Risico’s uit Brexit gevolgen afdekken

Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk werken hard om uiteindelijk tot een deal te komen waar beiden partijen mee kunnen leven.

Het duurt niet lang meer of het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Voor de onderlinge handel heeft dat verstrekkende gevolgen. Het is nog even de vraag welke onderlinge afspraken uiteindelijk gelden als de Brexit een feit is. Zeker is dat er risico’s gaan ontstaan indien je zakendoet met bedrijven uit Engeland. In dit blog vertellen we u graag hoe u zich kunt voorbereiden op de gevolgen die Brexit met zich meebrengt.
 

 

Belangrijkste Brexit gevolgen bij een no deal

Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk werken hard om uiteindelijk tot een deal te komen waar beiden partijen mee kunnen leven. Makkelijk gezegd, maar in de praktijk een gecompliceerd proces waar veel belangen een rol spelen. Zodoende is het ‘no deal’ scenario nog steeds niet uit te sluiten. Dit scenario heeft de meeste impact als u op dit moment zakendoet met het Verenigd Koninkrijk.

Het voordeel van handel doen in de huidige opzet, is dat er markt is waar geen binnengrenzen zijn. Dat betekent dat er goederen tussen de verschillende EU landen en dus ook Engeland heen en weer kunnen worden vervoerd zonder tussenkomst van de douane. Iets dat zowel in tijd als geld enorme voordelen oplevert.

Bij een ‘no deal’ is dit voordeel er niet meer. Dit betekent allereerst dat er een vertragende factor tussenkomt, de douane. Dit is een hele spannende, want deze douane is absoluut nog niet ingericht op dit scenario. Uiteraard zijn er wel veel activiteiten om u op dit scenario voor te bereiden. Eén van die zaken is dat er inmiddels 1.000 mensen zijn aangenomen om straks dit douane werk te doen. De vraag is echter wel of hier goed op voorbereid kan worden. Er is namelijk een realistische kans dat er bij een ‘no deal’ scenario aanzienlijke wachttijden bij de douane ontstaan. Dit kan vervolgens behoorlijk kostbaar zijn voor uw bedrijf en heeft tevens een impact op uw cashflow. De omzetstromen vertragen immers.
 

 

Directe financiële consequenties

Daarnaast zijn er nog de directe financiële consequenties. Zo zullen er voor veel goederen invoerrechten betaald moeten worden. Het Verenigd Koninkrijk zal dit moeten doen om de concurrentiepositie van hun nationale ondernemingen te verstevigen. Bovendien kan het gebeuren dat het Verenigd Koninkrijk hogere eisen gaat stellen aan producten die zij importeren. Denk bijvoorbeeld aan extra benodigde certificaten. Daarnaast zullen de onderlinge koersverhoudingen veel meer aan fluctuaties onderhevig zijn.
 

 

Wanbetaling als één van de Brexit gevolgen

De onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt heeft inmiddels al behoorlijke consequenties. Het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk is al risicovoller geworden. Afgelopen jaar zijn er 30% meer meldingen van wanbetaling geweest in het Verenigd Koninkrijk. De export omstandigheden zijn daarmee al aanzienlijk slechter geworden richting het Verenigd Koninkrijk.

Als u op dit moment zakendoet met het Verenigd Koninkrijk, dan is dit zeker een risico om eens kritisch naar te kijken. Doe dit onder andere door een blik te werpen naar de partijen met wie u zakendoet. Check bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van deze partijen goed. Mocht uw klant in het Verenigd Koninkrijk niet betalen? Zorg dan dat u wordt bijgestaan door een incassobureau dat actief is in het Verenigd Koninkrijk en beschikt over de nodige juridische kennis. Wanneer u een behoorlijk debiteurenportefeuille heeft van klanten die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, dan kan het verstandig zijn die te verzekeren.
 

 

Gevolgen Brexit en Atradius

Met een kredietverzekering van Atradius heeft u dekking in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee heeft u de hierboven beschreven zaken in één keer geregeld. U heeft de mogelijkheid om een kredietwaardigheidscheck te doen bij een potentiële klant. Dat geldt ook als deze partij actief is in het Verenigd Koninkrijk. Met Atradius Collections heeft u een incassobureau met ruime ervaring en expertise in het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte zijn 90% van uw debiteuren verzekerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een specifieke vraag? 

 

 

Gerelateerde content

Zakendoen in Duitsland

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In 2019 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 114,4 miljard euro naar Duitsland.

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Zakendoen in Engeland

Zakendoen in Engeland is sinds de Brexit in een behoorlijk ander daglicht komen te staan.