Eerder betaald, maar minder zicht op kredietwaardigheid

Volgens een gezamenlijk trendrapport van Atradius en evofenedex naar betaling van Nederlandse exporteurs door buitenlandse afnemers, maakt het wat snelheid betreft niet uit hoe ze factureren.

Inmiddels factureren vier op vijf van de Nederlandse exporteurs digitaal. Volgens hen is Nederland verder met e-facturatie dan het buitenland.

 

 

 

Stack of files | Atradius

 

 

 

De toekomst van e-facturatie, waarbij er een directe verbinding is tussen boekhoudpakketten onderling en er in feite geen menselijke interventie meer is, zal volgens Tom Kaars Sijpesteijn, Algemeen Directeur van Atradius Nederland echter wél de nodige gevolgen hebben. ‘Het positieve aan deze wijze van factureren is dat bedragen via automatisch incasso worden afgeschreven en dus altijd op tijd worden betaald. Voor een soepele gang van zakendoen is dat absoluut toe te juichen. Maar met het automatisch betaald worden van je facturen, mis je als ondernemer wel een belangrijk waarschuwingssignaal en is de kans groter dat je plotseling met het faillissement van een afnemer te maken krijgt. Nu kan je als een afnemer zijn facturen langzamer betaalt tijdig inspelen op het feit dat hij mogelijk in financiële problemen verkeert. Een goede check op de financiële kredietwaardigheid van je afnemer wordt dus belangrijker, net als – juist in de digitale wereld –  het persoonlijk in contact blijven met je zakenpartner.’

Gerelateerde content

6 tips om als ZZPer betaald te krijgen

De meeste ZZP’ers werken als freelancers en maken gebruik van een contractvorm waarbij een bedrijf of een individu zich verbindt om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever.

6 kenmerken van kredietwaardige bedrijven

Waar moet u op letten bij (nieuwe) klanten als het gaat om kredietwaardigheid? Met welke kenmerken dient u rekening te houden en waar zitten de risico’s?

10 tips voor een effectieve aanmaning

Niets is zo frustrerend als een klant die niet of niet tijdig betaalt. Het zorgt voor irritatie, bemoeilijkt de verdere samenwerking en kan de cashflow van uw bedrijf schaden.

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.