Wat is een kredietverzekering?

Als uw klant een factuur niet betaalt, dan zorgt een kredietverzekering ervoor dat u een groot deel van uw geld alsnog ontvangt.

In veel gevallen kunnen kredietverzekeraars tot 90% van het verschuldigde bedrag dekken. 

De dekking van de kredietverzekering geldt doorgaans bij een (vermoedelijk) faillissement van uw zakelijke klant of voor politieke risico's, maar de dekking kan worden uitgebreid tot vele andere oorzaken van non-betaling, zoals overeengekomen in de polisvoorwaarden.

Wat dekt een kredietverzekering?

Een kredietverzekering dekt onder de voorwaarden van de polis al uw transacties op krediet met een specifieke zakelijke klant. Het helpt zo uw cashflow te beschermen door elke transactie te dekken die u in de loop van een jaar met die klant heeft. Normaal gesproken wordt de kredietverzekering niet gebruikt voor losse transacties, hoewel onze oplossing: Atradius Special Products, kan worden afgestemd op individuele projecten.

Een kredietverzekering dekt het (vermoedelijke) faillissement van klanten of andere situaties die van invloed kunnen zijn op hun betalingscapaciteit, zoals wijzigingen in import- en exportregelgeving, oorlog, terrorisme en andere 'rampen'. De kredietverzekering van Atradius dekt bedrijven van elke omvang, van kleine en middelgrote ondernemingen tot grote ondernemingen, die in eigen land en/of internationaal actief zijn.

Hoe werkt een kredietverzekering?

Een kredietverzekering biedt de zekerheid dat uw verzekeraar uitbetaalt wanneer uw klant in gebreke blijft. Als uw klant bijvoorbeeld failliet gaat nadat u goederen heeft geleverd en hij u niet betaald heeft, zal de kredietverzekering de schade voor het grootste gedeelte vergoeden. De toepassing en de dagelijkse werking van een kredietverzekeringspolis verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij Atradius Nederland bieden wij een mkbZeker en een Modula kredietverzekeringspolis aan.

mkbZeker is een kredietverzekering speciaal voor het MKB met een omzet tot 10 miljoen euro, met eenvoudige voorwaarden, maximale dekking, flexibele incassodiensten én ruimte om een eigen pakket op maat samen te stellen. Dit allemaal al vanaf € 100 per maand.

Modula is een kredietverzekering die op de behoefte van ieder bedrijf kan worden afgestemd. Met deze modulaire polis kiest u zelf de bouwstenen voor uw kredietverzekering. Een flexibele manier om u in te dekken tegen de risico’s van zakendoen op krediet. 
 


De meeste kredietverzekeraars werken net als Atradius en beginnen met een beoordeling van de financiële situatie van uw zakelijke klant. Deze beoordeling, ook wel 'buyer rating' genoemd, is de kans dat uw klant in gebreke blijft bij de betaling en wordt mede door uw verzekeraar gebruikt om te bepalen hoeveel van uw krediet hij bereid is te verzekeren en onder welke voorwaarden.

Als uw klant de factuur niet kan betalen, kunt u het beste zelf contact opnemen, middels een herinnering of aanmaning, om het geld terug te vorderen. En heeft uw klant wat meer tijd nodig, dan kunt u er ook voor kiezen om een betalingsregeling te treffen. Wacht echter niet te lang met het nemen van incassomaatregelen om uw eigen liquiditeit te beschermen. De professionele incassomedewerkers van Atradius Collections hebben ervaring met het volledige incassotraject en het bevorderen van een positieve, duurzame relatie met klanten. Indien nodig zullen zij het invorderingsproces versnellen en indien nodig contact opnemen met curatoren en advocaten. Deze service wordt standaard aangeboden aan de kredietverzekeringsklanten van Atradius, waarbij deze service in de meeste gevallen kosteloos is.


Als het niet mogelijk is om uw vordering te innen, betaalt Atradius uit volgens de voorwaarden van uw polis. Of het nu via incasso of de verzekering is, u krijgt uw geld dus in de meeste gevallen (bijna) geheel terug.

Onze verzekeringsproducten en onze expertise bieden u zekerheid wanneer u met nationale en internationale klanten zakendoet. Als één van de oudste kredietverzekeraars kennen wij onze klanten en hun bedrijven. Onze korte afstand tot en kennis van de markt, onze relatie met onze klanten, debiteuren en tussenpersonen en onze toegang tot marktinformatie helpen ons om dreigende faillissementen te kunnen voorzien voordat deze zich voordoen.

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Voordelen van een kredietverzekering

Een kredietverzekering kan u naast een gerust gevoel bij het zakendoen veel voordelen opleveren. Atradius heeft bijvoorbeeld toegang tot handelsinformatie over miljoenen bedrijven wereldwijd, waardoor wij uw credit management ondersteunen middels het beoordelen van de kredietwaardigheid van uw zakelijke klanten. Dit kan met name nuttig zijn bij het verkennen van nieuwe markten en het opbouwen van relaties met nieuwe klanten.

Veel directies eisen een kredietverzekering als onderdeel van de credit managementprocessen van een onderneming. Een solide kredietverzekeringspolis kan ook de toegang tot financiering ondersteunen en helpen vertrouwen op te bouwen tussen bedrijven en hun banken en kredietinstellingen.

Benieuwd welke kredietverzekering het beste bij uw onderneming past?

Bekijk direct onze oplossingen

 

Gerelateerde content

Hoeveel kost een kredietverzekering?

De kosten van een kredietverzekering variëren van bedrijf tot bedrijf, aangezien de meeste kredietverzekeraars naar diverse factoren kijken voordat het risiconiveau wordt bepaald.

Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?

Om wanbetalers, bedrijven die op de rand van insolventie balanceren of oplichters die fraude willen plegen te vermijden, zult u de nodige zorgvuldigheid en monitoring in acht moeten nemen.

Wat is kredietrisico?

Kredietrisico is een term die wordt toegepast op de gevaren die verbonden zijn aan het uitlenen van goederen, diensten of geld.