Financieel sturen met een goed boekhoudprogramma

De financiën goed voor elkaar hebben is een belangrijke randvoorwaarde voor elke ondernemer. Toch is het bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje.

Menig ondernemer concentreert zich liever op de core business: datgene waar de omzet mee gegenereerd wordt. Toch is het financiële gedeelte een essentieel element om de continuïteit van uw onderneming te borgen en risico’s te minimaliseren. Daarom is het verstandig om maatregelen te treffen, om dit gedeelte goed in te richten in uw onderneming.

 

Een goed boekhoudprogramma kan u hierin stevige ondersteuning bieden. Maar waar moet zo’n boekhoudprogramma aan voldoen? In dit artikel vertellen we u meer over hoe uw boekhoudprogramma kan fungeren als goede financiële ondersteuning.
 

 

Wat kunt u met een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma heeft diverse functionaliteiten. De vraag is echter welke functies toegevoegde waarde leveren aan uw onderneming. Waardevolle functies geven u een sterk financieel inzicht. Daardoor kunt u beter sturing geven – en daarmee uw onderneming gezond houden. Factureren is zo’n functie. Een directe koppeling tussen uw boekhoudprogramma en uw internetbankieren maakt het geheel tot een uitstekende tool. 

 

Daarmee kunt u uw debiteurenportefeuille overzichtelijk houden. En eenvoudiger beheren. Wanneer uw debiteuren helder in kaart zijn gebracht, wordt het beheer hiervan een stuk gemakkelijker. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig bijhouden welke facturen er betaald zijn – en welke niet. Dit vergemakkelijkt ook het versturen van herinneringsfacturen. In uw goed ingerichte boekhoudprogramma heeft u tevens de optie om transacties in te boeken. 

 

Daardoor worden de maandelijkse financiële resultaten vele malen inzichtelijker. Met dat inzicht kunt u beter bijsturen om het gewenste rendement te creëren.

Kortom: een sterk boekhoudprogramma biedt vele voordelen. Er zijn echter nog een aantal andere zaken, welke voor uw onderneming meer gemak creëren. Zoals:

  • Elektronische btw-aangifte;

  • Urenregistratie;

  • Kilometerregistratie/Rittenregistratie;

  • Financiële rapportages.
     

 

Online of offline boekhoudprogramma?

Online boekhoudprogramma’s zijn de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Niet zonder reden, want voornamelijk voor de ZZP’er of kleine ondernemer is een online portaal uiterst praktisch. Waar er internet aanwezig is, daar kunt u de boekhouding bijwerken. Fysieke administratie is niet langer nodig.

 

Een sterk online boekhoudprogramma heeft u al voor een klein maandelijks bedrag. Een investering die u zeer snel terug kunt verdienen. Al is het maar vanwege tijdbesparing.
 

 

Het belang van een goed boekhoudprogramma

De grootste oorzaak van faillissementen komt door debiteuren die niet, of te laat, betalen. Scherp sturen op uw financiën is dus essentieel. Zeker wanneer er vanuit uw onderneming meerdere facturen per maand uitgaan. Dan geeft een boekhoudprogramma u het noodzakelijke financiële inzicht. Hoe uw onderneming rendeert en of uw debiteuren tijdig betalen zijn tevens praktische zaken om overzichtelijk te hebben.

 

Met behulp van een goed boekhoudprogramma kunt u tevens eenvoudiger opvolging geven aan overschreden betalingstermijnen. En dat kost u dankzij het programma hoogstwaarschijnlijk een stuk minder tijd dan u zou denken. Vaak kan er ook een koppeling gemaakt worden met uw boekhouder of accountant. Uw boekhouder of accountant kan zodoende makkelijker zaken voor u regelen, zonder uw tussenkomst. Zo kunt u zich weer focussen op uw core business.
 

 

Uw debiteurenrisico afdekken met Atradius

Het debiteurenrisico beperken is één van de hoofdtaken van een goed boekhoudprogramma. Desondanks een professionele inrichting van uw processen, kan het voorkomen dat betaling van uw debiteur uitblijft. Dat brengt de continuïteit van uw onderneming in gevaar.

 

Daarom is het verstandig om het debiteurenrisico verder af te dekken. Met een kredietverzekering van Atradius geniet u met één service van brede afdekking. Met deze service checken onze adviseurs uw nieuwe klantrelatie op kredietwaardigheid. Zo weet u exact met wie u in de boot stapt. Met een minder kredietwaardige debiteur kunt u bijvoorbeeld strakkere betalingsafspraken maken. Dat helpt met het ontvangen van uw vordering.

 

Ook hoeft u zich nooit meer te bekommeren om incassokosten. Atradius Collections staat achter u geschaard: een incassobureau met wereldwijde dekking. Indien betaling na alle stappen toch volledig uitblijft, dan is 90% van uw vordering verzekerd.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

Gerelateerde content

Het incassobureau: een belangrijke samenwerkingspartner

Wat betekent het voor de continuïteit van uw organisatie als één of meerdere van uw klanten hun facturen niet (tijdig) betalen?

De definitieve aanmaning, hoe ontvangt u de betaling?

Wat moet u doen voordat u de definitieve aanmaning (ook wel ingebrekestelling) naar uw klant gaat versturen?

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.