Sustainability

Wij geloven in een toekomst die is gebaseerd op handel die duurzaam is voor het milieu en de gemeenschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man staring at horizon desaturated

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld spelen wij een invloedrijke rol in de wereldhandel. Dit houdt in dat wij ons voortdurend inzetten voor innovatie en ondersteuning van de meest duurzame manieren van zakendoen, nu en in de toekomst. Wij streven ernaar duurzaamheid centraal te stellen in onze visie door het te verankeren in onze bedrijfsdoelstellling om risico te managen en handel mogelijk te maken.

ESG Governance

We hebben een speciale ‘ESG Committee’ met onze CFO Claus Gramlich-Eicher als voorzitter. Deze commissie structureert onze verschillende ESG-initiatieven en bestaat uit leden van ons leiderschapsteam die de onderdelen van ons bedrijf en de groepsfuncties vertegenwoordingen. Daarnaast hebben we een speciale Head of ESG benoemd om onze ESG-initiatieven wereldwijd te promoten, aan te sturen en te coördineren en om toezicht te houden op het operationele management van duurzaamheidsinitiatieven in onze verschillende internationale bedrijven. In mei 2024 hebben we een specifieke functie op het gebied van ESG-rapportage toegevoegd.

De duurzaamheidsinitiatieven van Atradius en de rapportage hierover zijn afgestemd op die van onze moedermaatschappij GCO (Grupo Catalana Occidente). Het Sustainability Master Plan 2024-2026 van GCO en het duurzaamheidsverslag van GCO over 2023 zijn te downloaden onder aan deze pagina. 

Ons Sustainability Master Plan 2024-2026

Samen met ons moederbedrijf GCO hebben we in 2023 een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd om de meest relevante aspecten te identificeren die in onze strategie aan bod moeten komen.

We bouwen ons Sustainability Master Plan op vier pilaren en tien strategische lijnen.

 

 

 

 

Sustainability Master Plan 2024-2026

 

 

 

 

Elke pilaar omvat een aantal acties in lijn met het GCO Sustainability Master Plan 2024-2026. Te beginnen in 2024 zullen we de komende drie jaar werken aan de volgende stappen:

Goed bestuur

We streven ernaar ons ondernemingsbestuur op het gebied van ESG te versterken en de ESG-principes toe te passen op onze waardeketen door:

  • het opzetten van doorlopende duurzaamheidstrainingen voor ons senior management om hen uit te rusten met de kennis om strategische beslissingen te nemen en de duurzaamheidsinspanningen van het bedrijf te leiden
  • een percentage van de variabele beloning van het senior management te koppelen aan de verwezenlijking van het Sustainability Master Plan om strategische beslissingen af te stemmen op duurzame groei
  • het percentage vrouwen in onze Raad van Bestuur te verhogen om diversiteit te bevorderen en een breder scala aan perspectieven in de besluitvorming te weerspiegelen
  • een due diligence-systeem te ontwikkelen voor onze waardeketen om potentiële ESG-risico's te beperken

Duurzame bedrijfsvoering

We streven ernaar om duurzaamheid te integreren in de ontwikkeling van onze producten en diensten door:

  • duurzaamheidscriteria op te nemen in ons risicoacceptatiebeleid
  • duurzame oplossingen te promoten bij onze klanten
  • ons investeringsbeleid af te stemmen op de duurzaamheidsprincipes van ons moederbedrijf GCO

Sociale betrokkenheid

We zullen ons richten op mensen, talent en het leveren van een bijdrage aan de samenleving door:

  • diversiteit en gelijkheid te bevorderen door de aanwezigheid van vrouwen in het midden- en hoger management te vergroten en de loonkloof op alle niveaus van de organisatie te verkleinen
  • nieuwe manieren van werken te bevorderen om talent aan te trekken en te behouden
  • nieuwe initiatieven te ontwikkelen om gezonde gewoonten te promoten en onze sociale voordelen onder onze werknemers te verspreiden
  • onze sociale bijdrage aan lokale gemeenschappen te vergroten

Milieuverantwoordelijkheid

We zullen werken aan onze doelstelling van koolstofneutraliteit door:

  • het definiëren van progressieve, wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor het koolstofvrij maken van onze commerciële verzekeringsportefeuille om CO2-neutraal te worden tegen 2050
  • het gebruik van hernieuwbare energie in onze belangrijkste kantoren te verhogen tot 50% om de impact van onze eigen activiteiten te minimaliseren

We zullen onze voortgang bijhouden en rapporteren.

Onze duurzaamheidsallianties

Wij ondersteunen de tien principes van de United Nations Global Compact op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en corruptiebestrijding en rapporteren hierover via ons moederbedrijf GCO.

Als onderdeel van GCO heeft Atradius ook de UNEP-FI Principles for Sustainable Insurance en de UNPRI Principles for Responsible Investment ondertekend. 

Onze sustainability ratings

In mei 2023 heeft EcoVadis Atradius een bronzen medaille toegekend als erkenning voor onze prestaties op het gebied van duurzaamheid. We behoren hiermee tot de bovenste 50 procent van bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld.

Atradius’ ESG Credit Impact Score van Moody’s is neutraal-tot-laag (CIS-2). Dit weerspiegelt de beperkte kredietimpact van milieu- en sociale risico’s op onze financiële positie (‘A1’ vooruitzichten stabiel).

De sustainability rating van GCO is beschibaar op de GCO website.

 

 

Gerelateerde content

Leiderschap en Governance

Door onze Governance Principes, ons Customer Service Charter en investeringen in innovatie willen we onze mensen en klanten naar betere producten en diensten dan waar ook leiden.

Raad van Bestuur

Onze Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen leiden ons bedrijf. Zij houden hierbij steeds de behoeften van onze klanten en de belangen van onze stakeholders voor ogen.

Feiten en Cijfers

Atradius is een toonaangevende leverancier van diensten op het gebied van kredietverzekering, incasso, borgstelling en is aanwezig op elk continent. Hier volgt een beknopt overzicht van ons bedrijf.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.