Land / Taal
Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image

Inflatie en loondruk: risico’s voor je klantbetalingen

De inflatie lijkt in veel ontwikkelde economieën inmiddels af te koelen, maar in Nederland blijft deze relatief hardnekkig. Oorzaken zijn onder meer de sterke loongroei en stijgende huurprijzen, die beide bijdragen aan een blijvend hoge kostenbasis voor bedrijven. Voor ondernemers die leveren op rekening kan dit een directe impact hebben op hun betalingsrisico's.

Marges onder druk door kostenstijgingen

Volgens recente cijfers van onder andere de Rabobank, de Nederlandse Centrale Bank en tijdens de Credit Expo Nederland, is de loongroei in Nederland in 2024 sneller gestegen dan in veel andere EU-landen. Dit wordt deels veroorzaakt door krapte op de arbeidsmarkt en cao-afspraken die inspelen op eerdere inflatiepieken. Tegelijkertijd stijgen de huurprijzen gestaag, wat de operationele kosten voor met name mkb-bedrijven verhoogt.

Voor leveranciers betekent dit dat hun afnemers – of het nu retailers, producenten of dienstverleners zijn – steeds vaker te maken krijgen met verslechterende marges. En dat verhoogt het risico dat facturen niet (op tijd) worden betaald.

Kredietverzekeren in een inflatoire economie

In een economische omgeving waar inflatie de winstgevendheid onder druk zet, wordt de kans op betalingsproblemen bij klanten groter. Zeker in sectoren waar prijzen niet eenvoudig kunnen worden doorberekend aan de eindklant, of waar marges traditioneel al dun zijn. Denk bijvoorbeeld aan maatwerkproductie, horeca of detailhandel.

Een kredietverzekering kan in dit soort situaties het verschil maken. Het biedt niet alleen bescherming tegen wanbetaling, maar ook waardevolle informatie over de kredietwaardigheid van (potentiële) klanten. Hierdoor kun je beter onderbouwde beslissingen nemen over leveringsvoorwaarden en limieten.

Vooruitkijken en anticiperen

Hoewel het verleidelijk is om bij economische tegenwind vooral naar binnen te kijken, is dit juist het moment om risico’s actief te managen. Houd rekening met veranderend betaalgedrag en monitor signalen van financiële stress bij je klanten. Zo kun je proactief bijsturen voordat een openstaande factuur een oninbare vordering wordt.

Wil je weten hoe jij jouw debiteurenrisico’s beter kunt beheersen in deze tijd van aanhoudende inflatie? Onze specialisten denken graag met je mee.