Veilig groeien met een debiteurenverzekering

Kredietverzekering is de meer gangbare term voor de verzekering die de schade van niet-betalende debiteuren afdekt. Een andere veelvoorkomende term hiervoor is de debiteurenverzekering.

Met een kredietverzekering verzeker je de schade die voortvloeit uit niet-betalende debiteuren. Dit is een risico waar nog niet iedere ondernemer voldoende bij stilstaat, terwijl de gevolgen verstrekkend kunnen zijn. Een enkele debiteur kan namelijk een groot onderdeel zijn van jouw omzet. Wanneer deze debiteur in kwestie ineens niet meer betaalt, dan kan dit de continuïteit van je onderneming ernstig beïnvloeden. Maar hoe moet je naar jouw debiteurenrisico kijken om te bepalen of een debiteurenverzekering voor jou de juiste keuze is? In dit artikel vertellen we er meer over.

Welk risico verzeker je met een debiteurenverzekering?

Om te bepalen of het verstandig is om een debiteurenverzekering af te sluiten, is het goed om eerst kritisch naar je debiteurenportefeuille te kijken. Wanneer je op factuurbasis werkt, heb je debiteuren tot het moment dat de betreffende factuur is betaald. Indien je meerdere facturen in de maand verstuurt, dan ontstaat er een debiteurenportefeuille. Hierin zit het debiteurenrisico verborgen dat je met een debiteurenverzekering kunt afdekken. Als je naar jouw debiteurenportefeuille kijkt, kan je voor jezelf het risico in beeld brengen door na te gaan wat het voor jouw onderneming betekent als één van deze debiteuren uiteindelijk niet betaald of te laat betaald. Kortom, welke financiële gevolgen heeft dit? Kan je in dat geval nog aan jouw verplichtingen voldoen? Denk daarbij aan het betalen van je medewerkers of de fiscus. Wanneer dit in de ergste situatie niet meer mogelijk is, dan is het verstandig om maatregelen te nemen. Het afsluiten van een debiteurenverzekering is dan de meest logische keuze. Mocht één van je debiteuren uiteindelijk niet betalen, dan is deze vordering geheel of gedeeltelijk gedekt met de genoemde debiteurenverzekering.

Hoe kan je buiten de debiteurenverzekering zelf het debiteurenrisico verlagen

Op het moment dat een debiteurenverzekering gaat uitkeren, zijn daar best wat stappen aan vooraf gegaan. Soms is de conclusie dat je deze situatie wellicht had kunnen voorkomen. Daarom is het verstandig om het debiteurenbeheer binnen jouw onderneming strak en helder te organiseren. Dit begint al met het inperken van een te groot debiteurenrisico. Dit kan je doen door vooraf beter na te gaan met wie je op het punt staat zaken te doen. Een hulpmiddel hiervoor is de kredietwaardigheidscheck. Dit is overigens een onderdeel van de debiteurenverzekering.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er binnen jouw onderneming voldoende focus is op het factureren en de opvolging daarvan. Bij veel ondernemingen krijgt debiteurenbeheer te weinig aandacht. Hierdoor is er geen inzicht in welke facturen te lang openstaan. Vaak wordt er te laat gefactureerd én tevens te laat herinnerd. Een potentieel verlies risico wordt in zo’n situatie te laat ontdekt. Dit kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben.

Loop geen risico en kies voor zekerheid

Een kredietverzekering beschermt jouw onderneming tegen schade die je oploopt door onbetaalde facturen. Je klant kan bijvoorbeeld failliet gaan, of zich financieel amper boven water houden. Onbetaalde facturen komen niet alleen voor bij onbekende of nieuwe klanten, bijna 50 procent van alle non-betalingen ontstaan bij afnemers waarmee je een stabiele relatie hebt opgebouwd. Met een kredietverzekering krijg jij alsnog jouw geld als je klant niet in staat is om te betalen. Zo wordt ondernemen ineens een heel stuk aantrekkelijker en kan jij je focussen op dat waar je als ondernemer het beste in bent.

Wil je weten of een kredietverzekering past bij jouw onderneming?

Wij vertellen je graag meer over onze diensten en helpen je deze optimaal samen te stellen