Stuur financieel met de omloopsnelheid debiteuren (DSO)

Wanneer u op factuurbasis werkt, dan is het debiteurenbeheer een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering.

Een strak debiteurenbeheer zorgt er immers voor dat er voldoende cashflow beschikbaar is om te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om doorgroei te financieren. Een kengetal die inzicht geeft hoe het ervoor staat met uw debiteurenbeheer is de omloopsnelheid debiteuren, afgekort DSO. De omloopsnelheid debiteuren geeft aan hoeveel dagen uw facturen gemiddeld uitstaan. Met het volgen van de omloopsnelheid debiteuren krijgt u een concreet idee of acties met betrekking tot debiteurenbeheer resultaat zullen opleveren. In dit artikel vertellen wij u welke acties u kunt ondernemen om de omloopsnelheid debiteuren te verbeteren.
 

10 tips voor een strak debiteurenbeheer
"Groei met strak debiteurenbeheer"

Wat is een gemiddelde omloopsnelheid debiteuren?

Indien u met uw onderneming actief bent in de B2B, dan is de meest voorkomende debiteurentermijn 30 dagen. Een andere veelvoorkomende termijn is 14 dagen. De gekozen termijn is vaak afhankelijk van de klant waarmee u werkt. Grotere bedrijven hanteren vaak een standaard debiteurentermijn waarin niet altijd ruimte is om te onderhandelen. Wanneer het om een grote deal gaat, dan kan het voor u acceptabel zijn om een lagere debiteurentermijn te accepteren. Daarbij is het belangrijk om af te wegen hoe u de zaken kunt voorfinancieren als dit nodig is. Wanneer het een grote klant is voor uw onderneming waar bijvoorbeeld extra personeel voor nodig is, dan zult u hen eerst moeten uitbetalen alvorens de klant betaalt. Ook kunt u te maken krijgen met een klant die minder kredietwaardig is, waardoor u alles of een deel vooraf gaat factureren. Wanneer u aan de slag gaat met het meetbaar maken van de omloopsnelheid debiteuren oftewel DSO is het verstandig ook inzicht te hebben in uw debiteurenportefeuille. Hiermee kunt u vervolgens een reëel doel stellen.

Hoe bereken ik de omloopsnelheid debiteuren?

De omloopsnelheid debiteuren kunt u berekenen door het gemiddelde debiteurensaldo te delen door de omzet. Vervolgens vermenigvuldigt u dit getal met 365 dagen. Bekijk hieronder een rekenvoorbeeld:

 
Omzet Debiteuren
€ 1.000.000,00 € 100.000,00


In dit geval deelt u € 1.000.000,00 door € 100.000,00. De uitkomst vermenigvuldigt u met 365 dagen. Hierbij is de uitkomst dat de debiteuren gemiddeld 36,5 dagen uitstaan. Wanneer uw gemiddelde factuurtermijn 30 dagen is, dan weet u dat er werk aan de winkel is om op de gewenste aantal dagen uit te komen.

Welke acties kan ik ondernemen om de omloopsnelheid debiteuren te verbeteren?

Als er ruimte voor verbetering is, dan kunt u meerdere stappen zetten om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Hieronder noemen wij een aantal acties die u kunt ondernemen waarmee u de omloopsnelheid debiteuren kunt verbeteren.

1. Richt uw debiteurenbeheer strak in

Zorg dat uw proces goed is uitgewerkt. Werk uit hoe snel u een herinneringsfactuur stuurt na het verstrijken van de betalingstermijn en wanneer u telefonisch contact opneemt. Leg uit op welk afgesproken punt u de vordering overdraagt aan een incassobureau.

2. Zorg dat het debiteurenbeheer een duidelijke plek binnen uw onderneming heeft

Spreek van tevoren duidelijk af wie verantwoordelijk is voor het debiteurenbeheer en het realiseren van het doel met betrekking tot de omloopsnelheid debiteuren.

3. Werk samen met een goed incassobureau

Zorg ervoor dat u samenwerkt met een deskundig incassobureau aan wie u de vordering aan uit handen kunt geven.

4. Herinner tijdig

Zorg dat u kort na het verstrijken van de betalingstermijn een herinnering stuurt. Door op korte termijn op te volgen, zal uw klant een grotere drang voelen om de factuur te betalen. Daarnaast komt u tevens professioneler over.

De omloopsnelheid debiteuren en Atradius

Met een kredietverzekering van Atradius heeft u een middel in handen waarmee u de omloopsnelheid debiteuren kunt verbeteren. In deze dienstverlening zit namelijk de kredietwaardigheidscheck inbegrepen. Hiermee schetst u voornamelijk een beeld hoe groot de kans is dat de betalingstermijn wordt overschreden. Vervolgens kunt u hierdoor rekening houden door passende betalingscondities af te spreken.

Verder heeft u de mogelijkheid om de vordering uit handen te geven aan een uitstekend incassobureau, zoals Atradius Collections. Dit incassobureau heeft wereldwijde dekking en helpt u graag verder. Mocht betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Wanneer schakelt u een deurwaarder in?

U heeft uw gebruikelijke incasso proces doorlopen. Via minnelijke incasso heeft uw incassobureau getracht de vordering bij uw klant te incasseren. Helaas zonder resultaat.

De definitieve aanmaning, hoe ontvangt u de betaling?

Wat moet u doen voordat u de definitieve aanmaning (ook wel ingebrekestelling) naar uw klant gaat versturen?

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.