Landenrapport Nederland 2017

Landenrapport

  • Nederland
  • Landbouw,
  • Automotive/Transport,
  • Chemie/Farmacie,
  • Bouw,
  • Duurzame consumptiegoederen,
  • Electronica/ICT,
  • Financiële diensten,
  • Voeding,
  • Machines/Engineering,
  • Metaal,
  • Papier,
  • Diensten,
  • Staal,
  • Textiel

16 mei 2017

De Nederlandse economie heeft in 2015 en 2016 aan kracht gewonnen. Volgens de prognoses zal ze in 2017 en 2018 met zo'n 2% op jaarbasis blijven groeien.

Landenrapport Nederland WE 2017 - Overzicht

 

Landenrapport Nederland WE 2017 - Vooruitzichten

De insolventieomgeving

Daling in bedrijfsfaillissementen vertraagt naar verwachting in 2017

Door de economische vertraging in 2012 en 2013 steeg het insolventiepeil sterk. Het economische herstel heeft ervoor gezorgd dat het aantal bedrijfsfaillissementen sinds 2014 weer afneemt, met 18,9% tot 5.952 gevallen in 2016 (inclusief eenmanszaken). De positieve trend zal zich in 2017 naar verwachting doorzetten.

Landenrapport Nederland WE 2017 - Insolventiepeil

Economische situatie

Landenrapport Nederland WE 2017 - BBP

Stabiele groei ook in 2017 en 2018 De Nederlandse economie heeft in 2015 en 2016 aan kracht gewonnen. Volgens de prognoses zal ze in 2017 en 2018 met zo'n 2% op jaarbasis blijven groeien. Verwacht wordt dat alle uitgavencategorieën een bijdrage zullen leveren aan de economische opleving. De particuliere consumptie profiteert van de daling van de werkloosheidscijfers (die de voorbije drie jaar aanzienlijk is geweest), een toename van het besteedbare inkomen en een stijging met 15% van de huizenprijzen sinds 2013. Tegelijkertijd zal de inflatie in 2017 door de hogere energieprijzen stijgen naar 1,6%. De Nederlandse export blijft profiteren van de grotere wereldwijde vraag en het waardeverlies van de euro. Eerdere bezuinigingsmaatregelen en de huidige economische groei zullen ervoor zorgen dat de begroting in 2017 en 2018 waarschijnlijk slechts een klein tekort of zelfs een overschot zal realiseren.

Landenrapport Nederland WE 2017 - Export

Door de nauwe handels- en investeringsrelaties tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zal de Brexit-beslissing hoogstwaarschijnlijk op middellange termijn gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Vooral de sectoren chemie, elektronica, voeding en metaal zullen de effecten hiervan voelen.

Downloads

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.