnemende sectoren zoals de automobielindustrie en de bouw. In 2021 hebben veel staal- en metaalproducenten en groothandelaren geprofiteerd van hogere verkoopprijzen als gevolg van aanhoudende aanbodtekorten.
Papier
De papierproducenten en het verpakkingssegment van de papierindustrie zijn getroffen door zowel de recente COVID-19 lockdown maatregelen als de afname van de vraag als gevolg van de voortschrijdende digitalisering. Dit laatste is een trend die al jaren aanhoudt. Ondanks het feit dat veel consumenten tijdens de lockdowns naar online winkelen grijpen, wordt verwacht dat de prestaties van de papierindustrie gematigd zullen blijven, na een krimp op de meeste markten.
Textiel
Producenten, groothandelaren en detailhandelaren in de textielindustrie ondervonden al vóór de verspreiding van COVID-19 over de hele wereld een economische krimp door de hevige concurrentie en de krappe marges. Dit geldt met name voor de winkelretailers die te lijden hebben onder de toenemende online concurrentie. Naast deze uitdagingen hebben pandemische lockdowns in veel landen geleid tot het sluiten van fysieke winkels, met als gevolg verslechterende verkoopcijfers voor de textielmarkt.
Voeding
De voedingsindustrie heeft te maken met hevige concurrentie en prijsoorlogen in veel detailhandelsmarkten voor levensmiddelen. Dit heeft gevolgen voor producenten en leveranciers, die kunnen worstelen met krappe marges en het doorberekenen van kosten. De trends in de voedingsindustrie laten een sector zien die een periode van verandering doormaakt. Een groot deel van de sector, met name in de ontwikkelde economieën, wordt beïnvloed door veranderingen in het consumentengedrag, waarbij steeds meer mensen voor gezonde opties kiezen.