Waar moet ik op letten bij de groei van mijn bedrijf?

De meeste ondernemers zijn ambitieus en hebben de wensen verder te groeien met hun bedrijf. Wellicht hoort u ook bij deze groep ondernemers.

Stilstand is immers achteruitgang en de blik naar voren levert natuurlijk meer op. Toch kan groei diverse risico’s met zich mee brengen. Het is verstandig hier van tevoren over na te denken en maatregelen voor te nemen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u bestendig gaat groeien. Hierdoor worden de risico’s overzichtelijk. Uiteraard kan te enthousiast groeien risico’s met zich meebrengen die niet meer te beheersen zijn. Hierdoor kan de continuïteit van uw onderneming in gevaar komen. In dit artikel vertellen we u graag meer over hoe u bestendig kunt groeien met uw bedrijf.

Groeit uw bedrijf?

Als u een product of dienst heeft met toegevoegde waarde en u vult dat goed in, dan kan het zomaar gebeuren dat via mond-tot-mondreclame uw groei ineens op gang komt. Hierdoor kan er een natuurlijke groei van uw bedrijf ontstaan. Dit brengt echter ook de nodige uitdagingen met zich mee. Wellicht ben u nog alleen en heeft u meer handen nodig. In dat geval zult u op zoek moeten gaan naar personeel met wie uw bedrijf in een volledig nieuwe fase terecht zal komen. Dit vergt weer hele andere vaardigheden van u als ondernemer. U wordt nu meer een manager.

Het is tijd om ernaar te streven dat de kwaliteit richting uw klanten gewaarborgd blijft ondanks dat u niet alles zelf meer doet. Dit aspect is niet te onderschatten, aangezien dit regelmatig bij ondernemers fout gaat. Ga daarom als ondernemer goed doordacht te werk. 
 

 De verantwoorde groeiroute
"
In 6 stappen verantwoord groeien met uw onderneming"

Hoe de groei van uw bedrijf te financieren

Ook op financieel gebied komen de nodige uitdagingen kijken bij de groei van uw bedrijf. Vaak dienen er investeringen gedaan te worden voordat u de extra omzet op de rekening krijgt. Denk daarbij onder andere aan extra werkplekken. Daarnaast is het ook vaak zo dat nieuwe klanten pas later de factuur betalen.Ook dient u een aantal zaken voor te financieren. Hiervoor zal er cash vanuit uw onderneming gebruikt worden. De vraag is dan altijd: kunt u dit vanuit eigen middelen financieren?

Veel ondernemers denken hier van tevoren niet goed genoeg over na. Hierdoor ontstaat er plotseling een liquiditeitskrapte. Wanneer u op dat moment zoekt naar financiers, wordt het wel erg spannend. Meestal heeft u een dergelijk financiering niet op korte termijn rond, terwijl er wel rekeningen liggen die betaald dienen te worden. Door uw groeiambities te verwerken in een goede liquiditeitsbegroting, kunt u een voorspelling doen hoe het saldo op uw zakelijke rekening zich gaat ontwikkelen. Op die manier ontstaat er tevens een concreet beeld of u de groei zelf kunt financieren of dat er een externe financier nodig is.

De groei van uw bedrijf en het afdekken van de risico’s

Wanneer uw bedrijf groeit, dan levert dat altijd extra risico’s op. Een aantal van deze risico’s wilt u hoogstwaarschijnlijk zelf graag dragen. Hier bent u immers ondernemer voor geworden. Toch zijn er ook risico’s die een dermate grote financiële schade teweeg kunnen brengen. Daardoor kan de continuïteit van uw onderneming in gevaar komen. Naarmate de groei zich inzet, is het verstandig deze risico’s in kaart te brengen. Dan kunt u vervolgens de nodige maatregelen ervoor nemen. Ziekte of arbeidsongeschiktheid van het personeel zijn voorbeelden van dit soort risico’s.

Daarnaast kan het eerder genoemde debiteurenrisico een behoorlijke stroppenpot worden bij de groei van uw bedrijf. Wat gebeurt er namelijk als één van uw nieuwe klanten niet in staat blijkt te zijn om de factuur te betalen? Desondanks heeft u wel investeringen gedaan en kosten gemaakt. Wat doet u nu? Dit probleem kan een behoorlijke streep door de rekening zijn met betrekking tot het realiseren van uw groei ambities. Het kan daarom verstandig zijn deze risico’s af te dekken met een verzekering. Hiermee realiseert u een meer bestendige en verantwoorde groei.

Atradius en de groei van uw bedrijf

Met een kredietverzekering van Atradius heeft u in één dienst gelijk een aantal maatregelen genomen om meer bestendig en verantwoord te groeien met uw bedrijf. Zo kunt u van tevoren een kredietwaardigheidscheck doen bij een nieuwe klant. Hiermee kunt u beter inschatten in hoeverre deze klant in staat is om de factuur tijdig te betalen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een onbetaalde vordering uit handen te geven aan Atradius Collections. Atradius Collections is een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Mocht betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Zakendoen in Duitsland

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In 2019 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 114,4 miljard euro naar Duitsland.

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Hoe ga ik te werk bij een bedrijfsovername?

Er zijn twee manieren om te starten als zelfstandig ondernemer. U kunt voor uzelf beginnen door een nieuw bedrijf te starten. Een tweede optie is door middel van een overname van een bestaand bedrijf.