Deurwaarderskosten: hoe reduceert u die?

De deurwaarder: een onderdeel van het bedrijfsleven, waar u als ondernemer liever niet mee te maken krijgt.

Vroeg of laat zal u deze echter hoogstwaarschijnlijk nodig hebben, om de vordering bij uw niet-betalende debiteur te innen. Bijvoorbeeld om de deurwaarder te laten dagvaarden, of beslag te laten leggen op eigendommen. Daar zitten relatief hoge kosten aan verbonden. Deze kosten kunt u in veel gevallen doorrekenen aan uw debiteur. Tenzij deze bijvoorbeeld failliet gaat. Van een kale kip kunt u niets plukken. Hier zit dus een behoorlijk financieel risico aan vast.

Daar kunt u uw onderneming echter voor indekken. In dit blog leest u hoe u dat doet.

Wanneer u uw debiteurenbeheer effectief heeft ingericht, zult u in de praktijk weinig te maken krijgen met de kosten voor de deurwaarder. Een goede inrichting van dit beheer betekent namelijk een sterke samenwerking met een vast incassobureau. Bij een gerechtelijke procedure zal het bureau waar u mee samenwerkt de deurwaarder inschakelen, indien nodig.

Wanneer maak ik deurwaarderskosten in het incassotraject?

Wanneer u zelf uw debiteur voldoende heeft herinnerd, maar dit niets heeft opgeleverd, dan kunt u de vordering overdragen aan een incassobureau. Over het algemeen zal het incassobureau initieel via minnelijke incasso de vordering proberen te incasseren. Dit betekent incassatie zonder juridische middelen. In deze fase komt het geregeld voor dat het incassobureau een betalingsafspraak kan maken met uw debiteur.

Ook gebeurt het regelmatig dat de vordering volledig wordt overgemaakt, na een eerste schrijven van het incassobureau. Dit is de voornaamste reden om in zee te gaan met een incassobureau. Het aanschrijven door een incassobureau schroeft de drang bij uw debiteur om te betalen flink op. In deze fase worden nog geen juridische middelen ingezet en zijn er dus ook nog geen kosten voor een deurwaarder.
 

  "Groei met strak debiteurenbeheer"
10 tips voor een strak debiteurenbeheer binnen uw onderneming.

Juridische incasso

Wanneer de minnelijke incasso niets oplevert kan er alsnog overgegaan worden op juridische incasso. De kans dat de vordering in goed overleg bij u arriveert is zeer klein. In deze fase in het incassotraject werkt u hoogstwaarschijnlijk samen met een gespecialiseerde advocaat. Deze advocaat zal in veel gevallen tevens een deurwaarder inschakelen, om een aantal juridische incasso activiteiten uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld het tekenen van een vonnis, of het leggen van beslag. Pas in dit stadium steken de kosten van de deurwaarder de kop op. En daarbovenop, de kosten voor de advocaat en eventuele andere juridische kosten. In veel gevallen kunnen deze kosten worden verhaald op uw debiteur. Deze is tenslotte de veroorzaker van dit proces.

Nooit meer kosten voor de deurwaarder?

Zoals u ziet kan een vordering op uw debiteur een behoorlijk arbeidsintensief traject worden. Het kan ervoor zorgen dat uw focus niet langer gericht is op zaken waar het echt om draait. Namelijk het creëren van een florerende onderneming. Het kan daarom een logische keuze zijn om een groot deel van uw debiteurenbeheer uit te besteden. En daarbij het risico dat uw debiteur uiteindelijk helemaal niet betaalt, te verzekeren.

Met een kredietverzekering bij Atradius heeft u dit in één keer geregeld. Aan de vooravond van een nieuwe samenwerking wordt er een kredietwaardigheidscheck op uw debiteur uitgevoerd. Hierdoor weet u exact met wie u zaken gaat doen – en of u eventuele strakke betalingsafspraken moet maken. Met minder kredietwaardige klanten is dit aan te raden.

Met mkbZeker heeft u tevens een incassobureau achter de hand met wereldwijde dekking. Namelijk Atradius Collections. Daarmee heeft u ook de eventuele minnelijke incasso en de juridische incasso geregeld. U hoeft zich dus nooit meer persoonlijk te bekommeren om de kosten voor een deurwaarder.

Mocht betaling uiteindelijk toch volledig uitblijven, dan is 90% van uw vordering verzekerd. Met een kredietverzekering kunt u weer verantwoord ondernemen. En uw groeiambities realiseren.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Financieel sturen met een goed boekhoudprogramma

De financiën goed voor elkaar hebben is een belangrijke randvoorwaarde voor elke ondernemer. Toch is het bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje.

De kwaliteit van uw herinneringsfactuur opschroeven?

Werkt u op factuurbasis? Dan krijgt u vroeg of laat te maken met een verstrijkende betalingstermijn. Welke stappen neemt u dan? Vanzelfsprekend verstuurt u een herinneringsfactuur.