Het managen van openstaande facturen

Wanneer u op factuurbasis werkt is het succes van uw onderneming afhankelijk van de manier waarop u omgaat met uw openstaande facturen.

Helaas komt het vaak voor dat niet iedere klant netjes binnen de betalingstermijn ook werkelijk betaalt. Daarom is het belangrijk dat u een goed debiteurenbeheer heeft. Door middel van zo’n goed georganiseerd beheer kunt u eenvoudig de openstaande facturen managen. Hiermee kunt u een hoop leed voorkomen. Daarnaast is het verstandig andere maatregelen te nemen om dit risico te beperken. In dit artikel vertellen we daar meer over.
 

 

Strak beheer op uw openstaande facturen

Voor het beheer van openstaande facturen geldt ook dat aandacht een beter resultaat oplevert. Zorg daarom dat het debiteurenbeheer niet iets is dat iemand er even bij doet. Het lijkt soms wel of klanten aanvoelen wanneer u niet kort genoeg zit op betalingstermijnen. Daar wordt vervolgens gretig gebruik van gemaakt. Geef het beheer van uw openstaande facturen daarom een belangrijke plek binnen uw onderneming. Verder zorgt een goed beheer ook voor meer groeimogelijkheden. Hoe eerder er betaald wordt, hoe meer cash beschikbaar is om mee te ondernemen.
 

 "Groei met strak debiteurenbeheer"
10 tips voor een strak debiteurenbeheer binnen uw onderneming.


 

Het is allereerst belangrijk om goede randvoorwaarden te creëren binnen uw bedrijf. Dit kunt u doen door goede facturatie software aan te schaffen. Hiermee kan ten eerste snel gefactureerd worden na het leveren van de product of dienst. Daarnaast heeft u hiermee gelijk een goed inzicht in welke facturen nog openstaan en welke betaald zijn. De meeste software kan eenvoudig gekoppeld worden met uw internetbankieren. Hierdoor heeft u een real time inzicht. Aan de hand hiervan kunt u kort na het verstrijken van de betalingstermijn herinneringen versturen.

 

Een ander goed werkend middel om het aantal openstaande facturen te reduceren is het telefonisch contact met uw klant. Hiermee brengt u goed in beeld wat de oorzaak van de openstaande factuur  is en kunt u beter nieuwe afspraken maken met uw klant. Een bijkomend voordeel is dat dit de relatie met uw klant ten goede komt.
 

 

Wat levert beheer op openstaande facturen op?

Het nadeel van werken op factuurbasis is dat u eerst het werk doet of het product levert en later pas betaald krijgt. U schiet de bijbehorende kosten dan feitelijk voor en de vraag is hoe u dat financiert. Mocht uw klant uiteindelijk de betalingstermijn overschrijden, dan wordt die vraag nog prangender. Dit kan forse problemen binnen uw onderneming opleveren. Zeker wanneer dit betekent dat u zelf in de problemen komt met het betalen van uw rekening.

Dit is wellicht het belangrijkste argument waarom u kort op uw openstaande facturen moet zitten. Het is namelijk in het belang van de continuïteit van uw bedrijf. Daarnaast is het zo dat hoe korter uw debiteurentermijn is, hoe meer cash er op de rekening staat. Deze middelen kunt u goed inzetten om groeiambities met uw bedrijf vorm te geven. Hoe meer u zelf hierin kunt financieren, hoe minder vreemd vermogen u hoeft aan te trekken. Dat scheelt weer aanzienlijk in de kosten.
 

 

Risico van openstaande facturen afdekken met Atradius

Het beheer van openstaande facturen draagt tevens bij aan het kleiner maken van het bijbehorende risico. Toch kan het nog steeds voorkomen dat een factuur uiteindelijk niet wordt betaald. Met een kredietverzekering van Atradius dekt u dit risico verder af. Allereerst heeft u de mogelijkheid om vooraf van een potentiële klant een kredietwaardigheidscheck te doen. Zo weet u beter hoe uw mogelijk nieuwe klant er financieel voor staat. Mocht ondanks uw strakke beheer de betaling van een factuur toch uitblijven? Dan kunt u de vordering  overdragen aan Atradius Collections. Dit is een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Wanneer de vordering uiteindelijk oninbaar blijkt te zijn, dan is een percentage van de vordering verzekerd. Op die manier heeft u de continuïteit van uw onderneming veel beter geborgd.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Het incassobureau: een belangrijke samenwerkingspartner

Wat betekent het voor de continuïteit van uw organisatie als één of meerdere van uw klanten hun facturen niet (tijdig) betalen?

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.