Internationaal ondernemen: wat komt erbij kijken?

U bent erachter gekomen dat er in het buitenland veel kansen en mogelijkheden liggen voor zakendoen en u besluit de stap te nemen om te exporteren.

Exporteren naar het buitenland vereist voorbereiding, doorzettingsvermogen en vooral ook geduld. Tussen het moment dat u de stap maakt naar het buitenland en het moment dat de eerste factuur wordt verstuurd kan twee tot drie jaar zitten.

Geduld is dus een schone zaak voor de internationale ondernemer. Bovendien dient u rekening te houden met zaken zoals nieuwe culturen, wetgeving en marktonderzoeken.

Groei

Exporteren naar het buitenland is een goede manier om de omzet en winst te vergroten, vooral met het oog als de Nederlandse markt verzadigd is door uw dienst of product. Groei is daarom ook de belangrijkste reden voor ondernemers om te exporteren. Exporteren naar het buitenland maakt uw onderneming minder afhankelijk van de Nederlandse markt en u kunt risico, zoals bijvoorbeeld uw omzet, verspreiden over een grotere regio.
 

Internationaal ondernemen, wat komt erbij kijken?
"Een overzicht van kansen, valkuilen, inzichten en advies"

Interne groei

De stap naar het buitenland kan ook goed uitpakken voor de interne groei van uw bedrijf. De manier van zakendoen is in ieder land verschillend. Dit is een kans om goed naar een anders land te kijken en hier wellicht van te leren. Door concurrentie wordt een onderneming uitgedaagd om sneller nieuwe diensten en producten te ontwikkelen.

Een frisse blik

U maakt kennis met nieuwe systemen en andere personen die uw kritisch laten kijken naar uw huidige manier van zakendoen. Door een frisse blik ontwikkelt uw onderneming op het gebied van bijvoorbeeld dienstverlening, marketing, (after)sales en prijsbeleid.

Waar dient u rekening mee te houden?

Zoals we eerder in dit blog hebben aangekaart, dient u zich goed voor te bereiden als u de stap naar het buitenland maakt. Het kan worden onderschat. Een paar punten waar u rekening mee dient te houden zijn:

  • In het buitenland geldt een andere wet- en regelgeving. Wees hiervan op de hoogte om boetes te kunnen voorkomen

  • Iedereen uit uw onderneming krijgt te maken met de uitbreiding naar het buitenland. Iedereen moet hier natuurlijk achter staan, zodat de neuzen dezelfde kant op blijven staan. Inventariseer dit van tevoren 

  • Maak een analyse voordat u de stap zet. Hier valt een interne analyse, doelstellingen, een inschatting van kosten, een SWOT-analyse, een marktonderzoek en een externe analyse onder.

  • Zorg ervoor dat uw debiteurenbeheer zo is ingericht dat u dit proces in het land van uw betreffende klant kunt uitvoeren.

  • Ga een samenwerking aan met een internationaal incassobureau. Onterecht heerst bij veel ondernemers de beeldvorming dat het in dat geval belangrijk is om een incassobureau te vinden in het betreffende land. Dit is echter meestal niet nodig. In Nederland kunt u namelijk ook prima een internationaal incassobureau vinden met expertise van het betreffende land.

Waar moet een internationaal incassobureau aan voldoen?

Net zoals een incassoprocedure in Nederland zal een internationaal incassobureau eerst een minnelijke incassoprocedure opstarten. Hierbij is het van belang dat degene die voor u deze procedure opstart kennis heeft van het betreffende land. De taal spreken is daarbij uiteraard vanzelfsprekend. Daarnaast is het ook belangrijk dat er kennis is van de cultuur en de gebruiken van het desbetreffende land. Dit blijkt in de praktijk namelijk een grote succesfactor te zijn. Met deze kennis is het internationaal incassobureau veel beter in staat om uw klant te bewegen om tot betaling over te gaan. Bovendien is het treffen van een betalingsregeling aanzienlijk makkelijker te regelen wanneer het internationale incassobureau kennis heeft van de cultuur en de gebruiken.

Internationaal ondernemen en Atradius

Bent u na het lezen van dit blog nog enthousiaster geworden om internationaal zaken te doen? Atradius adviseert u graag over de kansen en informeert u hoe u risico’s kunt beperken, hoe u de omzet veilig kunt stellen en wij geven u financieel inzicht in uw afnemers. Wij bieden voor elk type bedrijf en elk type risico een oplossing. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Het incassobureau: een belangrijke samenwerkingspartner

Wat betekent het voor de continuïteit van uw organisatie als één of meerdere van uw klanten hun facturen niet (tijdig) betalen?

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.