Inzicht in uw debiteuren met facturatie software

Wanneer u voor uzelf begint, dan bent u genoodzaakt te investeren. Soms zijn die investeringen fors en de andere keer iets minder spannend, maar de startfase kost altijd meer dan dat het oplevert.

Voor u als ondernemer kan deze spannende fase daarom ook een beetje pijn doen. Hierin schuilt een gevaar. Namelijk dat u initieel niet in zaken durft te investeren die in uw startfase juist veel toegevoegde waarde kunnen opleveren.

Investeren in facturatie software is één van die zaken. Maar dit is niet voor iedereen even essentieel. Voor de freelancer die elke maand dezelfde factuur opstelt en verstuurt is facturatie software niet echt noodzakelijk. Voor de starter die meerdere kleine klanten heeft waaraan gefactureerd wordt? Voor die starter kan facturatie software een zeer waardevolle investering zijn. 

Waarom facturatie software?

Diverse partijen bieden laagdrempelige facturatie software aan, welke ook voor de starter toegankelijk en gebruikersvriendelijk zijn. Veel van die software is online, wat een aantal voordelen met zich meebrengt:

  • U hoeft niet langer te werken met papieren facturen, want alles is digitaal;

  • De facturen komen direct bij de klant. Vaak is het mogelijk om uw factuur te koppelen aan praktische betaaldiensten als iDeal;

  • Mogelijkheid tot koppeling met internetbankieren, waardoor een betaling van uw klant direct inzichtelijk is in de facturatie software;

  • Indien uw klant een product of dienst in abonnementsvorm afneemt is het meestal mogelijk om een herhaal factuur te maken waardoor u maar eenmalig de factuur hoeft op te stellen;

  • Gegevens staan in de cloud dus alles is overal beschikbaar

Voordelen van facturatie software

Het belangrijkste voordeel van goede facturatie software is het inzicht dat het u oplevert. U kunt snel en eenvoudig uw debiteurenportefeuille in kaart brengen. Welke debiteur betaald heeft, en welke nog niet. Herinneringen zijn hierdoor eenvoudig vanuit het systeem te versturen. Met dit inzicht kunt u dus eenvoudig tot de gewenste acties overgaan.

Facturatie software is een essentieel middel om goed debiteurenbeheer te doen. Door goed debiteurenbeheer staan de verdiende middelen sneller op de rekening. Dat geeft u meer ruimte om te ondernemen – en uw groeiambities te realiseren.  Daarmee is de investering snel terugverdiend.

Waarom is facturatie software belangrijk is voor de continuïteit van uw bedrijf?

Veel (startende) ondernemers onderschatten het belang van goed debiteurenbeheer. En dat terwijl meer dan een kwart van de faillissementen een gevolg is van debiteuren die te laat – of helemaal niet – betalen. Voor startende bedrijven die snelle groei ervaren kan slecht debiteurenbeheer een gevaar zijn. Zeker wanneer financiering nodig is voor het vormgeven van de groei. Als betaling in een dergelijk geval uitblijft, dan is de kans groot dat u als ondernemer niet aan uw eigen betalingsverplichtingen kan voldoen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de continuïteit van uw onderneming. Facturatie software helpt om uw beheer strak te trekken en zo het risico te beperken.

Hoe kan ik het debiteurenrisico verder beperken naast goede facturatie software?

Met alleen goede facturatie software tackelt u nog niet het volledige debiteurenrisico. Het kan nog steeds voorkomen dat u zaken gaat doen met een niet-kredietwaardige klant. Hoe goed uw facturatie software ook werkt, de kans dat deze klant laat of helemaal niet gaat betalen is vrij groot.

Het risico kunt u verkleinen door preventief een goede kredietwaardigheidscheck te doen, samen te werken met een goed incassobureau en uw debiteuren te verzekeren.

Atradius en het beperken van het debiteurenrisico

Met een kredietverzekering van Atradius treft u in één keer een groot aantal maatregelen die het debiteurenrisico beperken. De debiteuren die u wil verzekeren worden namelijk vooraf gecheckt op hun kredietwaardigheid. Daarnaast is het incassodeel goed geregeld doordat dit in de dienstverlening inbegrepen zit. Dit wordt uitbesteed aan Atradius Collections: een incassobureau met wereldwijde dekking. Wanneer uw debiteur uiteindelijk toch niet betaalt, dan is een percentage van de openstaande vordering verzekerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

De kwaliteit van uw herinneringsfactuur opschroeven?

Werkt u op factuurbasis? Dan krijgt u vroeg of laat te maken met een verstrijkende betalingstermijn. Welke stappen neemt u dan? Vanzelfsprekend verstuurt u een herinneringsfactuur.