Zakendoen in Frankrijk

Indien u zaken wilt doen in Europa, dan is zakendoen in Frankrijk waarschijnlijk één van de grotere uitdagingen.

Ten opzichte van Nederland zitten er zowel grote verschillen in de taal, als verschillen in de cultuur. Dit maakt het spannend en uitdagend voor u als ondernemer. Een fout is snel gemaakt. Hierdoor is de kans op succes aanzienlijk kleiner. Het is dus goed om uzelf op de diverse aspecten en op de cultuur voor te bereiden alvorens u gaat zakendoen in Frankrijk. In dit blog nemen we u graag mee op een aantal van deze aspecten.

De zakencultuur in Frankrijk

Er zitten behoorlijk wat verschillen tussen de Franse en Nederlandse cultuur. Deze zijn tevens op het zakelijk vlak aanwezig. Zo is bijvoorbeeld de Franse zakencultuur relatiegericht. In Nederland is dit veel minder het geval. We zijn als Nederlanders gewend om snel to the point te komen en zaken te doen. Deze tactiek zal in Frankrijk minder goed werken. Bij zakendoen in Frankrijk is het van belang elkaar eerst op persoonlijk vlak beter te leren kennen. Dit kost dus meer tijd, maar het is wel een investering die de kans op succes groter maakt.

Let er wel op dat ‘elkaar persoonlijk leren kennen’ in Frankrijk niet betekent dat je naar privézaken gaat vragen. Dat is bij het zakendoen in Frankrijk niet gepast. Daarentegen is het handiger om vragen te stellen over het bedrijf en hoe uw zakenrelatie daarin te werk gaat. Het is ook een goed idee om bijvoorbeeld vragen te stellen over de Franse economie of cultuur. Verder zal een vraag over een goed Frans boek zeker gewaardeerd worden.

Het zakendoen in Frankrijk verloopt over het algemeen redelijk formeel. Tutoyeren wordt bijvoorbeeld niet gewaardeerd. Wacht daarom met tutoyeren totdat uw Franse zakenpartner dat voorstelt. Hiërarchie is een belangrijk aspect in de Franse zakencultuur. Hierdoor spreekt u vaak niet altijd direct met de beslisser. 

Hoe overtuig ik mijn Franse zakenrelatie?

Voorbereiding is essentieel om uw Franse zakenrelatie te overtuigen wanneer u gaat zakendoen in Frankrijk. Zorg ervoor dat uw verhaal strak en consistent is. Als het enigszins rammelt, dan zal uw Franse zakenrelatie dat snel in de gaten hebben. Dit kan een behoorlijke impact hebben op uw geloofwaardigheid. Bovendien zullen Fransen dit niet snel zal vergeten. Verder is het zakelijk dineren of lunchen een uitstekende manier om de Franse zakenrelatie voor u te winnen. Het wordt regelmatig gedaan. Het is een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Dit is uiteraard weer een belangrijke stap om uiteindelijk succesvol zaken te doen in Frankrijk.

Internationaal ondernemen, wat komt erbij kijken?
"Een overzicht van kansen, valkuilen, inzichten en advies"

Wat is nog meer van belang bij zakendoen in Frankrijk?

Op het moment dat u gaat zakendoen in Frankrijk komen er ook op financieel vlak een aantal zaken kijken. Naast de overeenkomst die u in het Frans zal moeten opstellen, zal ook de factuur in het Frans moeten worden opgesteld. Dit vereist best wel wat organisatie. Zorg hierbij ook dat u de juiste juridische kennis beschikbaar heeft om dit in goede banen te leiden. Ook bij een Franse zakenrelatie kan het voorkomen dat de betalingstermijn wordt overschreden. Uw debiteurenbeheer zal dan ook in het Frans moeten gebeuren en u zal moeten gaan samenwerken met een incassobureau die in staat is ook een juridische incassoprocedure in Frankrijk te voeren.

Atradius en zakendoen in Frankrijk

Met een kredietverzekering van Atradius heeft u een aantal zaken in één keer goed geregeld. Zo kunt u vooraf een kredietwaardigheidscheck doen van uw potentiële Franse zakenrelatie. Daarnaast kunt u de vordering, die u op uw Franse zakenrelatie heeft, uitbesteden aan Atradius Collections. Dit is een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Mocht de betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

 

Gerelateerde content

Zakendoen in Duitsland

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In 2019 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 114,4 miljard euro naar Duitsland.

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de inschatting of u een bedrijf of persoon in staat acht een financiering terug te betalen.

Zakendoen in Engeland

Zakendoen in Engeland is sinds de Brexit in een behoorlijk ander daglicht komen te staan.