Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?

Om wanbetalers, bedrijven die op de rand van insolventie balanceren of oplichters die fraude willen plegen te vermijden, zult u de nodige zorgvuldigheid en monitoring in acht moeten nemen.

De manier waarop u uw debiteurenbeheer aanpakt, kan bepalen of uw bedrijf bloeit of krimpt:

  • Te voorzichtig: u kunt belangrijke verkoopkansen mislopen en uw bedrijf kan niet groeien
  • Te laks: u mist misschien de waarschuwingssignalen van een klant in moeilijkheden of zelfs indicaties van fraude

Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer is het verlenen van de juiste kredietvoorwaarden, uw klanten mogen u later betalen dan de levering van uw goed of dienst en ervoor zorgen dat uw geld wordt geïnd wanneer het is verschuldigd. Goed debiteurenbeheer bevordert de dialoog tussen financiële teams en commerciële teams om een balans te vinden waarbij risico's worden geminimaliseerd en kansen worden gemaximaliseerd.

Handelskrediet kan hierbij een waardevol zakelijk instrument zijn. Bedrijven die toestaan dat 30 dagen na levering wordt betaald, kunnen voor klanten aantrekkelijker zijn dan bedrijven die onmiddellijke betaling eisen. Het risico van non-betaling wordt echter groter naarmate de krediettermijn langer wordt en de omvang van het bedrag in kwestie kan het verschil betekenen tussen leven en dood voor de onderneming die krediet verleent. Met kredietbeheer wordt dit risico beperkt, terwijl een bedrijf tegelijkertijd zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt voor potentiële klanten, wat een concurrentievoordeel oplevert.

Uw debiteurenbeheer onder controle krijgen?
Download het whitepaper "groei met strak debiteurenbeheer" en pas direct de tips toe binnen uw organisatie.

De valkuilen van slecht debiteurenbeheer

Volgens onderzoek van Graydon is meer dan de helft van alle faillissementen toe te schrijven aan slecht debiteurenbeheer. Zelfs winstgevende bedrijven kunnen het moeilijk krijgen als ze hun debiteuren niet goed beheren. Zonder het werkkapitaal in het bedrijf te kunnen investeren en met de schuldeisers te kunnen afrekenen, kan een bedrijf snel in de schulden raken. Het zijn niet alleen de wanbetalers die een impact kunnen hebben op de cashflow van uw bedrijf. Vooral fraudeurs maken van elke gelegenheid gebruik om het aanbod van krediet te misbruiken.

Om wanbetalers, bedrijven die op de rand van insolventie balanceren of oplichters die fraude willen plegen te vermijden, zult u de nodige zorgvuldigheid en monitoring in acht moeten nemen. Dit betekent dat u elke potentiële nieuwe klant grondig moet controleren voordat u een overeenkomst sluit en elke bestaande klant regelmatig moet blijven controleren.

Als u een kredietverzekering bij Atradius afsluit, profiteert u van de analyses en financiële controles die wij op uw klanten uitvoeren. Wij raden u aan deze informatie te combineren met uw eigen onderzoek voordat u een zakelijke relatie aangaat.

Benieuwd naar onze oplossingen?

Bekijk onze oplossingen

Gerelateerde content

Hoeveel kost een kredietverzekering?

De kosten van een kredietverzekering variëren van bedrijf tot bedrijf, aangezien de meeste kredietverzekeraars naar diverse factoren kijken voordat het risiconiveau wordt bepaald.

Wat is een kredietverzekering?

Als uw klant een factuur niet betaalt, dan zorgt een kredietverzekering ervoor dat u een groot deel van uw geld alsnog ontvangt.

Wat is kredietrisico?

Kredietrisico is een term die wordt toegepast op de gevaren die verbonden zijn aan het uitlenen van goederen, diensten of geld.