Market Monitor Staal België 2017

Market Monitor

  • België
  • Metaal,
  • Staal

14 nov 2017

In 2016 groeide de Belgische staalproductie met 5,9 % op jaarbasis en tussen januari en augustus 2017 met 5,1%, tot 4.500 metrische ton.

In 2016 groeide de Belgische staalproductie met 5,9 % op jaarbasis en tussen januari en augustus 2017 met 5,1%, tot 4.500 metrische ton. Sinds de tweede helft van 2016 profiteerde de Belgische staal- en metaalsector van een opleving van de verkoopprijzen, in combinatie met een grotere vraag vanuit de auto- en bouwsector, de belangrijkste afnemers.

De concurrentie blijft zwaar, vooral met Aziatische staal- en metaalbedrijven op internationale markten. De winstmarges ontwikkelen zich over het algemeen stabiel, terwijl de financiële behoeften en hefboomwerking groot zijn.

In 2016 daalde het aantal betalingsachterstanden in de staalen metaalindustrie, terwijl zowel het aantal als het bedrag van wanbetalingen en kredietverzekeringsclaims vrij laag blijven in 2016 en in de eerste helft van 2017. We verwachten dat zowel de betalingen als de insolventies stabiel zullen blijven in de tweede helft van 2017 en in 2018.

Ons acceptatiebeleid is doorgaans open tot neutraal voor de staal- en metaalsector. Acceptatiebeslissingen worden vooral genomen op basis van actuele informatie (contacten met kopers) en een nauwe opvolging van de ontwikkeling van de prijzen voor ijzererts en metalen, om de potentiële impact van prijswijzigingen op de financiële toestand van kopers in te schatten. Vanwege prijsschommelingen zijn voorraadrotaties en volume-ontwikkelingen in sommige gevallen een betere indicator voor de prestaties van een bedrijf dan zijn omzet. Vooral de marges in het segment staal- en metaalrecycling en -handel zijn zeer gevoelig voor prijsschommelingen.


 

 

 

 

 

Dynamicline

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Rapport market monitor

Download

De sleutel tot succesvol internationaal ondernemen is accurate economische informatie over markten en sectoren, met een intelligente blik naar toekomstige trends.

In dit onderdeel van onze publicatiesectie geven de economische experts van Atradius u een essentiële analyse van de wereldeconomie - verleden, heden en toekomst.

Download icoon
Market monitor staal november 2017

 

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.